Η πρώτη δικαστική απόφαση για αποζημίωση σε οικογένεια θύματος από τα Τέμπη (συγκεκριμένα του ελεγκτή της επιβατικής αμαξοστοιχίας) ανοίγει ξανά τον «φάκελο» της σύμβασης 717.
Το Μονομελές Πρωτοδικείο επιδίκασε αποζημίωση συνολικού ύψους 800.000 ευρώ στη σύζυγο, τα δυο παιδιά και στην αδελφή του θύματος, με την Hellenic Train βέβαια να αναμένεται να προχωρήσει σε έφεση.
Ωστόσο, όπως τονίζει ο ΣΚΑΪ, η απόφαση αυτή δίνει και ένα περιθώριο εξέτασης μεγάλης λίστας αναπάντητων ερωτημάτων για την σύμβαση 717, η οποία είχε υπογραφεί το 2014, αλλά ενώ έπρεπε να υλοποιηθεί το 2016, αυτό δεν έγινε ποτέ.
Ποτέ δεν λειτούργησε το σύστημα τηλεδιοίκησης, μέχρι την τραγωδία, ούτε εκσυγχρονισμός στο σιδηροδρομικό δίκτυο έγινε, ούτε κρίσιμα έργα, όπως για παράδειγμα, νέες τοποθετήσεις σηματοδοτών.
Η απόφαση για αποζημίωση βγήκε με το σκεπτικό πως αν τα παραπάνω έργα είχαν γίνει, δε θα είχε συμβεί η τραγωδία, χωρίς ωστόσο βέβαια να απαλλάσσει από τις ευθύνες τους τον Σταθμάρχη και τον Μηχανοδηγό. Αναφέρει ωστόσο πως αν λειτουργούσαν τα συστήματα ασφαλείας, τότε θα είχε αποφευχθεί αυτή η τραγωδία.
Το ζήτημα είναι πως ο σιδηρόδρομος λειτουργούσε κανονικά με πιστοποιήσεις ασφαλείας από την αρμόδια αρχή, ενώ κανονικά δε θα έπρεπε να λειτουργεί από τη στιγμή που αυτά τα συστήματα δεν υπήρχαν.
Ερωτήματα ψάχνουν απάντηση
Πολλά ερωτήματα πλέον βγαίνουν στη φόρα, όπως η πληροφορία για τα 25.000 λίτρα ξυλολίου, που είχαν κατασχεθεί τον Ιανουάριο του 2023 από το Τελωνείο Προμαχώνα και εκτιμάται πως αυτά ήταν που βρέθηκαν μέσα στο εμπορικό τρένο.
Ενα άλλο ερώτημα που αφορά άμεσα την Hellenic Train, είναι το αν και ποιος ελέγχει τι υλικό μπαίνει στις εμπορικές αμαξοστοιχίες.
Η εταιρεία στην πρόσφατη ανακοίνωσή της, αρνήθηκε παράνομο εμπόριο μεν, όμως, μία φράση της ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει νέα – και πολλά – ερωτήματα για τους ελέγχους που όπως φαίνεται δεν γίνονται στους συρμούς.
Η εταιρία στην ανακοίνωση ανέφερε την εξής φράση: «Σύμφωνα με τα τηρούμενα αρχεία της εταιρείας μας και κατά δήλωση του πελάτη/διαμεταφορέα, το περιεχόμενο των σφραγισμένων εμπορευματοκιβωτίων, όπως προβλέπεται από τους εθνικούς και διεθνείς κανονισμούς για τη σιδηροδρομική μεταφορά εμπορευμάτων, έχει αποτυπωθεί λεπτομερώς στο φύλλο σύνθεσης και έχει τεθεί στη διάθεση των αρχών».
Το «κατά δήλωση του πελάτη» είναι κάτι που έχει εξοργίσει πολλούς, καθώς «δείχνει» ότι δεν πραγματοποιούνται έλεγχοι, τουλάχιστον σε δρομολόγια του εσωτερικού, αφού από το εξωτερικό το εμπόρευμα ελέγχεται από το εκάστοτε τελωνείο και ο καθένας μπορεί να δηλώσει ότι εμπόρευμα θέλει και να βάλει κάτι άλλο, χωρίς να ελεγχθεί.
Αυτό το σοβαρό θέμα ασφάλειας αναμένεται να κληθεί να απαντήσει η εταιρεία, από την οποία ο πρώην CEO έχει κληθεί εκ νέου να καταθέσει ως ύποπτος για ψευδή κατάθεση στην εξεταστική.
Η αποκάλυψη Κοκοτσάκη για τους πυροσβέστες που τραυματίστηκαν στα Τέμπη
Επίσης, ένα άλλο σοβαρό ερώτημα που οφείλουν οι αρμόδιοι να δώσουν απαντήσεις, είναι το γιατί δεν έγινε από την πυροσβεστική αυτοψία για 23 ημέρες, με αποτέλεσμα να χαθούν κρίσιμα στοιχεία.
Ο ειδικός πραγματογνώμονας Βασίλης Κοκοτσάκης, έκανε άλλη μία συγκλονιστική αποκάλυψη χθες, λέγοντας πως στις πρώτες ημέρες, υπήρχαν τραυματισμοί πυροσβεστών, από τους οποίους αν είχε παρθεί ιστός από το δέρμα τους, θα είχε αποκαλυφθεί το υλικό με από το οποίο προήλθε η έκρηξη. Ομως, ακόμη δεν έχει παραδοθεί το πόρισμα της ΕΔΕ για τα αίτια του τραυματισμού τους…
«Η ΕΔΕ που ασκήθηκε τότε υποχρεωτικά, πριν δύο χρόνια, για να αποκαλύψει την αιτία τραυματισμού των συγκεκριμένων συναδέλφων ακόμα δεν έχει παραδοθεί. Και επίσης δεν έγινε ποτέ έρευνα για αυτές τις στολές. Η έρευνα η δική μας για τις συγκεκριμένες στολές δείχνει ότι οι στολές αυτές δεν είναι στολές τύπου πυροσβεστών αλλά τύπου εργατοτεχνιτών και προέρχονται από μία δωρεά ενός μεγάλου ιδρύματος της Ελλάδος, που προφανώς αυτός που τα χρήματα τα έδωσε ήταν για να αγοράσουν στολές πυροσβεστών και όχι εργατοτεχνιτών. Γιατί τραυματίσθηκαν οι πυροσβέστες; Διότι δεν υπήρχε φραγμός στην στολή τους για χημικά, όπως πρέπει να έχουν όλες οι στολές. Εκεί λοιπόν ήταν το μυστικό. Αν από την πρώτη στιγμή έπαιρναν ιστό από το δέρμα των πυροσβεστών, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Θα είχαμε αποκαλύψει την ίδια στιγμή ποιο ήταν το υλικό το οποίο τους τραυμάτισε», είπε.
Διαβάστε επίσης:
Νέες αποκαλύψεις για τα Τέμπη: «Είχαν πάρει εντολή να είναι ο χώρος της τραγωδίας… λαμπίκο»