Μέχρι και το Πάσχα οι πολύωρες αναμονές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, των μεγάλων νοσοκομείων της χώρας, αναμένεται να έχουν μειωθεί τουλάχιστον κατά δυο ή τρεις ώρες.
Από 8 ώρες που περιμένει σήμερα ο ασθενής μέχρι να εξεταστεί από γιατρό, σε έξι ή πέντε ώρες. Αυτό είναι το προσωπικό στοίχημα του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει.
Για το σκοπό αυτό, στη μάχη της αποσυμφόρησης από τα εκατοντάδες περιστατικά περιπατητικών ασθενών, των νοσοκομείων της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Αθήνα και Πειραιά αντίστοιχα), θα μπουν τις επόμενες ημέρες εννέα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου, που θα έχουν 24ωρη ή διευρυμένη λειτουργία.
Να σημειώσουμε ότι σήμερα η αναμονή των ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) κυμαίνεται από 18 έως και 20 ώρες συνολικά, δηλαδή μέχρι να εξεταστούν από τον γιατρό και να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις τους (απεικονιστικές, εργαστηριακές κλπ), ώστε να έχει γιατρός την κλινική εικόνα του ασθενούς.
Το σχέδιο για τη μείωση του χρόνου αναμονής στις εφημερίες τέθηκε σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου, όπου τα νοσοκομεία εφημερεύουν κατά ομάδες. Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Υγείας υπήρξε μείωση του μέσου χρόνου αναμονής κατά 15%. Ωστόσο πολλά μεγάλα νοσοκομεία όπως το «Γεώργιος Γεννηματάς», το «Λαϊκό» και το «Ιπποκράτειο», επιβαρυνθήκαν με περισσότερα περιστατικά με συνέπεια να αυξηθεί η αναμονή και η ταλαιπωρία ασθενών και γιατρών στα ΤΕΠ.
Οι περιπατητικοί ασθενείς που κατακλύζουν τα νοσοκομεία γιατί δεν υπάρχει ΠΦΥ
Αξίζει να τονιστεί ότι κάθε μέρα στην Αττική από τα 2.500 περιστατικά που φτάνουν στα επείγοντα των νοσοκομείων, τα 2.000 είναι περιπατητικοί ασθενείς με συμπτώματα όπως πυρετό, δύσπνοια κλπ, που όμως δεν είναι απειλητικά για τη ζωή τους. Αυτοί οι ασθενείς μπορούν να αντιμετωπιστούν στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) όπως είναι Κέντρα Υγείας (Κ.Υ) που έως σήμερα κάποια λειτουργούν έως αργά το μεσημέρι ή το απόγευμα και όλα είναι κλειστά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Οπότε οι ασθενείς αυτοί αναπόφευκτα απευθύνονται στα νοσοκομεία.
«Αν ένα κομμάτι των περιπατητικών ασθενών αντί να πάει κατευθείαν στο νοσοκομείο πάει στα Κ.Υ, αυτομάτως οι 2.000 ασθενείς την ημέρα θα γίνουν 1.000.» δήλωσε χθες στην ertnews ο κ. Γεωργιάδης και συνέχισε: «Τα Κ.Υ τα οποία βάζουμε στην εφημερία είναι μεγάλα και είναι 24ωρης ή διευρυμένης λειτουργίας. Έχουν 70 -80 άτομα προσωπικό το καθένα. Με μηχανήματα, με βιολογικά εργαστήρια, με τα πάντα. Αν ο γιατρός του Κ.Υ που σε εξετάσει κρίνει ότι πρέπει να πας στο νοσοκομείο, προφανώς θα πας στο νοσοκομείο» εξήγησε ο υπουργός.
Ας δούμε ποια είναι τα 9 Κέντρα Υγείας που εντάσσονται στις εφημερίες:
- ΚΥ Αλεξάνδρας, 24ωρη εφημέρευση καθημερινά.
- ΚΥ Καλλιθέας, Δευτέρα – Παρασκευή 08.00 – 22.00.
- ΚΥ Αμαρουσίου, Δευτέρα – Παρασκευή 08.00 – 22.00.
- ΚΥ Ραφήνας, 24ωρη λειτουργία καθημερινά.
- ΚΥ Βάρης. 24ωρη λειτουργία, με εξαίρεση την ημέρα που εφημερεύει το Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας
- ΚΥ Μεγάρων, 24ωρη λειτουργία, συμπεριλαμβανομένων των ημερών που εφημερεύει το «Θριάσιο» εναλλάξ με το Κ.Υ. Ελευσίνας (4 ημέρες τον μήνα).
- ΚΥ Ελευσίνας, 24ωρη λειτουργία με εξαίρεση τις ημέρες που εφημερεύει το «Θριάσιο» που θα λειτουργεί από 07:00 έως 22:00 εναλλάξ με το Κ.Υ Μεγάρων (4 ημέρες τον μήνα).
- ΚΥ Περιστερίου, Δευτέρα – Παρασκευή 7:00-21:00 και 24ωρη εφημέρευση τις ημέρες εφημερίας του Νοσοκομείου «Αττικόν» (7 – 8 ημέρες τον μήνα).
- ΚΥ Κερατσινίου, Δευτέρα – Παρασκευή 07:00-21:00 και 24ωρη εφημέρευση τις ημέρες εφημερίας του Νοσοκομείου Νίκαιας.
Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα Κ.Υ θα παραμείνουν κλειστά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες γεγονός που δεν βοηθάει στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων…
Διαβάστε επίσης: