«Θέμα χρόνου είναι η υλοποίηση ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και στα νοσοκομεία. Το υπουργείο Υγείας θα ξεκινήσει τις διαδικασίες από το 2025, με σκοπό να υπάρξει έλεγχος της δαπάνης». Τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ανοίγοντας τις εργασίες του 7ου Συνεδρίου «Healthcare Transformation» με παρουσία και εκπροσώπηση όλων των εμπλεκόμενων στο χώρο της Υγείας, την Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2024 στην Αθήνα.
Αξίζει να τονιστεί ότι σήμερα στα νοσοκομεία οι γιατροί συνταγογραφούν ακόμα σε χαρτί καθώς το πληροφοριακό σύστημα των νοσοκομείων έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα να ενσωματώσει την ηλεκτρονική αϋλη συνταγογράφηση, με συνέπεια να μην είναι δυνατόν να ελέγχεται το «χαρτοβασίλειο» των εκατομμυρίων συνταγών, από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Αποτέλεσμα αυτής της τριτοκοσμικής κατάστασης είναι το υπουργείο Υγείας να μην έχει εικόνα ποια φάρμακα, σε ποια ποσότητα και σε πόσους ασθενείς, συνταγογραφούνται καθημερινά στα δημόσια νοσοκομεία του ΕΣΥ, εκτοξεύοντας στα ύψη τη φαρμακευτική δαπάνη, που ήδη καταγράφει 7% μέση αύξηση.
Δεν είναι τυχαίο που ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης περιέγραψε έως «γκρίζο» το τοπίο που κυριαρχεί σήμερα στα νοσοκομεία που ο κάθε γιατρός γράφει ότι θέλει χωρίς έλεγχο: «Έχω σκοπό του χρόνου να πάρουμε μέτρα και για αυτό σκέφτομαι να βάλουμε ηλεκτρονική συνταγογράφηση και για τα νοσοκομειακά φάρμακα. Να μπορούμε να ελέγχουμε πολύ καλά το πώς δίνονται τα φάρμακα μέσα στα νοσοκομεία που σήμερα είναι περίπου γκρίζο» τόνισε ο υπουργός Υγείας.
Τα απογευματινά χειρουργεία
Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στα απογευματινά χειρουργεία που, όπως τόνισε, δεν συναγωνίζονται τα πρωινά και διαβεβαίωσε ότι εξασφαλίζεται η απόλυτη τήρηση της χρονικής σειράς.
«Τουλάχιστον μέχρι τέλος του 2025 στόχος είναι να εξασφαλιστούν 34.000 χειρουργεία. Κλεισμένες και προγραμματισμένες, είναι 2.000 χειρουργικές επεμβάσεις μέχρι τις πρώτες δύο εβδομάδες του Δεκεμβρίου» τόνισε ο υπουργός επισημαίνοντας ότι δίνεται απόλυτη προτεραιότητα δίνεται στα δωρεάν χειρουργεία.
Εκτός ελέγχου το clawback
Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε επίσης ότι το clawback ήταν το 2023 εκτός ελέγχου: «Η φαρμακευτική δαπάνη καταγράφει 7% μέση αύξηση. Γι΄αυτό είναι σημαντικό ότι έρχεται ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα νοσοκομεία. Τα ποσά θα κατευθυνθούν στα νοσοκομειακά φάρμακα ενώ στόχο αποτελεί η μείωση της διαφοράς στις κατηγορίες του clawback. Η αγορά γνωρίζει πολύ καλά τι πρόκειται να έρθει» ανακοίνωσε ο υπουργός.
Ο Κυριάκος Μπερμπεριάν, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και General Manager Greece, Cyprus & Malta Genesis Pharma ανέφερε πως χρειάζονται πολλές παρεμβάσεις στον τομέα του φαρμάκου. Υπάρχει καθυστέρηση στα νοσοκομεία σε ό,τι αφορά την συνταγογράφηση. Για τις κλινικές μελέτες έχουν γίνει πολλά πράγματα και ελπίζουμε να υπάρξει κάποιου τύπου συνυπευθυνότητα στην αγορά.
Ο εντεταλμένος σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Βασίλης Πενταφράγκας, έκανε λόγο για αναποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών, σημειώνοντας πως η χρηματοδότηση πρέπει να είναι άμεση και ουσιαστική. Είπε πως παρατηρούνται αυξήσεις και συσσώρευση χρεών, σημειώνοντας πως εάν δεν υπήρχαν οι «ενέσεις» στις εταιρείες από τις εξαγωγές, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Τόνισε πως το μεγαλύτερο εξαγωγικό προϊόν είναι τα φάρμακα, λέγοντας πως στόχος είναι να πολλαπλασιαστούν οι επενδύσεις της φαρμακοβιομηχανίας, να ενισχυθεί η χρηματοδότηση και να υπάρξει ενιαίο μητρώο φαρμάκων.
Ο Γενικός Γραμματέας του Pharma Innovation Forum (PIF) και Γενικός Διευθυντής της Gilead Sciences, Σάββας Χαραλαμπίδης, υπογράμμισε πως η ηλεκτρονική και η άυλη συνταγογράφηση αποτελούν σταθμό και πρέπει να προχωρήσουν και στα νοσοκομεία. Το ζητούμενο είναι να αξιοποιηθεί η τεχνολογία με τον καλύτερο τρόπο.
Ο Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), Δημήτρης Νίκας, ζήτησε να αλλάξει ο τρόπος προσέγγισης της δαπάνης στην Υγεία, λέγοντας πως όλες οι εταιρείες έχουν τα αναγκαία εργαλεία, αρκεί να ληφθούν πρωτοβουλίες.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ), Γρηγόρης Καρέλος, αναφέρθηκε στην αυτοφροντίδα, λέγοντας πως εάν δεν υπήρχε θα χρειάζονταν επιπλέον 8.000 ιατροί στην Ελλάδα.
Το συνέδριο διεξήχθη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, της ΠΕΦ, του ΣΕΙΒ και του ΕΦΕΧ, συγκεντρώνοντας κορυφαίους παράγοντες από τον χώρο της Υγείας.
Στόχος της διοργάνωσης ήταν η ανάδειξη νέων τεχνολογιών, καινοτόμων λύσεων και προσεγγίσεων, που βελτιώνουν την ποιότητα υπηρεσιών και ενισχύουν την πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα και θεραπείες.
Διαβάστε επίσης
Σημαντική βελτίωση στην επιβίωση γυναικών με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού
Αλτσχάιμερ: Τι «προβλέπει» τη νόσο 20 χρόνια πριν τα πρώτα συμπτώματα
ΥΓΕΙΑ | topontiki.gr