Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες και γύρω από τη Σαντορίνη, καθώς μέσα σε μία εβδομάδα έχουν καταγραφεί πάνω από 200 δονήσεις.
Ωστόσο, αυτό που συμβαίνει το τελευταίο 48ωρο, έχει σημάνει συναγερμό στους ειδικούς, που χθες συνεδρίασαν εκτάκτως, ώστε να ληφθούν προληπτικά μέτρα.
Αυτό που ανησυχεί κυρίως, δεν είναι το «μπαράζ» των σεισμικών δονήσεων (αυτό έχει επαναληφθεί στο παρελθόν, καθώς το 2011 υπήρχε δραστηριότητα για σχεδόν 14 μήνες, στο ίδιο μοτίβο), αλλά το γεγονός πως όσο περνούν οι ώρες, διαπιστώνονται και πιο έντονες δονήσεις.
Η μεγαλύτερη χθες είχε ένταση 4,3 Ρίχτερ, ωστόσο σημειώθηκαν αρκετές πάνω από τα 3 Ρίχτερ και αυτό ανάγκασε την Eπιστημονική Eπιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, να συνεδριάσει και να πάρει προληπτικά μέτρα στη Σαντορίνη, στο πλαίσιο της προστασίας των πολιτών.
Μεταξύ των μέτρων, είναι το κλείσιμο των σχολείων τη Δευτέρα και η σύσταση για αποφυγή συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους
Η ανακοίνωση των επιστημόνων
«Λόγω της σεισμικής δραστηριότητας των δύο τελευταίων 24ωρων στο θαλάσσιο χώρο της μεταξύ της νήσου Θήρας και της Αμοργού, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε σήμερα το απόγευμα κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.
Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:
1. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας περιήλθε σε ύφεση.
2. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφεται στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, αυξημένη σεισμική ακολουθία με μέγιστο μέγεθος το 4.3. Αυτή η σεισμική δραστηριότητα δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα, καθώς οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ.
Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:
– Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025.
– Οι πολίτες να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους.
– Αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού λιμένα Φηρών.
Εφόσον κριθεί σκόπιμο θα υπάρξει ανάλογη συνεδρίαση εκ νέου.
Σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, οδηγίες μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (www.oasp.gr) και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας».
Τι λένε οι σεισμολόγοι
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου και οι σεισμολόγοι στη χώεα.
«Σεισμική έξαρση Σαντορίνης-Αμοργού. Και νέα αύξηση σεισμικών μεγεθών με 4,1 προ ολίγου. Όσο ανεβαίνουν τα μεγέθη τόσο ανεβαίνει ο σεισμικός κίνδυνος. Ο μηχανισμός γένεσης που μόλις δημοσίευσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο συμβαδίζει με την άποψη ότι οι σεισμοί είναι τεκτονικοί, όχι ηφαιστειακοί», ανέφερε σε ανάρτησή του ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Από την πλευρά του ο καθηγητής σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε: «Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτά τα ηφαίστεια είναι ενεργά και έχουν δώσει ηφαιστειακές εκρήξεις στο παρελθόν. Οι σεισμικές δονήσεις μέσα στην καλδέρα της Σαντορίνης εντοπίζονται στο ρήγμα της Καμένης (Kameni line). Παρόμοια σεισμό – ηφαιστειακή ανησυχία με το 2011 – 12, χωρίς να καταλήξει σε έκρηξη. Προς το παρόν, δεν βλέπω πρόβλημα όπως ορθώς συμπαίρανε η πολύ έμπειρη επιτροπή που εξέτασε το φαινόμενο στην πολιτική προστασία. Βέβαια, η Σαντορίνη του 2025 δεν είναι εκείνη του 1939 και του 1950».
Διαβάστε επίσης:
Νέες αποκαλύψεις για τα Τέμπη: «Είχαν πάρει εντολή να είναι ο χώρος της τραγωδίας… λαμπίκο»