«Δεσμεύομαι ότι αν ο λαός μου δώσει την εντολή να σχηματίσω κυβέρνηση, στο δικό μου υπουργικό συμβούλιο δεν θα είναι ούτε ακροδεξιοί ούτε δραχμιστές», επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που εξαπέλυσε τα πυρά του στη ΝΔ για την άκαιρη συζήτηση περί μετεκλογικών συνεργασιών.
«Επειδή η επιλογή του κ. Μητσοτάκη είναι βαθιά αντιθεσμική και γυρνάει την πλάτη του στο κέντρο, προσπαθεί να φτιάξει έναν νέο “μπαμπούλα” ότι τάχα ψηφίζεις Ανδρουλάκη και σου βγαίνει Βαρουφάκης. Αν είναι δυνατόν, ποιος Έλληνας μπορεί να πιστέψει ότι μπορεί να συμβεί αυτό;» αναρωτήθηκε δηκτικά ο Νίκος Ανδρουλάκης στην εκπομπή «Καλημέρα» του ΣΚΑΪ.
«Τώρα με το ΠΑΣΟΚ έχουν δυσκολέψει τα πράγματα για την κυβέρνηση. Εμείς παίρνουμε πρωτοβουλίες που τις ακολουθούν, όπως οι προτάσεις μας για τις τράπεζες, την golden visa, τις ασφαλιστικές εισφορές, τα βαρέα και ανθυγιεινά των υγειονομικών. Τώρα άλλαξαν τα πράγματα. “Μπαμπούλας” όμως δεν υπάρχει. Ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ, θα έχεις ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση», επισήμανε.
Με φόντο τις δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεργαστεί με τα κόμματα της δραχμής, ο κ. Ανδρουλάκης απευθύνθηκε στους πολίτες ρωτώντας: «Μέχρι σήμερα έχω ποτέ συνεργαστεί με τέτοιες δυνάμεις, που μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στη σταθερότητα και την προοπτικής της χώρας; Πάμε αντίστροφα λοιπόν, στο επιχείρημα της κυβέρνησης: Αυτός που με καταγγέλλει, έχει συνεργαστεί; Όταν η κυβέρνηση χρειάστηκε τον Βελόπουλο για να αλλοιώσει τη σύνθεση της ΑΔΑΕ, ο Βελόπουλος ψήφισε την πρόταση Μητσοτάκη. Τον προϋπολογισμό ψήφισαν η Νέα Δημοκρατία και κάποιοι ανεξάρτητοι βουλευτές προερχόμενοι από το κόμμα των Σπαρτιατών, δηλαδή της Χρυσής Αυγής. Εδώ και ενάμιση χρόνο είχαμε καταθέσει τροπολογία για να μην παίρνουν χρήματα οι Σπαρτιάτες και επί ενάμιση χρόνο η Νέα Δημοκρατία δεν έκανε τίποτα και τους έκλεινε το μάτι».
«Αν με τιμήσει ο λαός και έχω εντολή να κάνω κυβέρνηση, δραχμιστές ή οπαδούς του Λεπέν και της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς και του νεοναζισμού, δεν θα έχω στη δική μου κυβέρνηση. Ο κ. Μητσοτάκης έχει τέτοιους;» ανέφερε με έμφαση.
«Όποιος θέλει να φύγει η ΝΔ από την κυβέρνηση ψηφίζει ΠΑΣΟΚ και το πετυχαίνει»
Ο κ. Ανδρουλάκης κατέδειξε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο άλλος πόλος απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και ο φορέας της πολιτικής αλλαγής. «Σήμερα έχουμε μια κυβέρνηση, η οποία με την πολιτική της έχει προκαλέσει κατάρρευση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, έχει απογειωθεί η ακρίβεια και έχουν προκύψει τεράστια θεσμικά ζητήματα. Στέλνω, λοιπόν το μήνυμα στον ελληνικό λαό ότι όποιος θέλει να φύγει η Νέα Δημοκρατία από την κυβέρνηση, γιατί νιώθει αβεβαιότητα για το μέλλον του, ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ το πετυχαίνει» σημείωσε.
Ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία και τόνισε: «Αγωνίστηκα τόσα χρόνια να πετύχουμε το ακατόρθωτο: Να γίνει το ΠΑΣΟΚ ένα κόμμα που μπορεί να απειλήσει τη σημερινή κυβέρνηση. Σήμερα είμαστε μακράν δεύτερο κόμμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Και απαντώ σε όσους αναρωτιούνται αν μπορούμε να τα καταφέρουμε: Όταν ανέλαβα το ΠΑΣΟΚ, η διαφορά μας από τη Νέα Δημοκρατία ήταν 32%. Τώρα -μετά από τρία χρόνια- είναι 10%. Νομίζω ότι τα επόμενα δυόμισι χρόνια μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα αγωνιστώ για αυτό, όχι γιατί έχω κάποιον κομματικό εγωισμό, αλλά γιατί πρέπει να αλλάξει η ατελέσφορη πολιτική που υπάρχει σήμερα».
«Τα στελέχη μας πρέπει να λένε τις απόψεις τους στα όργανα του Κινήματος. Κάναμε εκλογές κι έχουμε πάρει μια πολιτική απόφαση, η οποία ήταν και δική μου κεντρική απόφαση: Αυτόνομη πορεία και νίκη απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Απλά και καθαρά. Αυτή είναι η στρατηγική απόφαση, όχι μόνο δική μου αλλά και του κόσμου του ΠΑΣΟΚ και έτσι θα πορευθούμε μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές» πρόσθεσε.
