Στο πόδι είναι οι κάτοικοι της Σαντορίνης και της Αμοργού από τις διαδοχικές σεισμικές δονήσεις που τους σημειώνονται κάθε λίγο και λιγάκι στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των δύο νησιών.
Μόνο τα ξημερώματα της Κυριακής, σημειώθηκαν περισσότεροι από 55 σεισμοί, οι 30 εκ των οποίων -άνω των 3 Ρίχτερ- σε τρεις ώρες!
Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο -με τον Κώστα Παπαζάχο να μην αποκλείει το ενδεχόμενο «μεγαλύτερου σεισμού» και τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο να επισημαίνει πως «έχει ανέβει το επίπεδο του σεισμικού κινδύνου»- και οι Αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή.
Μάλιστα, το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί και έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στη Σαντορίνη πυροσβέστες της ΕΜΑΚ και της ΕΜΟΔΕ
Τα ξημερώματα της Κυριακής έφτασαν στη Σαντορίνη 26 πυροσβέστες της 1ης ΕΜΑΚ και της ΕΜΟΔΕ, με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους και σκηνές.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, δεν αποκλείεται να σταλούν αντίστοιχες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και στην Αμοργό.
Έκτακτη σύσκεψη στην Αμοργό
Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του cycladeslive.gr, η κινητοποίηση στο νησί της Αμοργού είναι έντονη τις τελευταίες ώρες.
Πριν από λίγο, ο Δήμαρχος του νησιού, Λευτέρης Καραΐσκος, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στον Δήμο, με Αστυνομία, Λιμενικό, ΕΔΟΚ και Πολιτική Προστασία.
Δεύτερη σύσκεψη της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου – Πού θα είναι κλειστά τα σχολεία
Συνεδρίασαν εκ νέου πριν λίγη ώρα η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού.
Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:
1. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει σε ύφεση.
2. Η σεισμική ακολουθία εξακολουθεί να είναι αυξημένη το τελευταίο 48ωρο με περισσότερους από 200 σεισμούς στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού (σεισμοί με μέγιστο μέγεθος το 4,5).
3. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.
4. Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:
α. Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.
β. Οι πολίτες θα πρέπει: – να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων. – να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια. – να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών. – να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες). – να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα. – να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου αύριο το μεσημέρι.
Παπαζάχος: Δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα για ισχυρό σεισμό στη Σαντορίνη
Μιλώντας το πρωί της Κυριακής, στην ΕΡΤ, ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος έκανε λόγο για μια έντονη σεισμική ακολουθία με επίκεντρο την περιοχή της Ανύδρου.
«Είναι μια τυπική σεισμική ακολουθία με έντονα χαρακτηριστικά», ανέφερε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας πως «επειδή η περιοχή έχει σημαντικά ρήγματα, δεν αποκλείουμε να γίνει κάποιος μεγαλύτερος σεισμός».
Ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ εξήγησε πως «γι’ αυτό και υπάρχουν κάποια προληπτικά μέτρα ακριβώς για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις από έναν ισχυρότερο σεισμό. Όταν έχει κάποιος μια ακολουθία δίπλα του που είναι τόσο ζωντανή, τόσο έντονη, πρέπει να είναι λίγο προσεκτικός, ακριβώς γιατί πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει κάτι τέτοιο».
«Υπάρχει μία παραμόρφωση του ηφαιστείου που δίνει μια ξεχωριστή μικρή ηφαιστειότητα στο εσωτερικό του ηφαιστείου. Είχε ξαναγίνει το 2011 – 2012, κράτησε ένα διάστημα χωρίς επιπτώσεις. Επειδή και τα δύο φαινόμενα πέσανε σχετικά κοντά και συμβαίνει καμιά φορά κάτι τέτοιο. Έχει δημιουργηθεί ένας μύθος στην Σαντορίνη. Ούτε ξύπνησαν τα ηφαίστεια, ούτε έχουμε κάτι άλλο, κάποιο σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Έχουμε ένα φαινόμενο που είχε ξαναγίνει στη Σαντορίνη και μια τυπική ακολουθία που γίνεται σε πολλά μέρη του ελληνικού χώρου», εξήγησε μεταξύ άλλων.
Παπαδόπουλος: Μας ανησυχεί η σεισμική ακολουθία – Μπορεί να ληφθούν μέτρα και σε άλλα νησιά
«Μας ανησυχεί η σεισμική ακολουθία που σημειώνεται κυρίως από χθες το πρωί καθώς έχουμε αύξηση στο πλήθος των σεισμών, αύξηση στα μεγέθη ενώ το επίκεντρο έχει μετακινηθεί προς τα βορειοανατολικά», δήλωσε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος στον ΣΚΑΪ 100,3, τονίζοντας πως μεγάλωσε τμήμα του ρήγματος που είχε ενεργοποιηθεί.
Όπως εξήγησε ο σεισμολόγος, οι σεισμοί είναι τεκτονικοί και έχουν σχέση με ενεργά ρήγματα της περιοχής και όχι με το ηφαίστειο.
Μάλιστα, ο κ. Παπαδόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα και σε άλλα νησιά, εκτός της Σαντορίνης.
Τσελέντης για σεισμική δραστηριότητα: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι το τσουνάμι
Την εκδήλωση τσουνάμι σε ενδεχόμενο ισχυρό σεισμό επισημαίνει ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης.
Με ανάρτησή του ο καθηγητής τονίζει πως οι κάτοικοι και η πολιτεία θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακούνε μονάχα τους επιστήμονες της Εθνικής Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου.
Συγκεκριμένα ο κ. Τσελέντης αναφέρει: «Αρχικά δεν χρειάζεται πανικός γιατί ο πανικός είναι ο μεγαλύτερος φονιάς.
Μετά τους νέους σεισμούς που έγιναν νομίζω ότι πρέπει τόσον η πολιτεία (η οποία κάνει αυτό που πρέπει) όσο και οι κάτοικοι να είναι πολύ προσεκτικοί. Η Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου είναι στελεχωμένη με διεθνούς επιπέδου έμπειρους επιστήμονες και να ακούτε τις ανακοινώσεις της.
Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ είναι από το τσουνάμι. Δυστυχώς η γειτνίαση των υποθαλάσσιων ρηγμάτων της περιοχής δεν αφήνει αρκετό χρόνο για να φτάσουν οι ειδοποιήσεις από το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι και το χρονικό περιθώριο μεταξύ της ειδοποίησης και της άφιξης του τσουνάμι είναι πολύ μικρός.
Πρέπει οι κάτοικοι με το που παρατηρήσουν απόσυρση των υδάτων να απομακρυνθούν άμεσα από τις ακτές και να καταφύγουν σε ψηλότερα τοπογραφικά μέρη.
Για να γνωρίζουμε το ιστορικό:
Ο βυθός του Αιγαίου ανάμεσα στη Σαντορίνη και στην Αμοργό κρύβει συνολικά πέντε μεγάλα ρήγματα μήκους άνω των 20 χιλιομέτρων το καθένα, τα οποία μπορούν να δώσουν σεισμούς μεγέθους 6,5 έως 7,3 βαθμών.
Το ρήγμα που έδωσε τον καταστροφικό σεισμό του 1956, στην Αμοργό Τον Ιούλιο του 1956 συνέβη στην Αμοργό ο μεγαλύτερος σεισμός στην Ελλάδα κατά τον 20ο αιώνα, ενώ τον διαδέχθηκε το μεγαλύτερο τσουνάμι των τελευταίων δύο αιώνων στη Μεσόγειο.
Να ακούτε τις οδηγίες ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΡΑΔΙΟ ΑΡΒΥΛΑ.
Το πλέον πιθανό είναι σιγά σιγά το φαινόμενο να εκτονωθεί αλλά οφείλουμε να τα γνωρίζουμε».
Διαβάστε επίσης:
Κορινθία: Φωτιά στην περιοχή Μποζικάς – Κινητοποίηση της Πυροσβεστικής
Σαντορίνη: Τα μυστικά του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Kolumbo 7 χλμ. βορειοανατολικά του νησιού (Video)