LAMIAthema.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • LIFESTYLE
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΒΙΒΛΙΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • AUTOκίνηση
    • ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Reading: Άνοια: Αν τρως αυτό καθημερινά, μειώνεις τον κίνδυνο κατά 28%​​
Μοιράσου το
Notification Δείξε μου περισσότερα
Τελευταία Νέα
Πώς η σωστή φιλοξενία ιστοσελίδων επηρεάζει την ταχύτητα, την ασφάλεια και την επιτυχία μιας επιχείρησης
21 Νοεμβρίου 2025
Μαρουσάκης: Έρχονται νέες επικίνδυνες καταιγίδες – Πού θα έχουμε χιόνια
21 Νοεμβρίου 2025
Αυστηρή προειδοποίηση Europol: Παιδιά προετοιμάζονται για φόνο μέσω βιντεοπαιχνιδιών
21 Νοεμβρίου 2025
Λαμία: Στις φλόγες μηχανή μετά από τροχαίο – Μια τραυματίας
21 Νοεμβρίου 2025
ΟΠΕΚΕΠΕ: Γιατί δεν θα καταθέσει ποτέ στην Εξεταστική ο «Φραπές»
21 Νοεμβρίου 2025
Aa
LAMIAthema.gr
Aa
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • LIFESTYLE
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΒΙΒΛΙΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • AUTOκίνηση
    • ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακολούθησέ μας
LAMIAthema.gr > ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ > ΕΥ ΖΗΝ > Άνοια: Αν τρως αυτό καθημερινά, μειώνεις τον κίνδυνο κατά 28%​​
ΕΥ ΖΗΝΥΓΕΙΑ

Άνοια: Αν τρως αυτό καθημερινά, μειώνεις τον κίνδυνο κατά 28%​​

22 Ιανουαρίου 2025 352 Views
Updated 2025/01/22 at 1:13 ΜΜ
Μοιράσου το
Μοιράσου το

Γιατροί από το Brigham and Women’s Hospital και το Harvard T.H. Chan School of Public Health παρακολούθησαν πάνω από 133.000 επαγγελματίες υγείας, μέσης ηλικίας 49 ετών, για περίπου 43 συναπτά έτη.

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι όσοι κατανάλωναν το ένα τέταρτο της μερίδας (ή περισσότερο) κόκκινου επεξεργασμένου κρέατος καθημερινά (που ισοδυναμεί με μία φέτα μπέικον), είχαν 13% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν ελάχιστες ποσότητες. Σημειώνεται ότι ως μία μερίδα κόκκινου κρέατος λογίζεται μία ποσότητα περίπου 85 γραμμαρίων.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Neurology, εκτός από εκτεταμένη και με μεγάλο αντιπροσωπευτικό δείγμα, ξεχώρισε τι ανήκε στην ομάδα του κόκκινου επεξεργασμένου κρέατος και τι στην ομάδα του μη επεξεργασμένου. Η πρώτη περιλάμβανε προϊόντα, όπως μπέικον, χοτ ντογκ, λουκάνικα και σαλάμι, ενώ στη δεύτερη συμπεριλαμβάνονταν το μοσχάρι, το χοιρινό, το χάμπουργκερ και το αρνί.

- Advertisement -
Ad image

Παρόλο που και οι δύο τύποι κρέατος έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με σοβαρές παθήσεις, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα επεξεργασμένα κρέατα ενέχουν επιπρόσθετους κινδύνους. Συγκεκριμένα, επειδή διακρίνονται για τα υψηλά επίπεδα νατρίου, νιτρωδών και άλλων επιβλαβών ενώσεων, μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονές, οξειδωτικό στρες και αγγειακά προβλήματα που ενδέχεται να συμβάλλουν στη γνωστική παρακμή.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με την ημερήσια κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος: χαμηλής κατανάλωσης (όσοι έτρωγαν λιγότερο από 0,10 μερίδες), μέτριας (πάνω από 0,10 και λιγότερο από 0,24) και υψηλής (πάνω από 0,25). Παράλληλα, οι ερευνητές αξιολόγησαν τη γνωστική λειτουργία τους μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων και ερωτηματολογίων, ανά 2 με 4 χρόνια. Όσοι ενέτασσαν στη διατροφή τους τακτικά κόκκινο κρέας, εμφάνισαν σημάδια επιταχυνόμενης εγκεφαλικής γήρανσης. Πρακτικά, κάθε ημερήσια μερίδα υποβοηθούσε τη γνωστική έκπτωση: η εγκεφαλική λειτουργία τους μειώθηκε σαν να ήταν ενάμισι χρόνο μεγαλύτεροι από την πραγματική τους ηλικία.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τόσο τους υποκειμενικούς όσο και τους αντικειμενικούς παράγοντες. Συμπλήρωσαν το δείγμα συμμετεχόντων με 44.000 ακόμη άτομα, μέσης ηλικίας 78 ετών, οι οποίοι αυτο-αξιολογούσαν τις ικανότητες μνήμης και σκέψης τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι κατανάλωναν υψηλές ποσότητες επεξεργασμένου κρέατος ημερησίως, είχαν 14% περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν γνωστική έκπτωση σε σύγκριση με εκείνους που δεν το επέλεγαν συχνά.

