Η γαλλική διπλωματία εξέφρασε σήμερα «ανησυχία» για την απόφαση του ομίλου Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp) να σταματήσει στις ΗΠΑ τη χρήση προγραμμάτων «fact-checking» – όπως είναι ευρέως γνωστή η διαδικασία διασταύρωσης και επαλήθευσης πληροφοριών ή γεγονότων – διαβεβαιώνοντας ότι θα παραμείνει σε «επαγρύπνηση» σε ό,τι αφορά τον σεβασμό της ευρωπαϊκής νομοθεσίας από την πλευρά του πολυεθνικού κολοσσού.
«Η ελευθερία της έκφρασης, θεμελιώδες δικαίωμα που προστατεύεται στη Γαλλία και στην Ευρώπη, δεν μπορεί να συγχέεται με ένα δικαίωμα στην ευρεία διάδοση περιεχομένου αμφισβητούμενης γνησιότητας, η οποία θα επηρέαζε εκατομμύρια χρήστες, χωρίς φιλτράρισμα ή εποπτεία», αναφέρει εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.
Σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα που ανέβηκε στα social media χθες το αφεντικό της Meta Μαρκ Ζούκερμπεργκ, υποσχέθηκε να δώσει προτεραιότητα στην ελευθερία του λόγου μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και δήλωσε ότι, ξεκινώντας από τις ΗΠΑ, θα «απαλλαγούμε από τα fact checkers και θα τα αντικαταστήσουμε με τα community notes, παρόμοιες με το Χ».
Η Meta έχει περισσότερους από 3 δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως. Στη δήλωσή του, ο Ζούκερμπεργκ δήλωσε ότι η Meta θα «απαλλαγεί επίσης από ένα σωρό περιορισμούς σε θέματα όπως η μετανάστευση και το φύλο που είναι απλά εκτός επαφής με τον κυρίαρχο διάλογο».
Ο Ζούκερμπεργκ διατύπωσε την απόφαση να καταργήσει το πρόγραμμα fact checking, ως επιστροφή σε ένα επιχείρημα υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης που είχε διατυπώσει στο Πανεπιστήμιο Georgetown τον Οκτώβριο του 2019.
Τι είναι το fact checking
Το fact checking, είναι η διαδικασία επαλήθευσης της πραγματικής ακρίβειας των αμφισβητούμενων αναφορών και δηλώσεων. Το fact checking μπορεί να διεξάγεται πριν ή μετά τη δημοσίευση. Ο εσωτερικός έλεγχος γεγονότων είναι ο έλεγχος αυτός που γίνεται εσωτερικά από τον εκδότη για να αποτραπεί η δημοσίευση ανακριβούς περιεχομένου- όταν το κείμενο αναλύεται από τρίτο μέρος, η διαδικασία ονομάζεται εξωτερικός έλεγχος γεγονότων.
Οι έρευνες δείχνουν ότι το fact checking μπορεί πράγματι να διορθώσει τις αντιλήψεις των πολιτών, καθώς και να αποθαρρύνει τους πολιτικούς από τη διάδοση ψευδών ή παραπλανητικών ισχυρισμών. Ωστόσο, οι διορθώσεις μπορεί να αποσυντεθούν με την πάροδο του χρόνου ή να υπερκεραστούν από τις υποδείξεις των ελίτ που προωθούν λιγότερο ακριβείς ισχυρισμούς.
Διαβάστε επίσης:
ΚΟΣΜΟΣ | topontiki.gr