Μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών στα επείγοντα, προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, δωρεάν απογευματινά χειρουργεία και ηλεκτρονικός φάκελος του ασθενούς, είναι ορισμένες μόνο από τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το νέο έτος, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου η νοσηλεία των πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία, να αναβαθμιστεί και να γίνουν σαφώς καλύτερες οι συνθήκες εργασίας των υγειονομικών.
Ήδη από το 2024 με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης σχεδιάστηκε και υλοποιείται το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων στο γενικό πληθυσμό, που για πρώτη φορά γίνεται στη χώρα μας.
«Τρέχουν» ήδη το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού με τις δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες, το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας με τα σχετικά τεστ και τον δωρεάν εμβολιασμό για τον HPV, το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου με τα δωρεάν τεστ στα φαρμακεία, τις δωρεάν κολονοσκοπήσεις και την περαιτέρω ιατρική πράξη εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί ιατρικά αναγκαίο.
Με το νέο έτος, θα πάρει το «πράσινο φως» και το μεγάλο πρόγραμμα για τις καρδιαγγειακές και εγκεφαλικές παθήσεις. Όλα τα παραπάνω προγράμματα είναι στο πλαίσιο των προληπτικών εξετάσεων «Σπύρος Δοξιάδης» με δικαιούχους 6 εκατομμύρια πολίτες, περίπου το 60% του πληθυσμού.
Το 2025 ωστόσο, το υπουργείο Υγείας ευελπιστεί με μια σειρά μεταρρυθμίσεων για να μειώσει την ταλαιπωρία των ασθενών. Ωστόσο πρόκειται για ένα στόχο που σίγουρα είναι εξαιρετικά δύσκολος να επιτευχθεί καθώς το ΕΣΥ -με τις σημερινές συνθήκες- δεν είναι ελκυστικό για τους γιατρους και τους νοσηλευτές και δεκάδες άλλες ειδικότητες υγειονομικών. Ας δούμε αναλυτικά αυτές τις μεταρρυθμίσεις:
Μείωση του χρόνου αναμονής στην εφημερία
Αρχές του 2025, θα παρουσιαστούν όλα τα βήματα, με το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών υγείας στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).
Οι αλλαγές κινούνται στους εξής άξονες:
ειδικές προσλήψεις για τα ΤΕΠ
κτιριακές ανακαινίσεις
ενίσχυση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού
οργανωτικές αλλαγές, μία από αυτές είναι και ο τρόπος της συν εφημέρευσης
ψηφιακή αναβάθμιση.
Ηλεκτρονικός φάκελος του ασθενούς
Πιλοτική λειτουργία έως το τέλος του 2025 μιας μεγάλης μεταρρύθμισης που είναι ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς. Πλέον τα αποτελέσματα των εξετάσεων ανεβαίνουν στο σύστημα σε ηλεκτρονική μορφή, όχι σε PDF. Αυτό σημαίνει ότι αυτομάτως μπορούν να περάσουν από εξέταση στον ηλεκτρονικό μας φάκελο. Η μεταρρυθμιστική δράση θα είναι πλήρως λειτουργική από τον Ιανουάριο του 2026.
Χρήση των DRG’s στα νοσοκομεία
Στις αρχές του 2025, ξεκινάει μια πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση και αφορά τη χρήση των DRG’s. Πρόκειται για ένα σύστημα διαγνωστικά ομοιογενών ομάδων. Τι σημαίνει αυτό; Είναι ένα σύστημα που κατηγοριοποιεί τους ασθενείς, με ένα ειδικό λογισμικό, ανάλογα με τις παθήσεις που έχουν. Έτσι το υπουργείο Υγείας, έχει άμεση εικόνα για το πόσοι, ποιοι και με ποιες παθήσεις νοσηλεύτηκαν σε κάθε νοσοκομείο της χώρας και για πόσο χρονικό διάστημα, και δίνει τα κονδύλια ανάλογα με το «έργο» που έχει παράξει το κάθε ένα νοσηλευτικό ίδρυμα ξεχωριστά.
Πιλοτικά εφαρμόστηκε σε ορισμένα νοσοκομεία το 2024.
«Τα DRG’s είναι φανταστικό σύστημα επειδή δίνει στο κάθε νοσοκομείο χρήματα με βάση την πραγματική του απόδοση. Έχει όμως και ένα μειονέκτημα. Αυτό είναι ο τρόπος θεώρησης λειτουργίας των δημοσίων νοσοκομείων. Ναι μεν θα μπούμε με μεγάλη ταχύτητα στα DRG’s το 2025 σε γενική εφαρμογή στο ΕΣΥ αλλά με έναν μηχανισμό που θα μας επιτρέπει πάντα να εξασφαλίζουμε τη βιωσιμότητα εκείνων των νοσοκομείων που εξ ορισμού Θα έχουν μικρότερη παραγωγική λειτουργία αλλά που καλύπτουν υγειονομικές ανάγκες σε μια περιοχή που τη χρειαζόμαστε», ανέφερε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό
Το μεγάλο αγκάθι του ΕΣΥ. Το υπουργείο Υγεία θα πρέπει να βρει τρόπους να κάνει περισσότερο ελκυστικό το ΕΣΥ ώστε να μην του γυριζόταν την πλάτη οι γιατροί και οι νοσηλευτές που βρίσκουν καλύτερες συνθήκες εργασίες είτε στον ιδιωτικό τομέα είτε στο εξωτερικό. Ήδη για πρώτη φορά, θεσπίζεται εφάπαξ οικονομικό κίνητρο ύψους 40.000 ευρώ σε νέους ιατρούς που θα επιλέξουν να εκπαιδευτούν στις ειδικότητες της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και της Εσωτερικής Παθολογίας, δύο τομείς όπου η χώρα μας εμφανίζει σοβαρές ελλείψεις σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψαν οι Άδωνις Γεωργιάδης, Ειρήνη Αγαπηδάκη και Αθανάσιος Πετραλιάς και δημοσιεύτηκε στις 27 Δεκεμβρίου και μένει να δούμε τι αποτελέσματα θα έχει αυτό το κίνητρο.
Αναλυτικά το 2024 έγιναν 6.500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ και για το 2025 προβλέπονται άλλες 4.500. Επίσης διευρύνθηκαν τα οικονομικά κίνητρα στις άγονες περιοχές και δόθηκε η δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο.
Ωστόσο οι ελλείψεις προσωπικού στο ΕΣΥ παραμένουν σε τραγικό επίπεδο, καθώς υπάρχουν 45.000 κενές οργανικές θέσεις σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ.
Ενιαία λίστα χειρουργείου
Μέσα το πρώτο δίμηνο του 2025 η πρόσβαση στα στοιχεία της λίστας θα είναι δημόσια σε πλατφόρμα, ώστε να μπορεί ο κάθε ασθενής να βλέπει όχι μόνο το σύνολο της αναμονής, αλλά να παρακολουθεί και ποια κλινική ανά νοσοκομείο έχει μικρότερη αναμονή.
Απογευματινά χειρουργεία
Σήμερα βρισκόμαστε στη φάση των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων. Ωστόσο πρέπει να γίνουν τουλάχιστον 34.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία μέχρι το τέλος του 2025, αλλιώς η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα στο Ταμείο Ανάκαμψης. Τέλος Ιανουαρίου το υπουργείο Υγείας θα κάνει ανακοινώσεις για την πορεία της λίστας.
Κτιριολογική αναβάθμιση του ΕΣΥ
Σε εξέλιξη βρίσκεται η ανακαίνιση σε 93 νοσοκομεία, κυρίως στα ΤΕΠ και τις κλινικές που είναι οι πιο παλιές και σε 158 κέντρα υγείας. Επιπλέον θα διατεθούν 100 εκατομμύρια για την αγορά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
Όμως είναι κοινό μυστικό ότι χωρίς προσωπικό όσες ανακαινίσεις και να γίνουν στα κτήρια του ΕΣΥ η ταλαιπωρία και η δυσαρέσκεια των ασθενών αλλά και των εργαζομένων δεν πρόκειται να μειωθούν…
Διαβάστε επίσης:
Στοιχεία από την Κίνα για τον κορωνοϊό ζητά ακόμη, πέντε χρόνια μετά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Πόνος στον ώμο: Με ποιο «ανορθόδοξο» τρόπο υποχωρεί;
ΥΓΕΙΑ | topontiki.gr