Μια σταγόνα νερό αρκεί για να φέρει επανάσταση στην επούλωση των πληγών. Ερευνητές στις ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα επίθεμα το οποίο όταν ενεργοποιείται με νερό, δημιουργεί το δικό του ηλεκτρικό πεδίο για να επιταχύνει την επούλωση. Αυτό το επίθεμα θα μπορούσε να μεταμορφώσει τη θεραπεία για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που υποφέρουν από χρόνιες πληγές, λένε οι ερευνητές.
Επίμονα τραύματα, όπως τα έλκη του διαβητικού ποδιού, συχνά υποτροπιάζουν μετά τη θεραπεία και αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο ακρωτηριασμού και θανάτου. Οι τρέχουσες θεραπείες κυμαίνονται από βασικούς επιδέσμους έως προηγμένες βιολογικές θεραπείες, αλλά είτε δεν είναι αρκετά αποτελεσματικές είτε είναι εξαιρετικά ακριβές, με ορισμένες θεραπείες να κοστίζουν πάνω από 20.000 δολάρια ανά πληγή.
Το αυτοκόλλητο επίθεμα διαθέτει δύο ηλεκτρόδια ενσωματωμένα στην κάτω πλευρά του και μια λεπτή, ευλύγιστη μπαταρία στην επάνω πλευρά του. Όταν το επίθεμα μίας χρήσης εφαρμοστεί άμεσα σε ένα χρόνιο τραύμα, τα ηλεκτρόδια προσαρμόζονται στις καμπύλες του κατεστραμμένου ιστού. Η μπαταρία αποτελείται από ένα ανόδιο μαγνησίου και ένα καθόδιο χλωριούχου αργύρου, τα οποία διαχωρίζει ένα στρώμα κυτταρίνης εμποτισμένης με χλωριούχο νάτριο. Εφόσον η κυτταρίνη παραμένει στεγνή, η μπαταρία παραμένει ανενεργή. Ωστόσο, όταν ο διαχωριστής κυτταρίνης βραχεί με μια σταγόνα νερού, τα ιόντα μπορούν να διασχίσουν το στρώμα, μετακινούμενα από το ανόδιο προς το καθόδιο.
«Στόχος μας εδώ ήταν να αναπτύξουμε μια πολύ λιγότερο δαπανηρή τεχνολογία που επιταχύνει την επούλωση σε ασθενείς με χρόνιες πληγές», εξηγεί ο συν-συγγραφέας Αμέι Μπαντοντκάρ, επίκουρος καθηγητής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.
«Θέλαμε επίσης να βεβαιωθούμε ότι η τεχνολογία είναι αρκετά εύκολη στη χρήση και δεν είναι κάτι που οι ασθενείς μπορούν να λάβουν μόνο σε κλινικές συνθήκες» προσθέτει.
Το μυστικό του επιθέματος βρίσκεται στον μοναδικό σχεδιασμό της μπαταρίας του. Όταν προστίθεται νερό σε ένα ειδικό «μαξιλαράκι», ενεργοποιείται μια εύκαμπτη, βιοσυμβατή μπαταρία. Αυτό δημιουργεί ένα ήπιο ηλεκτρικό πεδίο που βοηθά στην τόνωση της κοιλότητας του τραύματος.
Ένα ενσωματωμένο πλακίδιο ελέγχου αλλάζει χρώμα για να υποδείξει πότε ο διαχωριστής έχει πλήρως ενυδατωθεί και η μπαταρία είναι σε λειτουργία. Το επίθεμα ζυγίζει μόλις 290 χιλιοστόγραμμα και μπορεί να προσαρμοστεί σε ακανόνιστες επιφάνειες όπου υπάρχουν πληγές.
«Αυτή η ικανότητα προσαρμογής του είναι κρίσιμη γιατί το ηλεκτρικό πεδίο πρέπει να κατευθύνεται από την περιφέρεια του τραύματος προς το κέντρο του τραύματος», εξηγεί ο συν-επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Ρατζαράμ Καβέτι από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.
Σε αντίθεση με τις υπάρχουσες ηλεκτρικές θεραπείες πληγών που απαιτούν ογκώδη εξωτερικό εξοπλισμό, αυτό το επίθεμα λειτουργεί αυτόνομα. Μετά την ενεργοποίηση με νερό, παρέχει ηλεκτρική διέγερση από 30 λεπτά έως πάνω από 7 ώρες, ανάλογα με παράγοντες όπως τα χαρακτηριστικά του τραύματος και τις περιβαλλοντικές συνθήκες.
Σε εργαστηριακές δοκιμές, το επίθεμα έδειξε εξαιρετικά ανθεκτικό σε διάφορες θερμοκρασίες και πιέσεις. Σε προσεκτικά ελεγχόμενες δοκιμές με διαβητικά ποντίκια, τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης πολλά υποσχόμενα. Στην 11η ημέρα, το 75% των τραυμάτων που θεραπεύτηκαν με το ηλεκτρικό επίθεμα είχαν επουλωθεί πλήρως, σε σύγκριση με το 12,5% της ομάδας ελέγχου. Στην 13η ημέρα, οι ρυθμοί επούλωσης έφτασαν το 88% για την ομάδα του ηλεκτρικού επιθέματος.
«Διαπιστώσαμε ότι η ηλεκτρική διέγερση που παρείχε το επίθεμα επιτάχυνε τον ρυθμό επούλωσης του τραύματος, προώθησε το σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων και μείωσε τη φλεγμονή, τα οποία υποδεικνύουν συνολικά βελτιωμένη επούλωση πληγών», δηλώνει η συν-πρώτη συγγραφέας Μάγκι Τζάκους, μεταπτυχιακή φοιτήτρια. στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
«Το έλκος του διαβητικού ποδιού είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό των κάτω άκρων», λέει ο συν-συγγραφέας Αριστείδης Βέβες, καθηγητής χειρουργικής στο Beth Israel Deaconess Center.
«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις, καθώς η τελευταία που εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων αναπτύχθηκε πριν από περισσότερα από 25 χρόνια» τόνισε.
Ενώ οι ερευνητές συνεχίζουν να βελτιώνουν την τεχνολογία για ενδεχόμενες κλινικές δοκιμές, η εργασία τους υπογραμμίζει μια σημαντική αρχή στην ιατρική καινοτομία: μερικές φορές οι πιο αποτελεσματικές λύσεις δεν είναι οι πιο περίπλοκες. Αξιοποιώντας την απλή χημεία για να αναπαράγουν τους φυσικούς μηχανισμούς επούλωσης του σώματος, δημιούργησαν μια τεχνολογία που θα μπορούσε να βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε καλύτερη φροντίδα τραυμάτων η οποία είναι και οικονομικά προσιτή.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Science Advances».
ΠΗΓΗ: Studyfinds
www.ertnews.gr