Ξαναβλέπουν στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το θέμα των επιδομάτων και για τον λόγο αυτό, προχωρά στη σύσταση ενός Εθνικού Μητρώου Επιδομάτων και Παροχών. Βασική επιδίωξη, όπως τουλάχιστον αναφέρουν πηγές από το οικονομικό επιτελείο, είναι να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη εικόνα για τους δικαιούχους των επιδομάτων και τα ποσά που καταβάλλει το Δημόσιο.
Στο υπουργείο θεωρούν ότι η δημιουργία αυτού του μητρώου αποσκοπεί στην κατανομή των επιδομάτων με βάση τις πραγματικές ανάγκες, εξασφαλίζοντας έτσι καλύτερη εποπτεία και αξιοποίηση των πόρων που διατίθενται για την κοινωνική πρόνοια. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, επιδιώκεται να περιοριστεί η ανισότητα στη διανομή των επιδομάτων και να αποτραπεί η κατάχρηση ή η ακατάλληλη χορήγηση τους.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, έχει αναφέρει ότι το νέο σύστημα θα παρέχει μια συνολική εικόνα για τα επιδόματα που χορηγούνται από το Δημόσιο, διευκολύνοντας τη διαδικασία παρακολούθησης και αξιολόγησης. Στο πλαίσιο αυτό, η Αρχή θα επιδιώξει να υπάρχει μία ενιαία βάση δεδομένων, μέσω της οποίας θα είναι σαφές ποιοι δικαιούνται και πόσα επιδόματα, καθιστώντας τη διαδικασία πιο διαφανή και αποτελεσματική.
Μια απόφαση που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια καθορίζει τη σύσταση και τη συγκρότηση της ομάδας εργασίας για την ανάπτυξη του θεσμικού πλαισίου του Εθνικού Μητρώου, καθορίζοντας τη διαδικασία και την αποζημίωση των μελών της. Η ομάδα αυτή, με επικεφαλής τη γενική γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, Παυλίνα Καρασιώτου, έχει το έργο να χαρτογραφήσει τα επιδόματα και τις παροχές που χορηγούνται από το Δημόσιο, με στόχο την ανάπτυξη ενός ηλεκτρονικού μητρώου που θα περιλαμβάνει όλες τις ενισχύσεις.
Οι βασικές αρμοδιότητες της ομάδας περιλαμβάνουν την απογραφή όλων των επιδομάτων, την ανάπτυξη κανονιστικών διατάξεων για την υλοποίηση του ηλεκτρονικού μητρώου και τον συντονισμό της εφαρμογής της δευτερογενούς νομοθεσίας που θα προκύψει από το νέο νομικό πλαίσιο. Η ομάδα θα συνεργάζεται με άλλα Υπουργεία και φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, καθώς και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για τη διασφάλιση της επιτυχούς υλοποίησης της μεταρρύθμισης.
Η ανάγκη για τη δημιουργία ενός κεντρικού μητρώου προκύπτει από το γεγονός ότι, σήμερα, το Δημόσιο δεν έχει πλήρη εικόνα για το συνολικό εισόδημα των δικαιούχων των διαφόρων επιδομάτων, καθώς δεν υπάρχει επικοινωνία και αλληλοενημέρωση μεταξύ των αρμοδίων φορέων. Υπάρχουν νοικοκυριά που λαμβάνουν επιδόματα από πολλαπλούς φορείς, όπως τον ΟΠΕΚΑ (Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επίδομα στέγασης, επίδομα τέκνων), το Υπουργείο Οικονομικών (επίδομα θέρμανσης), και άλλες υπηρεσίες, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα κεντρικής παρακολούθησης αυτών των παροχών.
Επιπλέον, τα επιδόματα που χορηγούνται στην Ελλάδα περιλαμβάνουν μια μεγάλη γκάμα κοινωνικών ενισχύσεων, όπως τα επιδόματα παιδιού, στέγασης, θέρμανσης, γονικής άδειας, φοιτητικό, εξωιδρυματικό παραπληγίας, μητρότητας, κίνησης, το ειδικό εποχικό, το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας, αντί σύνταξης για ανασφάλιστους υπερήλικες, καθώς και άλλα επιδόματα για στεγαστική συνδρομή και στήριξη σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.
Όπως εκτιμάται η δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Επιδομάτων και Παροχών θα διευκολύνει την παρακολούθηση των επιδομάτων, και σύμφωνα με το υπουργείο θα εξασφαλίσουν την ορθολογικότερη κατανομή τους και παράλληλα θα διασφαλιστεί ότι τα επιδόματα φτάνουν στους πραγματικούς δικαιούχους, μειώνοντας τις ανισότητες και περιορίζοντας τις δυνατότητες καταχρήσεων. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2025 και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμόδιων φορέων, θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς τον εκσυγχρονισμό της κοινωνικής πρόνοιας στην Ελλάδα.
Διαβάστε επίσης:
ΑΑΔΕ: Συνεχίζεται η εγγραφή των υπόχρεων φορέων του Δημοσίου στο Μητρώο για τις φορολογικές δηλώσεις
Ακίνητα: Νέα μεγάλη άνοδος στις τιμές πώλησης των ακινήτων – Πώς διαμορφώνονται ανά περιοχή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | topontiki.gr