Με αμηχανία παρακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση τις πρώτες κινήσεις του Αμερικάνου προέδρου Τραμπ καθώς κανείς δεν μπορεί να καταλάβει για την ώρα το πώς θα κινηθεί έναντι της χώρας μας.
Βασικό ζητούμενο είναι η προσέγγιση της νέας Αμερικανικής κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά αλλά και η στάση που θα κρατήσει στις ευρύτερες ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο πρωθυπουργός μιλώντας χθες στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και αναφερόμενος στην εκλογή του νέου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών τόνισε ότι «η εκλογή Τραμπ αποτελεί το τελευταίο έναυσμα για την Ευρώπη, ώστε να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις, όχι σε πνεύμα αντίθεσης με τις ΗΠΑ, καθώς έχουμε πολύ στενές σχέσεις και αυτές θα διατηρηθούν, αλλά για να αναζητήσουμε αμοιβαία επωφελείς λύσεις».
Ερωτηθείς για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «Ελλάδα και ΗΠΑ έχουν μία εξαιρετική σχέση, η οποία δεν ήταν ποτέ καλύτερη στο παρελθόν. Έχουμε μία 5ετή αμυντική συνεργασία, αλλά η σχέση μας εκτείνεται πολύ πέραν της άμυνας, στις τεχνολογίες αιχμής, την Παιδεία και τον Πολιτισμό. Έχουμε μία πολύ ισχυρή σχέση και δυνατούς δεσμούς και στα δύο κόμματα στην Ουάσιγκτον. Δεν αναμένω αλλαγές στη διμερή μας σχέση, ωστόσο αντιμετωπίζουμε αυτή τη σχέση, όχι μέσω της διμερούς διάστασης, αλλά οφείλουμε να βρούμε ενιαία προσέγγιση ως Ευρωπαίοι έναντι της νέας αμερικανικής κυβέρνησης».
Τα κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται αισιόδοξα ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα αντιληφθεί γρήγορα ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας ενώ δίνουν και ιδιαίτερη έμφαση στην ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Φυσικά δεν παραγνωρίζουν τις «επιθέσεις φιλίας» του Ντόναλντ Τραμπ προς τον Τούρκο Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι φίλος μου και τον σέβομαι» είχε πει χαρακτηριστικά.
Οι ιδιοι άνθρωποι θεωρούν ακόμα ότι οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει πάρα πολύ στην Ελλάδα καθώς η στρατηγική σχέση της Αθήνας με το Τελ Αβίβ, αναβαθμίζει τη χώρα μας έναντι της Άγκυρας ως ο αξιόπιστος σύμμαχος και εταίρος στην περιοχή. Ακόμα η Αθήνα έχει συντάξει ένα 10ετές σχέδιο αγορών, πολλών δισεκατομμυρίων, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την απόκτηση έως και 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ.
Ωστόσο κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η επιλογή της ανακοίνωσης για τη Chevron στην Ελλάδα ανήμερα της ορκωμοσίας του Προέδρου των ΗΠΑ δεν είναι τυχαία και επισημαίνουν με νόημα ότι ο Πρόεδρος Τραμπ στηρίζει με την πολιτική του στις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες και πως η παρουσία δύο κολοσσών της ενέργειας στη χώρα μας (Chevron και Exxon Mobil) «στέλνει ηχηρά μηνύματα της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας – ΗΠΑ».
Και αυτό γιατί μετά την Exxon Mobil και ο δεύτερος αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός Chevron εκδήλωσε ενδιαφέρον για γεωτρήσεις σε περιοχή 11.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες από την μέχρι τώρα έρευνα υπολογίζεται ότι 680 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου κρύβονται στη θαλάσσια οικόπεδα της ευρύτερης περιοχής νότια της Πελοποννήσου και της Κρήτης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε στην ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ επισημαίνοντας ότι παίζουν σοβαρό ρόλο στις σχέσεις των δύο χωρών.
«Πώς είναι δυνατόν να είναι η Ελλάδα στην «απέξω» όταν ο ένας κολοσσός μετά τον άλλον, και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, έρχονται να επενδύσουν στην Ελλάδα;» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
«Η Ελλάδα είναι στρατηγικός σύμμαχος με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτή η στρατηγική συμμαχία, θα έχει ακόμα μεγαλύτερο βάθος τα επόμενα χρόνια. Με μια πολύ μεγάλη διαφορά. Ότι και η Ελλάδα πλέον είναι μία πολύ πιο ισχυρή χώρα».
Από τα κυβερνητικά στελέχη δεν περνάνε ωστόσο απαρατήρητες οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου για τους δασμούς στα προϊόντα γεγονός που σημαίνει ότι όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα επιβαρυνθούν.
Ακόμα η θέση του Ντόναλντ Τραμπ προς τους νατοϊκούς συμμάχους οι αμυντικές δαπάνες να ανέλθουν στο 5% , έχει θορυβήσει τις Βρυξέλλες καθώς όπως εκτιμάται είναι δύσκολο οι εθνικοί προϋπολογισμοί όλων των χωρών της Ε.Ε. να μπορέσουν να διαθέσουν έστω το 3% του ΑΕΠ τους για την άμυνα. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα η οποία ήδη δαπανά πάνω από το 3% του ΑΕΠ της για αμυντικούς εξοπλισμούς.
Διαβάστε επίσης:
Ο Δήμος Χαλανδρίου διέγραψε τον λογαριασμό του στο «Χ» λόγω του ναζιστικού χαιρετισμού του Μασκ