LAMIAthema.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΒΙΒΛΙΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • AUTOκίνηση
    • ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Reading: Η κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας και γνωστικής έκπτωσης
Μοιράσου το
Notification Δείξε μου περισσότερα
Τελευταία Νέα
Βελτιωμένη η εικόνα της φωτιάς στο Πετρωτό Φθιώτιδας – Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην περιοχή​
6 Σεπτεμβρίου 2025
«Βροχή»προφυλακίσεων για τη μαφία της Κρήτης – Κρατούνται τα δύο αδέρφια​
6 Σεπτεμβρίου 2025
Θεσσαλονίκη: «Οι αστυνομικοί δεν είναι αναλώσιμοι» – Σπαρακτικός ο λόγος των γονιών του Λυγγερίδη​
6 Σεπτεμβρίου 2025
Συναγερμός για χειροβομβίδα στο Κολωνό – Την απομάκρυνε κλιμάκιο του ΤΕΕΜ​
6 Σεπτεμβρίου 2025
Νίκος Παπαδάκης: Θλίψη για τον θάνατό του – Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου​
5 Σεπτεμβρίου 2025
Aa
LAMIAthema.gr
Aa
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΒΙΒΛΙΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • AUTOκίνηση
    • ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακολούθησέ μας
LAMIAthema.gr > ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ > ΕΠΙΣΤΗΜΗ > Η κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας και γνωστικής έκπτωσης
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας και γνωστικής έκπτωσης

16 Ιανουαρίου 2025 162 Views
Updated 2025/01/16 at 11:02 ΠΜ
Μοιράσου το
Μοιράσου το

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας και γνωστικής έκπτωσης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας “Neurology”.

Στην έρευνα μελετήθηκαν δεδομένα για την υγεία και τη διατροφή 133.771 ατόμων με μέση ηλικία τα 49 έτη κατά την έναρξη της μελέτης. Από αυτά, 11.173 διαγνώστηκαν με άνοια έως και 43 χρόνια αργότερα.

Οι ερευνητές του αμερικανικού υγειονομικού συστήματος “Mass General Brigham”, της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H.Chan του Χάρβαρντ και του Ινστιτούτου Broad του ΜΙΤ διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν καθημερινά ένα τέταρτο ή περισσότερο μιας μερίδας επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος είχαν 13% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερο από ένα δέκατο της μερίδας κάθε μέρα. Ως μερίδα κόκκινου κρέατος ορίστηκαν περίπου τα 85 γραμμάρια, όσο το μέγεθος μιας μπάρας σαπουνιού. Όσον αφορά στο μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, συνέκριναν τα άτομα που κατανάλωναν κατά μέσο όρο λιγότερο από μισή μερίδα την ημέρα με τα άτομα που κατανάλωναν μία ή περισσότερες μερίδες την ημέρα και δεν διαπίστωσαν διαφορά στον κίνδυνο άνοιας.

- Advertisement -
Ad image

Επιπλέον, οι ερευνητές μέτρησαν την αντικειμενική γνωστική λειτουργία σε μια διαφορετική ομάδα 17.458 γυναικών με μέση ηλικία τα 74 έτη, χρησιμοποιώντας τυποποιημένες γνωστικές αξιολογήσεις (τεστ μνήμης και σκέψης) και διαπίστωσαν ότι η γνωστική λειτουργία ήταν χειρότερη στα άτομα με μεγαλύτερη κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, υπολογίζοντας ότι η γνωστική γήρανση επιταχύνεται κατά περίπου 1,6 χρόνια για κάθε πρόσθετη μερίδα ανά ημέρα.

Όταν εξέτασαν την αυτοαναφερόμενη υποκειμενική γνωστική έκπτωση (SCD) 43.966 ατόμων με μέση ηλικία τα 78 έτη, κατά την οποία τα άτομα αναφέρουν προβλήματα μνήμης και σκέψης πριν η οποιαδήποτε έκπτωση εμφανιστεί στις εξετάσεις, εντόπισαν ότι ο κίνδυνος SCD αυξήθηκε κατά 14% για όσους κατανάλωναν ένα τέταρτο ή περισσότερες μερίδες επεξεργασμένου κρέατος ημερησίως σε σύγκριση με την ομάδα ελάχιστης κατανάλωσης και κατά 16% για όσους κατανάλωναν μία ή περισσότερες μερίδες μη επεξεργασμένου κρέατος ημερησίως σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερο από μισή μερίδα.

Οι ερευνητές συνεχίζουν να διερευνούν τους παράγοντες που συνδέουν το κόκκινο κρέας με τον κίνδυνο άνοιας, ιδίως εκείνους που αφορούν στο μικροβίωμα του εντέρου. Υπογραμμίζουν ότι η αντικατάσταση του επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος με ξηρούς καρπούς και όσπρια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά περίπου 19%, με κοτόπουλο κατά 16% και με ψάρι κατά 28%.

www.ertnews.gr

ΕΠΙΣΤΗΜΗ Archives – ertnews.gr

16 Ιανουαρίου 2025
Μοιράσου το άρθρο
Facebook TwitterEmail Print
Άφησε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Βελτιωμένη η εικόνα της φωτιάς στο Πετρωτό Φθιώτιδας – Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην περιοχή​
6 Σεπτεμβρίου 2025
«Βροχή»προφυλακίσεων για τη μαφία της Κρήτης – Κρατούνται τα δύο αδέρφια​
6 Σεπτεμβρίου 2025
Θεσσαλονίκη: «Οι αστυνομικοί δεν είναι αναλώσιμοι» – Σπαρακτικός ο λόγος των γονιών του Λυγγερίδη​
6 Σεπτεμβρίου 2025
Συναγερμός για χειροβομβίδα στο Κολωνό – Την απομάκρυνε κλιμάκιο του ΤΕΕΜ​
6 Σεπτεμβρίου 2025
Νίκος Παπαδάκης: Θλίψη για τον θάνατό του – Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου​
5 Σεπτεμβρίου 2025

Σας ενδιαφέρουν

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τεχνητή νοημοσύνη: Ένα chatbot μάς αλλάζει γνώμη μέσα σε 10 λεπτά

31 Αυγούστου 2025
ΚΟΣΜΟΣΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το ChatGPT βοήθησε ένα 16χρονο αγόρι να αυτοκτονήσει – Τον ενθάρρυνε και του παρείχε συμβουλές

29 Αυγούστου 2025
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΕΠΙΣΤΗΜΗ

Απίστευτο time-lapse βίντεο αποκαλύπτει τη μαγεία της περιστροφής της Γης

20 Ιουλίου 2025
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΑΙ στην επιχείρηση: Καινοτομία με ασφάλεια ή ρίσκο χωρίς όρια;

11 Ιουλίου 2025
Facebook Instagram

Το νέο ενημερωτικό portal της Λαμίας και ολόκληρης της Στερεάς Ελλάδας.
Ειδήσεις από την Λαμία, την Φθιώτιδα, όλη τη Στερεά, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΓΕΥΣΗ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΒΙΒΛΙΟ

MUST

  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΓΕΥΣΗ
  • ΒΙΒΛΙΟ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Όθωνος 1, Λαμία
  • 2231022277, 6908395648
  • lamiathema@gmail.com
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

©2020 - 2025 LAMIAthema.gr / Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος | 19CLOUDS PRODUCTION

Removed from reading list

Undo
AdBlock Detected
Our site is an advertising supported site. Please whitelist to support our site.
Okay, I'll Whitelist
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?