«Αυτά τα έλεγε, τα έκανε;» ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέδειξε την αναξιοπιστία του Κυριάκου Μητσοτάκη ως προς τους χειρισμούς του στην προεδρική εκλογή υπενθυμίζοντας την ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή κατά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2019 οπότε και δεσμευόταν ότι παρά την αλλαγή της διάταξης, θα τηρηθεί το πνεύμα του συντάγματος για ευρύτερες συναινέσεις στον πρόσωπο του ΠτΔ.
«Αυτά έλεγε, τα έκανε; Όχι. Άρα ποιος είναι αναξιόπιστος; Εγώ ή ο κ. Μητσοτάκης; Θυσίασε την πολιτική παράδοση της εθνικής συναίνεσης για να έχει εσωκομματική συναίνεση και αυτό είναι προσβλητικό για τους θεσμούς, για τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας και για τον ελληνικό λαό και τις πολιτικές παραδόσεις του τόπου».
«Αν είχα κάνει το λάθος του ΣΥΡΙΖΑ και είχα προτείνει ένα πρόσωπο εκ των προτέρων, θα έκανα θείο δώρο στον κ. Μητσοτάκη που τώρα με τη δική μου στρατηγική έχει εκτεθεί -και στον κόσμο του Κέντρου- απέναντι στους πολίτες που θέλουν συναίνεση και να σεβόμαστε τους θεσμούς» πρόσθεσε.
Για τον Τάσο Γιαννίτση
Αναφερόμενος στον πολιτικό συμβολισμό της υποψηφιότητας του Τάσου Γιαννίτση, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι αυτός απηχεί «το πως θέλω να κυβερνήσουμε τη χώρα. Με συνέπεια, ήθος, υπευθυνότητα, εμπειρία, σοβαρότητα και ευρωπαϊκή στρατηγική. Αυτά συμβολίζει ο Τάσος Γιαννίτσης, ο οποίος στα δύσκολα περιέγραψε ένα γιγάντιο πρόβλημα. Έδωσε ιδέες, οι οποίες δεν συζητήθηκαν και έχει ευθύνη ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ, αλλά έχουν ευθύνη και η Νέα Δημοκρατία και η Αριστερά. Αν αυτά τα είχαμε συζητήσει, δεν θα ψήφιζαν τον νόμο Κατρούγκαλου μετά από χρόνια. Όλοι πρέπει επιτέλους να μάθουμε από τα λάθη μας. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να μας κουνάει το δάχτυλο, όταν τότε “σούβλισαν” τον Γιαννίτση και η Αριστερά και η Νέα Δημοκρατία».
Στάθηκε με έμφαση στην πολυεπίπεδη εμπειρία του Τάσου Γιαννίτση και το διεθνές προφίλ του υπογραμμίζοντας ότι «ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες του να μπει η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση με άλυτο το Κυπριακό. Ο άνθρωπος αυτός συμβολίζει τη μεγαλύτερη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις ανατολικές χώρες. Θέλω, λοιπόν, ο ελληνικός λαός να σκεφτεί τι συμβολίζει επί της ουσίας η πρόταση Τασούλα και τι συμβολίζει η πρόταση Γιαννίτση και να κρίνει τόσο τις επιδιώξεις του κ. Μητσοτάκη όσο και τις δικές μου».
Τέλος, ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε στις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, -νωρίτερα στην ίδια εκπομπή- ότι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ οδηγούν τη χώρα εκτός ευρωπαϊκού κεκτημένου (!).
«Η κατάργηση της Golden VISA που προτείνω, έβγαλε την Ιρλανδία ή την Πορτογαλία εκτός Ευρώπης; Η έκτακτη φορολόγηση που επέβαλε η Ισπανία στις τράπεζες, την έβγαλε εκτός Ευρώπης; Η μεγάλη αξιοποίηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την Υγεία έβγαλε την Ιταλία από την Ευρώπη; Σας δίνω παραδείγματα έξι μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών που πήραν ανάλογες πρωτοβουλίες με αυτές που προτείνω, και δεν είδα να βγαίνουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση! Κι εδώ “μπαμπούλας”. Ό,τι και να πούμε που χτυπάει τα συμφέροντα, βρίσκουν έναν “μπαμπούλα”».
Μάλιστα ανέδειξε την κυβερνητική διγλωσσία: «Προτείνω έκτακτη εισφορά 5% για τα δέκα δισ. κέρδη που έβγαλαν οι τράπεζες σε δύο χρόνια, άρα να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία 500 εκατομμύρια ευρώ. Για να μην το πουν “έκτακτη εισφορά”, συμφωνούν με τις τράπεζες στο παρασκήνιο να το πουν “οικειοθελή συνεισφορά 100 εκατομμυρίων ευρώ εκ μέρους των τραπεζών”. Μα ποιον κοροϊδεύουν;»
Ενώ ως προς την αισχροκέρδεια των ασφαλιστικών εταιρειών που ανεχόταν η κυβέρνηση, σημείωσε: «Πώς είναι δυνατόν οι ασφαλιστικές εταιρείες να ζητούν 14-15% αύξηση στα ασφάλιστρα υγείας για το 2025 και μόλις το ΠΑΣΟΚ έφερε το θέμα στη Βουλή, οικειοθελώς -και πριν φέρει τροπολογία η Νέα Δημοκρατία- να μειώνουν στο μισό τις ανατιμήσεις;»
Διαβάστε επίσης: