Μπορεί ο πρωθυπουργός στο χθεσινό κυριακάτικο μήνυμα του να ανέφερε ότι πέρασε μια δύσκολη εβδομάδα, γνωρίζει όμως ότι οι μεγάλες δυσκολίες είναι μπροστά, καθώς στις εβδομάδες που ακολουθούν υπάρχουν κρίσιμα ορόσημα που μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω φθορά στην εικόνα της κυβέρνησης.
Το Μέγαρο Μαξίμου έχει στραμμένα τα μάτια του στις δημοσκοπήσεις που θα δουν το φως της δημοσιότητας το επόμενο διάστημα καθώς ήδη δύο έχουν αποτυπώσει την ζημιά που έχει γίνει από τη διαχείριση της τραγωδίας των Τεμπών.
Στην δημοσκόπηση της MRB, πέρα από τη μείωση του ποσοστού της ΝΔ που φτάνει περίπου την μισή μονάδα στα ποιοτικά στοιχεία, πάνω από το 75% των πολιτών απαντούν ότι η κυβέρνηση και η δικαιοσύνη δεν κάνουν ότι μπορούν για να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση των Τεμπών.
Στη δημοσκόπηση της GPO για τα Παραπολιτικά του Σαββάτου – διεξήχθη μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον Alpha – η ΝΔ παρουσιάζει μεγαλύτερη πτώση: Χάνει 1,6% και υποχωρεί από το 26,7% που ήταν στην προηγούμενη μέτρηση, στο 25,1%.
Η αγωνία που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι αν αυτή η πίεση που υφίσταται δημοσκοπικά η κυβέρνηση μεγαλώσει στις επόμενες δημοσκοπήσεις και έτσι χαθεί ό,τι με κόπο κτίστηκε το προηγούμενο τρίμηνο.
Πέρα από τις δημοσκοπήσεις ένα δεύτερο ορόσημο είναι η κατάθεση πορισμάτων για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.
Στις 27 Φεβρουαρίου ο Οργανισμός Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων θα καταθέσει την έκθεσή του για τις αιτίες του τραγικού δυστυχήματος στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνονται και τα συμπεράσματα του Πανεπιστημίου της Γάνδης που δημοσιοποιήθηκαν χθες και σύμφωνα με τα οποία στο πρώτο βαγόνι της εμπορικής αμαξοστοιχίας υπήρχε δεξαμενή με τουλάχιστον τρεισήμισι τόνους εύφλεκτων υγρών.
Στην ίδια ημερομηνία ή και λίγο νωρίτερα αναμένεται και η πραγματογνωμοσύνη του καθηγητή Καρώνη από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για τις αιτίες που προκάλεσαν την μεγάλη πυρκαγιά εξαιτίας της οποίας έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άτομα στα βαγόνια του τρένου.
Μία μέρα μετά, στις 28 Φεβρουαρίου συμπληρώνονται δύο χρόνια από την τραγωδία των Τεμπών. Τη μέρα αυτή προγραμματίζεται μεγάλη συγκέντρωση, αντίστοιχη αυτής που έγινε την περασμένη Κυριακή σε όλες τις πλατείες της χώρας.
Είναι κατανοητό από τις εξελίξεις ότι ο φόβος που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πως αυτή η συγκέντρωση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη αυξάνοντας έτσι περισσότερο την πίεση προς στην κυβέρνηση.
Μάλιστα συνδικάτα αποφασίζουν και απεργιακές κινητοποιήσεις για την συγκεκριμένη μέρα που φαίνεται ότι θα λάβει το χαρακτήρα αντικυβερνητικής διαδήλωσης.
Η ατμόσφαιρα που θα δημιουργηθεί θα πιέσει επιπλέον την κυβέρνηση καθώς στη συνέχεια θα ακολουθήσει η πρόταση μομφής των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου για τρεις μέρες θα πρέπει να βρίσκονται στη Βουλή, όχι μόνο για να απαντούν στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, αλλά κυρίως για να δώσουν εξηγήσεις για τα όσα θα περιλαμβάνουν οι πραγματογνωμοσύνες που αναμένονται να δουν το φως της δημοσιότητας τόσο για τα αίτια της μεγάλης φωτιάς, όσο και για το πώς «χειρίστηκε» η κυβέρνηση το πεδίο της σύγκρουσης των τρένων αμέσως μετά, δηλαδή το περίφημο «μπάζωμα».
Προφανώς η κυβέρνηση με τους υπάρχοντες συσχετισμούς θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, όμως όλος αυτός ο μήνας και οι εξελίξεις που θα συμβούν, θα της κοστίσουν ακόμα περισσότερο δημοσκοπικά, και θα εξανεμίσουν σχεδόν όλα τα κέρδη του προηγούμενου διαστήματος.
Στελέχη στο Μέγαρο Μαξίμου κατανοούν ότι υπό τα νέα δεδομένα χρειάζεται πια τόλμη για ανατροπές, γρήγορες διαδικασίες, περισσότερη ενσυναίσθηση, ειλικρίνεια, διαφορετικός επικοινωνιακός σχεδιασμός των κινήσεων της κυβέρνησης και διάθεση ακόμα και για πολιτικές “θυσίες” προκειμένου η κοινωνία να πειστεί ότι ο πρωθυπουργός πήρε το μήνυμα των κινητοποιήσεων, αλλά και να ακυρωθεί στο κοινωνικό σώμα η αίσθηση που υπάρχει περί συγκάλυψης.
Υπό αυτά τα νέα δεδομένα ο πρωθυπουργός πρέπει να κάνει και εξόχως προσεκτικές κινήσεις για τον επόμενο ανασχηματισμό, οι οποίες θα δώσουν την εικόνα ότι είναι ουσιαστικός και όχι διαχειριστικός χωρίς παραλλήλως να ανατρέψει την ηρεμία και την ισορροπία που έχει δημιουργηθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος τους τελευταίους μήνες.
Για να θυμηθεί κάποιος και μια παλιά ρήση του Ευάγγελου Βενιζέλου μπροστά σε αυτά που έρχονται «η εβδομάδα που πέρασε, ίσως και να ήταν βόλτα σε παιδική χαρά».
Διαβάστε επίσης
Τραγωδία των Τεμπών: Το σενάριο της αποσταθεροποίησης «παίζει» η κυβέρνηση