Επίσης, η μελέτη έφερε στο φως ότι η στροφή προς πιο υγιεινές πηγές πρωτεϊνών συμβάλλει δραστικά στην προστασία του εγκεφάλου. Η αντικατάσταση της καθημερινής μερίδας μπέικον με ξηρούς καρπούς ή όσπρια συσχετίστηκε με 19% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας. Τα ψάρια αποδείχθηκαν ακόμη πιο ευεργετικά, με μείωση της τάξης 28%.

Με τα ποσοστά της άνοιας να αναμένεται να εκτοξευθούν μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, η λήψη των σωστών μέτρων για την προστασία του εγκεφάλου είναι καίριας σημασίας. Τα διατροφικά πρότυπα, από τη μέση κιόλας ηλικία, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την γνωστική πορεία του ανθρώπου.

Πηγή: ygeiamou

Photo By Pixabay

Διαβάστε επίσης:

Κραυγή αγωνίας από τα άτομα με αναπηρία: Χωρίς σπίτι και εργασία – Βαθαίνει η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός 

ΣΦΕΕ: «Οι επιπτώσεις της κρίσης συνεχίζονται, τεράστιες επιβαρύνσεις στην φαρμακοβιομηχανία»

ΟΕΝΓΕ: «Το υπουργείο Υγείας κάνει το άσπρο – μαύρο. Επιστροφή στις χειρόγραφες συνταγές μέχρι να επιλυθούν οι δυσλειτουργίες στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ»

Read More

Newsroom 22 Ιανουαρίου 2025
Μοιράσου το άρθρο
Facebook TwitterEmail Print
Άφησε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πώς η σωστή φιλοξενία ιστοσελίδων επηρεάζει την ταχύτητα, την ασφάλεια και την επιτυχία μιας επιχείρησης
21 Νοεμβρίου 2025
Μαρουσάκης: Έρχονται νέες επικίνδυνες καταιγίδες – Πού θα έχουμε χιόνια
21 Νοεμβρίου 2025
Αυστηρή προειδοποίηση Europol: Παιδιά προετοιμάζονται για φόνο μέσω βιντεοπαιχνιδιών
21 Νοεμβρίου 2025
Λαμία: Στις φλόγες μηχανή μετά από τροχαίο – Μια τραυματίας
21 Νοεμβρίου 2025
ΟΠΕΚΕΠΕ: Γιατί δεν θα καταθέσει ποτέ στην Εξεταστική ο «Φραπές»
21 Νοεμβρίου 2025

Σας ενδιαφέρουν

AdvertorialΥΓΕΙΑ

Ανώστρωμα: Η αναβάθμιση ύπνου που αλλάζει την καθημερινότητά σας

21 Νοεμβρίου 2025
αλκοόλ
ΥΓΕΙΑ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί πρόωρα και σοβαρά εγκεφαλικά αποκαλύπτει νέα έρευνα

9 Νοεμβρίου 2025
ΥΓΕΙΑΕΥ ΖΗΝ

Η τροφή που ενισχύει το ανοσοποιητικό και μειώνει τον κίνδυνο κρυολογημάτων και γρίπης

5 Οκτωβρίου 2025
ΕΥ ΖΗΝΥΓΕΙΑ

Έρευνα: Αυτές είναι οι τροφές «ασπίδα» του οργανισμού μας

20 Σεπτεμβρίου 2025
Facebook Instagram

Το νέο ενημερωτικό portal της Λαμίας και ολόκληρης της Στερεάς Ελλάδας.
Ειδήσεις από την Λαμία, την Φθιώτιδα, όλη τη Στερεά, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΓΕΥΣΗ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΒΙΒΛΙΟ

MUST

  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΓΕΥΣΗ
  • ΒΙΒΛΙΟ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Όθωνος 1, Λαμία
  • 2231022277, 6908395648
  • lamiathema@gmail.com
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

©2020 - 2025 LAMIAthema.gr / Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος | 19CLOUDS PRODUCTION

Removed from reading list

Undo
AdBlock Detected
Our site is an advertising supported site. Please whitelist to support our site.
Okay, I'll Whitelist
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?