Στην εκδήλωση κατά της οπαδικής βίας στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Ημέρας Φιλάθλου που καθιερώθηκε με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ο Σωκράτης Φάμελλος. Τι δήλωσε για την οπαδική βία και πώς απάντησε σε ερώτηση για την πρόταση δυσπιστίας.
Σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στο χρονικό της πρωτοβουλίας αυτής που κινήθηκε από την δομή «1η Φεβρουαρίου – Εις το Όνομα του Άλκη» και ολοκληρώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στις θέσεις του κόμματος για τον αθλητισμό και την οπαδική βία.
Δεχόμενος δημοσιογραφική ερώτηση για το θέμα της πρότασης δυσπιστίας ο Σωκράτης Φάμελλος απάντησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να υπάρξει πρόταση σήμερα γιατί εκτιμά ότι έχει αποκαλυφθεί η συγκάλυψη και υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις. Και συνέχισε: «Θα επιμείνουμε σε αυτή την κατεύθυνση και όποτε αυτό γίνει εφικτό, με πρόταση των δημοκρατικών κομμάτων, θα συμμετέχουμε και θα το υποστηρίξουμε».
Πιο αναλυτικά, στις δηλώσεις του κατά την προσέλευσή του στον χώρο της εκδήλωσης ανέφερε:
«Η σημερινή πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανταποκρίνεται σε μια πραγματική κοινωνική ανάγκη: “όλοι μαζί κατά της βίας”. Ξεκινάει από τη Θεσσαλονίκη γιατί εδώ η δομή στο όνομα του Άλκη, μας είχε ενημερώσει για την πρότασή της και καταφέραμε, με μία τροπολογία που έγινε από την αντιπολίτευση, να έχουμε πλέον θεσμοθετημένη στην Ελλάδα την Πανελλήνια Ημέρα κατά της αθλητικής βίας, την Πανελλήνια Ημέρα Φιλάθλου. Γιατί ο αθλητισμός πρέπει να ενώνει, πρέπει να δημιουργεί. Αυτό είναι και το σύνθημα που εμείς θέλουμε να καταθέσουμε.
Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ατελείς προσπάθειες για τα θέματα της αθλητικής βίας και υπάρχουν και πολλοί λόγοι που οδηγούν στην κοινωνική βία. Η έλλειψη του κοινωνικού κράτους και οι αδυναμίες της πολιτείας σε πάρα πολλά επίπεδα, αλλά και τα θέματα της εκπαίδευσης, της Αυτοδιοίκησης της οικογένειας και της εργασίας, είναι σημαντικά και μας αφορούν. Εμείς θέλουμε να καταθέσουμε εδώ δύο μηνύματα.
Το πρώτο είναι ότι καταφέραμε να θεσπιστεί η Πανελλήνια Ημέρα Φιλάθλου γιατί το κάναμε όλοι μαζί. Άρα η συλλογικότητα είναι αποτελεσματική. Μία πρόταση της κοινωνίας καταφέραμε να την κάνουμε θεσμό του κράτους.
Το δεύτερο είναι ότι θέλουμε να κάνουμε έναν ειλικρινή διάλογο έτσι ώστε με πρόληψη, -και όχι με την αναποτελεσματικότητα μιας καταστολής που από την κυβέρνηση γίνεται μάλλον για επικοινωνιακούς λόγους-, να δώσουμε απάντηση στα μεγάλα ερωτήματα που έχει η ελληνική κοινωνία.
Είναι ένα κοινωνικό αίτημα το θέμα της αντιμετώπισης της βίας σε όλες τις μορφές της και ιδιαίτερα αυτής που έχουμε στους αθλητικούς χώρους. Επειδή αυτή την περίοδο ζούμε, παράλληλα, τη διατύπωση ενός κοινωνικού αιτήματος για το θέμα της δημοκρατίας και για το μείζον θέμα της διαφάνειας, αποδεικνύουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί να λειτουργεί και ως εκφραστής των λαϊκών αιτημάτων, αλλά εκεί που χρειάζεται μπορεί να προβαίνει και σε μεγάλες θεσμικές τομές».
Για την πρόταση δυσπιστίας
Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση για την πρόταση δυσπιστίας, ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε:
«Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η κοινωνία έχει καταθέσει την απαίτηση να υπάρχει Διαφάνεια και Δικαιοσύνη στο έγκλημα των Τεμπών και ο κ. Μητσοτάκης καθυστερεί να δώσει απαντήσεις, ενώ κάθε μέρα που περνάει αποκαλύπτεται ότι είναι ο ίδιος υπεύθυνος για τη συγκάλυψη του εγκλήματος. Εμείς οφείλουμε να ανταποκριθούμε σ’ αυτό που λέει η κοινωνία. Καταθέσαμε αίτημα για συζήτηση προ ημερησίας διάταξης και μετά τη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη και τις νέες αποκαλύψεις ζητήσαμε να υπάρξει μια πρόταση μομφής, γιατί και η ελληνική κοινωνία είναι δύσπιστη με τον κ. Μητσοτάκη σε όλα τα επίπεδα. Θα επιμείνουμε σε αυτή την κατεύθυνση και όποτε αυτό γίνει εφικτό, με πρόταση των δημοκρατικών κομμάτων, θα συμμετέχουμε και θα το υποστηρίξουμε. Το ζητήσαμε από σήμερα, γιατί πιστεύουμε ότι αποδείξεις υπάρχουν και οι όροι υπάρχουν, όπως και η άποψη της κοινωνίας».
Υπάρχει όμως κι ένα άλλο ζήτημα, το οποίο εμείς έχουμε βάλει σε προτεραιότητα. Η προ ημερησίας συζήτηση. Έχω την αίσθηση ότι κι αυτή την καθυστερεί ο κ. Μητσοτάκης και την πηγαίνει προς τα πίσω. Εμείς επιμένουμε, λοιπόν, την επόμενη εβδομάδα να γίνει η προ ημερησίας συζήτηση και θα μας δοθεί η δυνατότητα και με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς να συζητήσουμε και για την πρόταση δυσπιστίας. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απολογηθεί και να σκεφτεί και το παράδειγμα του Σέρβου ομολόγου του».
Στη σημερινή εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό οι:
Αριστείδης Καμπανός, Πρόεδρος της Δομής «1η Φεβρουαρίου 2022 – Εις το Όνομα του Άλκη», Λευτέρης Παπάς
Μαρίνα Κοντοτόλη Τομεάρχης Αθλητισμού ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.,
Κατερίνα Νοτοπούλου και Χρήστος Γιαννούλης , Βουλευτές Α’ Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Δημήτρης Ακριτίδης και Γρηγόρης Εδιρνέλης, Συντονιστές των Νομαρχιακών Επιτροπών Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης
Στέλιος Αγγελούδης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης,
Στάθης Ευστάθιος, Αστυνόμος Α’, Προϊστάμενος του Γραφείου Ειδικών Ερευνών του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένης Αθλητικής Βίας
Σάββας Δημητριάδης, Πρόεδρος Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας
Βαγγέλης Γραμμένος, Πρώην πρόεδρος ΕΠΟ
Βούλα Πατουλίδου, Ολυμπιονίκης
Αναστάσιος Τομπούλης, Πρόεδρος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης,
Κατερίνα Μουρατίδου, Τακτική καθηγήτρια Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ΑΠΘ
Ειρήνη Τσαρούχα, Γενική Γραμματέας ΕΣΗΕΜΘ
Θεοχάρης Ισπόγλου, Καθηγητής με ειδίκευση στη Φυσιολογία της Άσκησης και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Leeds Beckett.
Παρευρέθη ο Α’ Αντιπρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης, Κωνσταντίνος Χαριτωνίδης και εκπρόσωποι αθλητικών σωματείων της πόλης.
Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Περικλής Στέλλας.
Στην έναρξη της εκδήλωσης προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους, του σκηνοθέτη Αλεξάνδρου Λαγκαδινού, «Και εγώ έπαιζα μπάλα», βραβευμένη από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με αφορμή τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού.
Διαβάστε επίσης:
Φάμελλος για πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης: Θα επιμείνουμε και θα την υποστηρίξουμε