Οι κρεμώδεις κεφτέδες μέσα σε σάλτσα μανιταριών είναι μια συνταγή που ετοιμάζεται σε μία μόνο κατσαρόλα και σας γλιτώνει από τα πολλά σκεύη και τα πλυσίματά τους.
Ένα χορταστικό και πεντανόστιμο πιάτο, ιδανικό για βουτιές με χωριάτικο ζυμωτό ψωμί, που μπορεί ταυτόχρονα να συνδυαστεί και με το συνοδευτικό που προτιμάτε (ρύζι, πατάτες, μακαρόνια, πουρέ) και να χορτάσει ακόμα πιο πολλούς!!!
Υλικά για τη Συνταγή
Για τα κεφτεδάκια
500 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
½ κρεμμύδι ξερό, στον τρίφτη
1 πρέζα αλάτι, 1 πρέζα πιπέρι, 1 πρέζα κύμινο, 1 πρέζα πάπρικα
1 χούφτα μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 αυγό
4 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι γ.ο.χ.
Για την κρεμώδη σάλτσα
¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
400 γραμμάρια φρέσκα μανιτάρια, κομμένα σε φέτες, χοντρές
1/2 κρεμμύδι ξερό, σε λεπτές φέτες ή ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
1 ½ φλιτζάνι τριμμένη ντομάτα ή χυμό ντομάτας
1 πρέζα αλάτι, 1 πρέζα πιπέρι
1 δαφνόφυλλο
1 φλιτζάνι ζεστό νερό, από τον βραστήρα
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος)
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
Εκτέλεση
1. Αρχικά ετοιμάστε τα κεφτεδάκια. Βάλτε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι σε ένα βαθύ μπολ και ζυμώστε καλά. Βρέξτε με λίγο νερό τα χέρια σας, πάρτε κομμάτια σε μέγεθος καρυδιού και πλάστε τα σε κεφτεδάκια. Περάστε τα από το αλεύρι, ώστε να καλυφθούν καλά εξωτερικά, τινάξτε το περιττό και αφήστε τα στην άκρη.
2. Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τηγανίστε τα κεφτεδάκια, σε παρτίδες αν χρειαστεί, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν. Βγάλτε τα από την κατσαρόλα και κρατήστε τα στην άκρη.
3. Στο ίδιο σκεύος, ρίξτε τα μανιτάρια χοντροκομμένα, τα κρεμμύδια και το σκόρδο και σοτάρετέ τα σε δυνατή φωτιά. Προτού βγάλουν πολύ νερό τα λαχανικά, προσθέστε το αλάτι, το πιπέρι, τη ντομάτα, τη δάφνη και το ζεστό νερό και βράστε τα όλα μαζί για λίγο.
4. Προσθέστε την κρέμα και τη μουστάρδα στη σάλτσα και ανακατέψτε καλά.
5. Τέλος, βάλτε προσεκτικά τα κεφτεδάκια στην κατσαρόλα, κλείστε το καπάκι και μειώστε την ένταση της φωτιάς σε χαμηλή. Μετά από περίπου 15 λεπτά, πασπαλίστε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό, ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο και ανακατέψτε. Σερβίρετε με το συνοδευτικό της επιλογής σας.
Συμβουλή
Προσθέστε την κρέμα γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνεχώς, για να αποφύγετε τον κίνδυνο να διαχωριστεί.
Όσοι προτιμούν το πιάτο πικάντικο μπορούν να το πασπαλίσουν με νιφάδες κόκκινης πιπεριάς (μπούκοβο).
Διαβάστε επίσης:
Ρολάκια γαλλικού τοστ (Frenchtoast) γεμιστά με Nutella και επικάλυψη κανελοζάχαρης
Μπρουσκέτες με φιλετάκια κοτόπουλου και ρικότα
Κρέμα raffaello με 4 υλικά, για όλα τα είδη των γλυκών
Cucina Povera | topontiki.gr