Η φθορά των ελαστικών και η αποσύνθεση των πλαστικών απορριμμάτων απελευθερώνουν στον αέρα αναρίθμητα μικροπλαστικά, τα οποία μπορεί να τροφοδοτούν την υπογονιμότητα και τον καρκίνο, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Τα αιωρούμενα μικροπλαστικά μπορεί επίσης να έχουν επιπτώσεις στην αναπνευστική και πεπτική υγεία, προσθέτουν.
Οι επιστήμονες ανησυχούν εδώ και χρόνια για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα μικροπλαστικά στην υγεία των ανθρώπων. Τα μικροσκοπικά αυτά μόρια υπάρχουν παντού γύρω μας, καθώς περιέχονται και αποβάλλονται από πλήθος προϊόντων – μέχρι και από τις συσκευασίες των τροφίμων και τα συνθετικά ρούχα.
Ολοένα περισσότερες μελέτες υποδηλώνουν πως, όταν εισβάλλουν στον ανθρώπινο οργανισμό προκαλούν:
Βλάβες στα κύτταρα
Διαταραχή στην ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF) εξέτασαν συνδυαστικά τα ευρήματα 31 προγενέστερων μελετών σε ανθρώπους και ζώα. Στις μελέτες είχαν εξεταστεί οι αναπαραγωγικές, αναπνευστικές και πεπτικές εκβάσεις.
Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Environmental Science & Technology. Όπως γράφουν, υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι τα μικροπλαστικά επηρεάζουν αρνητικά την αναπαραγωγική, πεπτική και αναπνευστική υγεία, και ό,τι εμπλέκονται στην ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου και του πνεύμονα.
Αιωρούμενα σωματίδια
«Τα μικροπλαστικά είναι βασικά μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια. Είναι γνωστό ότι αυτός ο τύπος ατμοσφαιρικών ρύπων βλάπτει την υγεία», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Tracey J. Woodruff, καθηγήτρια Μαιευτικής, Γυναικολογίας & Αναπαραγωγικών Επιστημών στο UCSF.
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στο άρθρο τους, το 2019 παρήχθησαν στον πλανήτη 460 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών. Η παραγωγή αυτή αναμένεται να τριπλασιαστεί έως το 2060. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της μάζας προέρχεται από τα πλαστικά μιας χρήσης.
Τα μικροπλαστικά είναι μόρια πλαστικού μεγέθους κάτω των 5.000 μικρών (1 μικρόν ή μm ισούται με 1 εκατομμυριοστό του μέτρου). Δημιουργούνται είτε απ’ ευθείας (πρωτογενώς) για να χρησιμοποιηθούν σε κάποια προϊόντα (π.χ. σε προϊόντα απολέπισης), είτε δευτερογενώς. Τα δευτερογενώς παραγόμενα, εκλύονται από τη διάσπαση των μεγαλύτερων πλαστικών.
Σημαντική πηγή μικροπλαστικών στον αέρα είναι η φθορά που υφίστανται τα ελαστικά των αυτοκινήτων από την τριβή στον δρόμο. Τα μόρια αυτά εισπνέουν καθημερινά οι άνθρωποι. Μία μελέτη υπολόγισε ότι ο μέσος κάτοικος των ΗΠΑ καταναλώνει 39.000 έως 52.000 μόρια ετησίως. Οι αριθμοί αυτοί αυξάνονται σε 74.000 έως 121.000 μόρια, όταν συμπεριλαμβάνονται και οι ποσότητες που λαμβάνονται μέσω της εισπνοής.
Σχεδόν μοιραία λοιπόν έχουν εντοπιστεί μικροπλαστικά στον ανθρώπινο πλακούντα, καθώς και:
Στους πνεύμονες
Το ήπαρ
Τα ούρα
Το μητρικό γάλα
Το αίμα
Οι ερευνητές του UCSF βρήκαν «υψηλής ποιότητας» επιστημονικά δεδομένα ότι τα μικροσκοπικά μόρια πλαστικού:
Βλάπτουν την ποιότητα του σπέρματος και την υγεία των όρχεων
Εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα
Βρήκαν επίσης «μέτριας ποιότητας» επιστημονικά δεδομένα ότι έχουν επίσης αρνητικές επιπτώσεις:
Στα ωοθυλάκια (βρίσκονται στις ωοθήκες)
Τις ορμόνες της αναπαραγωγής
Το κόλον έντερο (είναι τμήμα του παχέος εντέρου)
Στο λεπτό έντερο
Στην αναπνευστική λειτουργία
Διαβάστε επίσης:
Χωρίς παιδιάτρους η Μονάδα Νεογνών στο Νοσοκομείο Πατρών – Τρία χρόνια χρωστούν ρεπό στους γιατρούς
Φαρμακευτική Κάνναβη: Νέοι ορίζοντες στη θεραπεία των νευροανοσολογικών νοσημάτων
Άδωνις Γεωργιάδης: «Υπερκαλύψαμε τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης κατά 171%»
ΥΓΕΙΑ | topontiki.gr