Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο έγινε… μετανάστης, καθώς μετά από 30 χρόνια «εγκλωβισμού» του, ξεκίνησε να στριφογυρνά.
Πρόκειται για έναν τεράστιο λευκό όγκο, που από κοντά δύσκολα θα καταλάβει κάποιος ότι δεν πρόκειται για μέρος των ακτών της Ανταρκτικής, αλλά για ένα παγόβουνο που απλώνεται από τη μια άκρη του ορίζοντα μέχρι την άλλη.
Μόνο από ψηλά γίνεται αντιληπτό πόσο γιγάντιο είναι το γνωστό ως A23a, το οποίο άρχισε τον Νοέμβριο του 2023 ένα μακρύ ταξίδι στον Νότιο Ωκεανό. Για να έχει κάποιος μια τάξη μεγέθους, είναι σαν να βρίσκεται σε κίνηση το Λονδίνο.
Είναι ενδεικτικό ότι η Αττική έχει έκταση 3.800 τ.μ., ενώ το εν λόγω παγόβουνο έχει εμβαδό 3.900 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Εξίσου -αν όχι περισσότερο- εντυπωσιακή είναι και η μάζα του A23a. Φυσικά, ακριβώς το βάρος του δεν μπορεί να μετρηθεί, αλλά μπορεί να γίνει μια εκτίμηση ως εξής.
Πολλαπλασιάζεται ο όγκος του παγόβουνου με την πυκνότητά του, η οποία είναι χονδρικά γνωστή. Για να υπολογιστεί ο όγκος απαιτούνται μετρήσεις όχι μόνο της επιφάνειας, αλλά και του πάχους. Η απάντηση έρχεται χάρη σε δορυφορικές μετρήσεις που λήφθηκαν στις αρχές Δεκεμβρίου και οι οποίες οδήγησαν στο συμπέρασμα πως έχει μέσο πάχος γύρω στα 280 μέτρα.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, το A23a έχει όγκο 1.100 κυβικών χιλιομέτρων και μάζα 900 δισεκατομμύρια τόνους!
{https://www.youtube.com/watch?v=1fNssnTjtA0}
Το μακρύ ταξίδι του παγόβουνου
Το A23a δεν σχηματίστηκε πρόσφατα, καθώς αποκόπηκε από την Τράπεζα Πάγου Φίλτσνερ, στη Θάλασσα του Ουένταλ, πριν από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, το 1986. Ωστόσο, γρήγορα προσάραξε στον βυθό και έμεινε ακίνητο μέχρι το 2020, οπότε άρχισε και πάλι να κινείται, κάνοντας στροφές και γύρω από τον άξονά του.
Στα τέλη Νοεμβρίου βγήκε από τη Θάλασσα του Ουένταλ και αναμένεται τώρα να παρασυρθεί από το Ανταρκτικό Περιπολικό Ρεύμα.
Για να τεθεί πάλι σε κίνηση το Α23a, χρειάστηκε να χάσει αρκετή μάζα. «Την τελευταία δεκαετία καταγράφαμε μια σταθερή μείωση του πάχους κατά 2,5 μέτρα τον χρόνο, κάτι αναμενόμενο δεδομένων των θερμοκρασιών του νερού στη Θάλασσα του Ουάνταλ», ανέφερε ο δρ Άντι Ρίνταουτ του University College του Λονδίνου.
Το Α23a έχει πλέον φτάσει το άκρο της Ανταρκτικής Χερσονήσου, τη μακρόστενη λωρίδα ξηράς που προεξέχει από τη λευκή ήπειρο προς την πλευρά της Νότιας Αμερικής.
Οι επιστήμονες θα παρακολουθούν την πορεία του για να δουν πού θα καταλήξει τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το σημείο τερματισμού αναμένεται να είναι στο λεγόμενο «Στενό των Παγόβουνων» έξω από το τα νησιά Σάουθ Τζόρτζια και Σάντουιτς, ανάμεσα στην Ανταρκτική και τον Νότιο Ατλαντικό.
{https://www.youtube.com/watch?v=IKCK2mxlIm0}
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