Με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος ζήτησε να οριστεί άμεσα, εντός της εβδομάδας, η προ ημερησίας που έχει ζητηθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και να μην καθυστερεί άλλο, τονίζοντας την επείγουσα αναγκαιότητα μετά τα συλλαλητήρια και τις αποκαλύψεις που συνεχίζουν να έρχονται στη δημοσιότητα.
Πάντως, η συγκυρία της αναζωπύρωσης του θέματος των Τεμπών και μάλιστα «από τα κάτω», μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις υπό το φως των νέων στοιχείων για την έκρηξη στον τόπο του δυστυχήματος, φαίνεται να ευνοεί τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ για την προσέγγιση με τη Νέα Αριστερά.
Τις τελευταίες ημέρες, τα τηλέφωνα έχουν «πάρει φωτιά» μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων της προοδευτικής αντιπολίτευσης, πότε με πρωτοβουλία Φάμελλου και πότε με πρωτοβουλία του Αλέξη Χαρίτση. Παρά το ότι το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να κρατήσει αποστάσεις από ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά, η συνεννόηση μεταξύ Κουμουνδούρου και Πατησίων δείχνει να είναι πιο βατή. ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά προβάλλουν παρόμοια ρητορική και επιχειρήματα πιέζοντας για κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας άμεσα. Η κοινωνική δυσπιστία στην κυβέρνηση να πάρει και κοινοβουλευτικό χαρακτήρα, λένε αμφότεροι.
Μετά και την κοινή στήριξη της Λούκας Κατσέλη, την υποψηφιότητα που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρία της Δημοκρατίας, οι εντυπώσεις για τη δυνατότητα κάποιας μορφής σύμπλευσης ενισχύονται.
Η Νέα Αριστερά συνεχίζει να προβάλει αντιστάσεις, αλλά από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι ο επισπεύδων της συνεργασίας, οικοδομείται μεθοδικά το επιχείρημα πως από τα πράγματα αποδεικνύεται ότι αυτά που ενώνουν τα δύο κόμματα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν. Τα λάθη και οι πικρίες ανήκουν στο παρελθόν είναι η άποψη που προβάλλει συχνά η Κουμουνδούρου απευθύνοντας το προσκλητήριο επιστροφής σε όσους διαφώνησαν και αποχώρησαν σε μια πολύ διαφορετική συγκυρία από τη σημερινή που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί άμεση ανταπόκριση στο αίτημα της κοινωνίας για απαντήσεις και διέξοδο. Κατά την Κουμουνδούρου η διέξοδος είναι να επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ουσιαστικά και θεσμικά (αριθμητικά δηλαδή, όπερ σημαίνει ότι θα πρέπει να επιστρέψουν οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς) προκειμένου να ασκήσει τη μαχητική αντιπολίτευση για την οποία τον ψήφισαν οι πολίτες εν αντιθέσει με το ΠΑΣΟΚ το οποίο κατηγορούν για «συναινετική αντιπολίτευση». Από την Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η λογική της επανένωσης αγγίζει το ευρύτερο αριστερό ακροατήριο που ζητά συσπείρωση απέναντι στον Μητσοτάκη και υπό αυτή την έννοια η Νέα Αριστερά είναι αυτή που πιέζεται να δώσει πειστικές απαντήσεις για τους λόγους που δεν ανταποκρίνεται στο κάλεσμα.
Στον ανοιχτό διάλογο για την σύμπηξη κοινοβουλευτικού μετώπου για τα Τέμπη, παρενέβη χθες ο Κώστας Ζαχαριάδης επισημαίνοντας με ανάρτησή του πως «η δημόσια συζήτηση στο εσωτερικό της προοδευτικής αντιπολίτευσης για την στρατηγική αντιμετώπισης της κυβέρνησης δεν είναι ένα παιχνίδι τακτικισμών. Έχει ουσία και περιεχόμενο». Προσθέτει πως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, η Νέα Αριστερά «λέμε ότι χρειάζονται πρωτοβουλίες τώρα» γιατί «υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να ζητήσουμε από τη Βουλή να φύγει αυτή η κυβέρνηση» ενώ «τα πορίσματα που περιμένουμε έχουν προεξοφληθεί ως πολιτικά συμπεράσματα από τις δημόσιες παραδοχές Μητσοτάκη». Και στρέφει τα βέλη προς το ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας μεταξύ άλλων «πως η στρατηγική του “περιμένετε” είναι στρατηγική εγκλωβισμού της προοδευτικής παράταξης στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης».
Χαρίτσης: «Όχι» σε τεχνητές συγκολλήσεις και deadline, προγραμματικός διάλογος
Σε χθεσινή του συνέντευξη στο Attica TV και τον Γιώργο Μελιγγώνη ο Αλέξης Χαρίτσης με αφορμή τις πρόσφατες επικοινωνίες των πολιτικών αρχηγών για το θέμα των Τεμπών, είπε πως θα επιμείνει στις προσπάθειές του για συνάντηση των αρχηγών με στόχο τον συντονισμό των κομμάτων της προοδευτικής αντιπολίτευσης ώστε να ευθυγραμμιστούν με το κοινωνικό αίσθημα πέρα από κομματικές περιχαρακώσεις.
Στα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ για επιστροφή αντέταξε τη στρατηγική της Νέας Αριστεράς για ένα «Λαϊκό Μέτωπο» και έθεσε ως προϋπόθεση συγκλίσεων τον προγραμματικό διάλογο φωτογραφίζοντας τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνεργασία ως λογική «τεχνητών συγκολλήσεων». Κληθείς να σχολιάσει το μήνυμα Φάμελλου για επιτάχυνση των διεργασιών μέχρι το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Χαρίτσης επιχειρώντας να αποκρούσει την πίεση της Κουμουνδούρου διεμήνυσε ότι δεν του αρέσουν τα deadline (όρος που χρησιμοποίησε ο δημοσιογράφος) προσθέτοντας ότι μπορεί να οδηγήσουν σε «ναυάγια».
Δήλωση που θα μπορούσε να διαβαστεί και ως προειδοποίηση στην Κουμουνδούρου να μην εκβιάζει τις εξελίξεις.
Σε αυτή τη φάση, δεν παραλείπει να χρεώνει τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ μικροκομματικούς τακτικισμούς και μικροηγεμονισμούς.
Διαβάστε επίσης:
Κυριάκος Μητσοτάκης σε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Είναι προς το συμφέρον της Ε.Ε. η συνεργασία με τις ΗΠΑ
Σάκης Αρναούτογλου: «Η φωνή των κτηνοτρόφων μας, θα συνεχίσει να ακούγεται στις Βρυξέλλες»