Δραματικές είναι οι συνέπειες του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV στη χώρα μας, σύμφωνα με νέα μελέτη που αποκαλύπτει και τα χαμένα παραγωγικά χρόνια του εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα.
Ενδεικτικά όπως αναφέρει η μελέτη μόνο το 2022 καταγράφηκαν 443 θάνατοι από καρκίνο που οφειλόταν στον ιό HPV. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι θάνατοι από καρκίνο, εξαιτίας του HPV, οδήγησαν σε απώλεια 1.813 ετών δυνητικής παραγωγικότητας ενώ χάθηκαν περισσότερα από 22,5 εκατομμύρια ευρώ.
Τα παραπάνω στοιχεία σοκ ανακοινωθήκαν στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας, η μελέτη «Εκτίμηση του φορτίου θνησιμότητας με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων σχετιζόμενων καρκίνων στην Ελλάδα: χαμένα έτη ζωής και κόστος παραγωγικότητας». Η μελέτη αξιοποίησε ένα μαθηματικό μοντέλο που διερευνά τον αριθμό των θανάτων που προκαλούνται από 11 HPV-σχετιζόμενους καρκίνους (ορθοφαρυγγικός, στοματικός, ρινοφαρυγγικός, υποφαρυγγικός, φάρυγγας, πρωκτικός, λάρυγγας, αιδοίου, κόλπου, τραχήλου και πέους).
Αναλυτικά, το 2022 διαπιστώθηκαν 443 θάνατοι από καρκίνο που οφειλόταν στον ιό HPV. Από αυτούς, οι θάνατοι από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι οι περισσότεροι, το 60.5% της HPV σχετιζόμενης θνησιμότητας.
Ακόμα, το ποσοστό καρκίνου του κόλπου εκτιμάται στο 13.2% των θανάτων ενώ ο καρκίνος του πρωκτού στο 9.6% των θανάτων. Αξίζει να τονισθεί ότι το 16.1% των HPV σχετιζόμενων θανάτων αφορά άνδρες.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σε κάποιες περιπτώσεις η θνησιμότητα σε αρκετούς HPV σχετιζόμενους καρκίνους, όπως είναι του πρωκτού ή ρινοφάρυγγα, στους άνδρες ξεπερνά αυτή των γυναικών.
Απώλεια παραγωγικών ετών και οικονομικές συνέπειες
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, χάθηκαν 6.388 έτη ζωής, από τα οποία το 11.2% αφορούσε άνδρες. Ο μέσος όρος χαμένων ετών ζωής λόγω πρόωρης θνησιμότητας στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 14.4 έτη.
Ειδικότερα ως προς τα χαμένα έτη παραγωγικής ζωής, ( δηλαδή πριν τη σύνταξη), υπολογίζεται ότι οι θάνατοι από HPV σχετιζόμενους καρκίνους, οδήγησαν σε απώλεια 1.813 ετών δυνητικής παραγωγικότητας, με τους άνδρες να αντιπροσωπεύουν το 13.0% αυτών των θανάτων. Ο μέσος όρος χαμένων παραγωγικών ετών ζωής λόγω πρόωρης θνησιμότητας υπολογίζεται σε 4.1 έτη.
Η οικονομική επίπτωση ανέρχεται σε 22.5 εκατομμύρια με τα 3.1 εκατομμύρια ευρώ και αφορούν άνδρες. Από HPV-σχετιζόμενο καρκίνο χάνονται λόγω πρώιμης θνησιμότητας και κατ’ επέκταση απώλειας παραγωγικότητας κατά μέσο όρο 50.226 ευρώ. Σημειώνεται πως το μεγαλύτερο έμμεσο κόστος ανά θάνατο ήταν αυτό που αφορούσε στον καρκίνο του τράχηλου της μήτρας με 61.579 ευρώ.
Το εμβόλιο
Το επιδημιολογικό βάρος μπορεί να αποτραπεί με τον εμβολιασμό έναντι του HPV τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια. «Αυτό που είναι σημαντικό να θυμόμαστε είναι ότι, αφενός η διαθεσιμότητα εμβολίων για την ενεργό ανοσοποίηση κατά του HPV προσφέρει τη δυνατότητα πρόληψης αυτού του σημαντικού νοσολογικού και οικονομικού φορτιού και αφετέρου ότι οι θάνατοι από HPV δεν είναι μόνο οι θάνατοι από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας», υπογράμμισε ο επικεφαλής ερευνητής, Ηλίας Γκούντας, Value & Patient Access Manager της MSD Ελλάδος και μεταδιδακτορικός ερευνητής στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Διαβάστε επίσης:
Κολπική μαρμαρυγή: Ποιοι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο
Δερματικές παθήσεις και μεταβολικό σύνδρομο: Πώς σχετίζονται;
ΥΓΕΙΑ | topontiki.gr Read More