Διευκρινίσεις για τον τρόπο με το οποίο θα κλείνουν τα ραντεβού τους οι ασθενείς με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα finddoctors.gov.gr, έδωσε σήμερα (9/1) το πρωί ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μετά από τη σύγχυση που έχει προκληθεί τόσο στους συμβεβλημένους γιατρούς του υπερ-Ταμείου, όσο και στους ασφαλισμένους.
Συγκεκριμένα ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα καταργηθούν από τον Φεβρουάριο, τα τηλεφωνικά ραντεβού του ασθενή απευθείας με τον γιατρό του, αρκεί ο τελευταίος να τα καταγράφει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα finddoctors.gov.gr.
Θυμίζουμε ότι παραμονή Πρωτοχρονιάς ο ΕΟΠΥΥ με ανακοίνωσή του προς τον Πανελλήνιος Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) και όλες τις ιατρικές ενώσεις, ενημέρωσε ότι από την 1η Ιανουάριου 2025 αλλάζει το σύστημα που αφορά τον προγραμματισμό των ραντεβού και πλέον θα γίνεται μόνο ψηφιακά. Ωστόσο αυτή η αλλαγή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ιατρικών ενώσεων αλλά και σύγχυση στους ασφαλισμένους, που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία π.χ οι ηλικιωμένοι.
Ο ΠΙΣ διαμαρτυρήθηκε ότι οι γιατροί δεν είναι ενημερωμένοι για τη χρήση αυτής της πλατφόρμα και το υπουργείο υγείας έδωσε παράταση μέχρι την 1η Φεβρουαρίου προκειμένου να προσαρμοστούν με τα ψηφιακά ραντεβού. Ωστόσο το πρόβλημα των ασθενών που δεν έχουν τις τεχνολογικές γνώσεις να κλείνουν ηλεκτρονικά τα ραντεβού τους με το γιατρό τους παραμένει.
Σήμερα, λοιπόν, ο υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές» με τους Βασίλη Αδαμόπουλο και Μαρία Γεωργίου, στο Πρώτο Πρόγραμμα ανάφερε βήμα -βήμα τον τρόπο που κλείνονται τα ραντεβού: «Στην πλατφόρμα «finddoctors.gov.gr» μπαίνεις με τους κωδικούς TAXIS, διαλέγεις τι γιατρό θέλεις, σε ποια περιοχή θέλεις να πας ή βάζεις εσύ την διεύθυνση σου και σου βρίσκει τον κοντινότερο. Το σύστημα σου βγάζει αυτόματα το πιο κοντινό ελεύθερο ραντεβού, το κλικάρεις και κλείνεις το ραντεβού σου επιτόπου ηλεκτρονικά. Είναι πάρα πολύ εύκολο και είναι δωρεάν. Θυμίζω ότι παλιά αυτό γινόταν με κάποια τετραψήφια νούμερα που παίρναμε και πληρώναμε αναμονή στο τηλέφωνο. Τώρα αν κάποιοι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας δεν ξέρουν να μπαίνουν στις πλατφόρμες μπορούν να συνεχίσουν να κλείνουν τα ραντεβού τους τηλεφωνικά. Δεν καταργείται το τηλέφωνο. Απλώς πρέπει ο γιατρός να το καταχωρεί ηλεκτρονικά για να μπορεί να πληρωθεί από τον ΕΟΠΥΥ».
Ο υπουργός σχολιάζοντας και τα υπόλοιπα θέματα της επικαιρότητας αναφέρθηκε και στον μεταπνευμονοϊό HMPV που απασχολεί τα τελευταία 24ωρα την επικαιρότητα: «Δεν υπάρχει απολύτως, μα απολύτως κανένας λόγος ανησυχίας. Ο μεταπνευμονοϊός είναι γνωστός. Ο Covid είχε προκαλέσει φοβερή ανησυχία γιατί ήταν ένας καινούργιος ιός. Μπαίναμε στο εργαστήριο και βλέπαμε έναν ιό που δεν τον είχαμε ξαναδεί ποτέ στη ζωή μας. Δεν ξέραμε αυτός ο ιός τι ακριβώς έκανε, δεν ξέραμε πώς αντιμετωπιζόταν. Ο μεταπνευμονοϊός όμως όχι μόνο δεν είναι άγνωστος, αλλά έχει απομονωθεί στο εργαστήριο το 2001, δηλαδή πριν από 24 χρόνια, και έχει βρεθεί σε δείγματα αίματος που υπήρχαν σε ψυγεία τουλάχιστον από το 1980. Είναι λοιπόν ένας πολύ γνωστός ιός. Όλοι μας, τον έχουμε περάσει. Είναι ευρύτερα διαδεδομένος».
Για το ηλεκτρονικό βραχιολάκι στις εφημερίες ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε:
«Θα έχουμε ένα σήμα ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης οπότε όταν ένας ασθενής μπαίνει στο νοσοκομείο για τα επείγοντα θα έχει ένα κωδικό QR και θα το σκανάρει. Με αυτό το κωδικό θα παρακολουθούμε σε ποιο σημείο καθυστερεί η διαδικασία και θα υπάρχει μία ειδοποίηση που θα λέει π.χ. ότι ο τάδε έχει μείνει πάνω από τον προβλεπόμενο χρόνο μεταξύ του παθολόγου και του μαγνητικού τομογράφου, Και θα ειδοποιείται αυτομάτως η Διοίκηση. Αυτή είναι η λογική της ιχνηλάτησης. Στη δεύτερη φάση, όταν πλέον θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως το πληροφοριακό σύστημα, θα έχουμε τη δυνατότητα να παρέχουμε δημόσια αυτές τις πληροφορίες για να ξέρει ένας ασθενής ότι αν πάει τώρα στα επείγοντα στο «Σισμανόγλειο» ο μέσος χρόνος αναμονής αυτή τη στιγμή είναι π.χ. 4,5 ώρες, αλλά αν πάει στον «Ευαγγελισμό» ο μέσος όρος είναι 3 ώρες και αν πάει στο «Γεννηματάς» είναι 6 ώρες. Οπότε θα έχει τη δυνατότητα ο ασθενής να κάνει επιλογή σε ποιο νοσοκομείο θα πάει».
Ο υπουργός υγείας αναφέρθηκε και στο θάνατο του πρώην Πρωθυπουργού και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη λέγοντας: «Με τον Κώστα Σημίτη δεν ήμασταν ποτέ πολιτικοί σύμμαχοι, ούτε ποτέ υπήρξαμε στον ίδιο πολιτικό χώρο. Είναι διαφορετικό όμως αυτό και διαφορετικό να αντιλαμβανόμαστε ότι στην πολιτική μπορούμε να είμαστε αντίπαλοι, χωρίς να είμαστε εχθροί. Και ότι ο καθένας μας, ακόμα και ο πιο σκληρός σήμερα πολιτικός αντίπαλος, μπαίνει στην πολιτική με σκοπό να ωφελήσει την Ελλάδα».
Διαβάστε επίσης:
Ιανουάριος: Ο μήνας Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας
ΥΓΕΙΑ | topontiki.gr