Η υπόθεση των Τεμπών, που επέστρεψε με εκκωφαντικό τρόπο στο προσκήνιο, εκ των πραγμάτων – λόγω της μεγάλης κοινωνικής αντίδρασης – ιεραρχείται στην κορυφή της ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ από εδώ και στο εξής. Συνδέεται άλλωστε και με την ατζέντα του για τις συνεργασίες.
Πρώτος πήρε την πρωτοβουλία για μια προ ημερησίας, έστω και αν δεν υπήρξε τελικώς ένα κοινό αίτημα, αλλά τρία παράλληλα αιτήματα από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά.
Αν μη τι άλλο η συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων, σύμφωνα με την ηγεσία του κόμματος, σε αυτή τη φάση δείχνει να είναι επιτακτική με στόχο την πίεση και την απομόνωση της εξαιρετικά ζορισμένης κυβέρνησης για το θέμα των Τεμπών.
Τη θέση της κυβέρνησης έρχεται να επιβαρύνει και η υπόθεση των υποκλοπών μετά την αρχειοθέτηση από τον Άρειο Πάγο των μηνύσεων των θυμάτων.
Το μίγμα γίνεται εκρηκτικό και είναι ενδεικτική η χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, που αναδεικνύει το τρίγωνο εκτελεστική εξουσία – Δικαιοσύνη – συγκάλυψη. Αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν θα επιτρέψει την παραγραφή αυτού του εγκλήματος. Θα αξιοποιήσουμε κάθε θεσμικό και νομικό εργαλείο, στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ώστε οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν.
Η δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργεί υπό καθεστώς υποκλοπών και συγκάλυψης. Η Δικαιοσύνη πρέπει να επιστρέψει στον ρόλο της και όχι να λειτουργεί ως μηχανισμός εξυπηρέτησης της εξουσίας.
Όλα τα παραπάνω ενισχύουν τις εύλογες ανησυχίες της κοινωνίας ότι όσα έχουν συμβεί στο σκέλος της Δικαιοσύνης με την υπόθεση των υποκλοπών θα επαναληφθούν και στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης των Τεμπών».
Διευρυμένη ατζέντα
Τέμπη και υποκλοπές διαμορφώνουν ένα ευρύ πεδίο παρέμβασης για τα κόμματα της αντιπολίτευσης και φυσικά και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Από τα ζητήματα διαφάνειας, Κράτους Δικαίου και λειτουργίας των Θεσμών και της Δικαιοσύνης έως την ασφάλεια των μεταφορών.
Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει με την ανάδειξη της ατζέντας του πάνω στα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία και άπτονται της οικονομίας (τράπεζες, αγροτικά, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, στέγη κ.ο.κ.) με στόχο την επανασύνδεση μαζί της και με τα προβλήματά της, αλλά και ως ανάδειξη ενός προγραμματικού πλαισίου που προτείνει για διάλογο στις άλλες προοδευτικές δυνάμεις.
Συνεχίζονται τα «προσκλητήρια»
Η ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ και η επιστροφή του στα «κυβικά» κόμματος εξουσίας είναι πλέον ο στρατηγικός στόχος, και σε αυτό το πλαίσιο οι συνεργασίες είναι μόνιμο στοιχείο της ατζέντας, ειδικά εν όψει του συνεδρίου τον Μάιο. Υπάρχει και η προσδοκία της δημοσκοπικής ανόδου σε διψήφιο ποσοστό, ωστόσο σημαντικό για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να ξαναγίνει αξιωματική αντιπολίτευση.
Στην περίπτωση της Νέας Αριστεράς, στην οποία απευθύνονται κατά κανόνα τα προσκλητήρια, ο στόχος φτάνει ώς την «επανασυγκόλληση» ή την επιστροφή της Νέας Αριστεράς ή μέρους της, καθώς το ζητούμενο που έχει θέσει από την εκλογή του ο Σωκράτης Φάμελλος είναι η ανάκτηση της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όχι μόνο ουσιαστικά, αλλά και τυπικά/θεσμικά. Η ρητορική που χρησιμοποιείται έχει τις δυσκολίες της στον βαθμό που τα προσκλητήρια πρέπει να λαμβάνουν υπόψη ότι η Νέα Αριστερά πλέον είναι ένα άλλο κόμμα, αλλά πρακτικά το διά ταύτα είναι η «επιστροφή».
Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, τα πράγματα είναι πιο σύνθετα, καθώς τα προσκλητήρια του ΣΥΡΙΖΑ πέφτουν βροχή με ισάριθμες τις αρνήσεις του ΠΑΣΟΚ, το οποίο διακηρύσσει την αυτόνομη πορεία του. Αν και οι αρνήσεις δεν είναι ό,τι καλύτερο για τον ΣΥΡΙΖΑ στο επίπεδο των εντυπώσεων, επί της ουσίας τα προσκλητήρια προς αυτή την κατεύθυνση έχουν τον στόχο της πίεσης από τα αριστερά, ειδικά μάλιστα σε μια περίοδο που το Κίνημα έχει αποφασίσει να στραφεί στο Κέντρο. Παρά τις διαρκείς επισημάνσεις για την αναγκαιότητα να «ενωθεί» η προοδευτική αντιπολίτευση απέναντι στον Μητσοτάκη, ακόμη και με ένα κοινό ψηφοδέλτιο, στην πραγματικότητα ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να πολυπιστεύουν ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό ή ότι μπορεί να συμβεί, αν δεν υπάρχουν έκτακτες συνθήκες. Γνωρίζουν δε ότι η βάση του ΠΑΣΟΚ δεν είναι φιλική προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ανταγωνισμός
Επιπλέον, τα προσκλητήρια απευθύνονται με φόντο τον σκληρό ανταγωνισμό των δύο χώρων, καθώς η Κουμουνδούρου διεκδικεί να καταλάβει (όπως προαναφέρθηκε) ξανά τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης – πρώτα και κύρια στο επίπεδο των εντυπώσεων και της πρωτοβουλίας των κινήσεων. Αυτή τη στιγμή τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέχει το ΠΑΣΟΚ, μετά την αριθμητική συρρίκνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ λόγω των διασπάσεων, με καθοριστική στιγμή τη διάσπαση του Νοεμβρίου.
Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει της δεύτερης ψηφοφορίας το πρωί της Παρασκευής, να πιέζει το ΠΑΣΟΚ να στηρίξει τη Λούκα Κατσέλη. Ο Σωκράτης Φάμελλος έχει χαρακτηρίσει «στενά μονοκομματική επιλογή» την υποψηφιότητα Γιαννίτση και καλεί τη Χαριλάου Τρικούπη, ακόμη και τώρα, να ψηφίσει την «υπερκομματική» και «προοδευτική» υποψηφιότητα Κατσέλη, η οποία προέρχεται από τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ. Το τελευταίο άλλωστε υπερασπίζεται τον νόμο της για την προστασία της πρώτης κατοικίας, επί κυβέρνησης Παπανδρέου.
Ο οδικός χάρτης προς το συνέδριο
Περίπου δύο μήνες αργότερα από το αρχικώς υπολογιζόμενο μετατίθεται τελικώς το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε προγραμματιστεί για τα μέσα Μαρτίου. Η οργανωτική ανασυγκρότηση και η αναζωογόνηση και επαναλειτουργία των οργανώσεων φαίνεται να απαιτεί περισσότερο χρόνο, ώστε το «συνέδριο επανεκκίνησης», όπως το χαρακτηρίζουν, να μπορεί να στείλει ένα μήνυμα συσπείρωσης και μαζικότητας.
Έτσι τα βήματα, όπως καθορίστηκαν στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή το Σαββατοκύριακο, έχουν ως εξής:
- Η Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσει στα μέσα Φλεβάρη για τον ορισμό των προσυνεδριακών επιτροπών, δηλαδή Επιτροπή Καταστατικού, Επιτροπή Θέσεων και Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ).
- Στα μέσα Μάρτη θα συνεδριάσει ξανά για την έγκριση των προσυνεδριακών κειμένων.
- Η εκλογή των συνέδρων θα γίνει στις αρχές Μαΐου.
- Η εκλογή των νέων οργάνων, Κ.Ε. και Ν.Ε. θα γίνει δυο εβδομάδες μετά το συνέδριο.
«Ολική» επανενεργοποίηση
Με στόχο την ενεργοποίηση όλου του δυναμικού του κόμματος, με όρους εξωστρέφειας σε όλα τα μέτωπα και τα επίπεδα, όπως ζήτησε ο Σωκράτης Φάμελλος, μέχρι την επόμενη Κ.Ε. στα μέσα Φλεβάρη, προωθείται η συγκρότηση διευρυμένης Επιτροπής Επανεκκίνησης. Σε αυτή προβλέπεται η συμμετοχή των μελών της Κ.Ε., βουλευτών, πρώην βουλευτών, αιρετών στην αυτοδιοίκηση, τους εργασιακούς χώρους, τους επιστημονικούς φορείς και τα επιμελητήρια, σε κεντρικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο νομών με αντίστοιχες επιτροπές.
Στην ίδια κατεύθυνση της οργανωτικής ανάταξης θα συνεχιστεί η ανασυγκρότηση των Ν.Ε. και των Ο.Μ. και, σύμφωνα με την Πολιτική Απόφαση της Κ.Ε., θα οργανωθεί «μεγάλη πολιτική εξόρμηση σε όλους τους νομούς της χώρας από τον πρόεδρο, τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος, με περιοδείες και εκδηλώσεις, όπως και οικονομική εξόρμηση για το κόμμα και τα κομματικά ΜΜΕ». Σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με την απόφαση, «έπαιξε η διοργάνωση των περιφερειακών συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα», ενώ στο κείμενο τονίζεται πως «προχωρά η ανασυγκρότηση των τμημάτων με ευθύνη της Π.Γ., με συσκέψεις και συμμετοχή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής».
Επίσης η Κ.Ε. αναθέτει στη Γραμματεία Οργανωτικού με συλλογική λειτουργία να «υλοποιήσει τη στόχευση της οργανωμένης εξωστρέφειας». Όπερ σημαίνει πως «με ορίζοντα το συνέδριο του κόμματος οργανώνονται πανελλαδικές συσκέψεις των δικτύων εργαζομένων, μικρομεσαίων, αγροτών, συνταξιούχων και αυτοδιοίκησης». Επίσης, αποφασίστηκε στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής «να υπάρξει ειδική εισήγηση για την προετοιμασία του κόμματος για την επικείμενη μάχη της αναθεώρησης του συντάγματος. Τέλος, εισηγούμαστε στο ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς να υλοποιήσει σειρά εκδηλώσεων με θέμα τις επιτυχίες και τις δυσκολίες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019».