Χιλιάδες απεργοί στην πολύ μεγάλη συγκέντρωση Εργατικών Σωματείων και Ομοσπονδιών στα Προπύλαια διεκδίκησαν την υπογραφή κλαδικών και επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων, την απόσπαση αυξήσεων στους μισθούς, τη λήψη μέτρων υγείας και ασφάλειας στην εργασία.
Διαδήλωσαν για την Υγεία και την Παιδεία και «ενάντια στα σχέδια εργοδοσίας και κυβέρνησης και την πολιτική που ισοπεδώνει μισθούς και δικαιώματα για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων».
Σε όλες τις ομιλίες και τους χαιρετισμούς στο χώρο της συγκέντρωσης εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για «το ματοκύλισμα των λαών στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, για την εμπλοκή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και πολέμους, για τη γενοκτονία σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης, για την πολιτική που επιτίθεται στις ανάγκες του λαού ώστε να τροφοδοτεί τις πολεμικές ΝΑΤΟικές δαπάνες και τους εξοπλισμούς».
Στην απεργιακή κινητοποίηση παραβρέθηκε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Μετά τη συγκέντρωση στα Προπύλαια και ακολούθησε μεγάλη πορεία στην Βουλή.
«Η σημερινή απεργία είναι ένα μήνυμα ελπίδας, αποφασιστικότητας και αισιοδοξίας και έτσι θα συνεχίσουμε στους χώρους δουλειάς, κλάδο τον κλάδο», τόνισε, στην ολοκλήρωση της πορείας, ο Γιώργος Πέρρος, από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ.
«Συμβάλλουμε από κάθε χώρο, από κάθε μετερίζι για να δυναμώσει το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής. Για να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, συνολικά στο σύστημα της βαρβαρότητας, της εκμετάλλευσης και των πολέμων. Να γίνουμε εμείς οι πρωταγωνιστές. Για τη ζωή που μας ανήκει στον δρόμο της ανατροπής», τόνισε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος του ΔΣ του ΕΚΑ, στην κεντρική ομιλία, νωρίτερα, στη συγκέντρωση στα Προπύλαια και υπογράμμισε ότι «η σημερινή απεργία δεν είναι κορύφωση, είναι σταθμός κλιμάκωσης».
«Βρισκόμαστε στον αγώνα προασπίζοντας το υπέρτατο αγαθό της υγείας, της ζωής», τόνισε ο Γιώργος Φερεντίνος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» στον χαιρετισμό του στη συγκέντρωση στα Προπύλαια και κατήγγειλε την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας.
«Έχουμε το δικό μας σπίτι πλέον, το Σωματείο μας», είπε ο Γιάννης Χρυσόπουλος, πρόεδρος του νεοσύστατου Σωματείου των εργαζομένων στην πλατφόρμα «Wolt» και πρόσθεσε πως «η συμμετοχή τους στην πανεργατική απεργία αποτελεί συνέχεια στους αγώνες».
«Όλοι οι εργάτες σας το υπογράφουν, με των λαών το αίμα τα χέρια τους δεν βάφουν» τόνισε ο Δαμιανός Βουδιγάρης, γραμματέας της Ένωσης Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ).
«Ενωμένοι σαν μια γροθιά στην απεργία αλλά και στις πρώτες αρχαιρεσίες του Σωματείου τους είναι οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο του Ελληνικού», τόνισε ο Βάλσαμος Συρίγος, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου και γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.
«Εδώ χτυπά η καρδιά του λαού που αγωνιά και αγωνίζεται. Εδώ βρίσκεται η πραγματική αντιπολίτευση στην πολιτική της κυβέρνησης», υπογράμμισε ο Σπύρος Μαρίνης, πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ).
Δυναμικό «παρών» έδωσαν, επίσης, οι εποχικοί πυροσβέστες οι οποίοι διεκδικούν τη μονιμοποίησή τους.
Η συγκέντρωση στα Προπύλαια άνοιξε με μήνυμα από τη Γενική Ένωση Παλαιστινίων Εργατών, με αγωνιστικούς χαιρετισμούς στα συνδικάτα της Ελλάδας.
Η Ένωση χαιρέτισε «την υποστήριξη και αλληλεγγύη των συνδικάτων στον λαό της Παλαιστίνης που βρίσκεται αντιμέτωπος με τη γενοκτονία που εξαπολύουν σε βάρος του το Ισραήλ και οι σύμμαχοι του». Τέλος, το άνοιγμα της συγκέντρωσης έγινε με απαγγελία αποσπάσματος από το ποίημα «Πόλεμος και ειρήνη» του Μπ. Μπρεχτ, το οποίο διάβασε ο Νίκος Καραγιώργης, πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.
Όπως αναφέρει η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Ελλάδας (ΓΣΕΕ) σε ανακοίνωσή της, μαζικό και αγωνιστικό «παρών» έδωσαν εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέες και νέοι, οι οποίοι μετείχαν στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και στην πορεία στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης Γενικής Απεργίας.
Με κεντρικό σύνθημα «θέλουμε αυξήσεις, για να ζήσουμε-Συλλογικές Συμβάσεις, για να προστατευτούμε-εργασία και ζωή με δικαιώματα», οι διαδηλωτές έδωσαν σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχών και αντοχών και πρέπει να ληφθούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα που θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση.
Οι ομιλητές στη συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος τόνισαν μεταξύ άλλων ότι η ακρίβεια, η κοινωνική φτώχεια, η στεγαστική κρίση, ο περιορισμός εργασιακών δικαιωμάτων, η επισφάλεια και η ανασφάλεια στους χώρους εργασίας, είναι οι βασικές συνέπειες των εφαρμοζόμενων πολιτικών. Γι’ αυτό, όπως υπογράμμισαν, επιβάλλεται να αλλάξουν εδώ και τώρα.
Μετά τη συγκέντρωση, ακολούθησε πορεία στη Βουλή, όπου αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας στον πρόεδρο της Βουλής και στους εκπροσώπους των κομμάτων.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, σημείωσε τα εξής: «Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας πέρασαν τα πάνδεινα την εποχή των μνημονίων, πολύ δύσκολα την εποχή της οικονομικής κρίσης και ακόμα δυσκολότερα περνάνε σήμερα, που η ακρίβεια βρίσκεται στον Θεό, γιατί οι μισθοί μας είναι στα Τάρταρα, γιατί η εξεύρεση στέγης είναι όνειρο απατηλό. Από ό,τι φαίνεται η κυβέρνηση δεν ακούει τη φωνή της κοινωνίας. Αυτό επιχειρούμε με τη Γενική μας Απεργία. Να ακουστεί η φωνή της εργασίας, που ζητά πραγματικές αυξήσεις, που ζητά τις Συλλογικές μας Συμβάσεις πίσω, ώστε να μπορούμε να διαπραγματευτούμε με ίσους όρους με τους εργοδότες. Φτάνει πια αυτή η ανοχή προς την εργοδοτική αυθαιρεσία, φτάνει πια να μην αντιμετωπίζεται ουσιαστικά η ακρίβεια, που πλήττει το κάθε νοικοκυριό στη χώρα μας».
Ανάλογες απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.
Θεσσαλονίκη
Συγκεντρώσεις και πορείες, με κύρια αιτήματα πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις εργασίας, αντιμετώπιση της ακρίβειας και φθηνότερη στέγη, πραγματοποίησαν το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα και συνταξιούχοι.
Η συγκέντρωση του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ / Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήθηκε μπροστά στο κτίριο του ΕΚΘ στην οδό Ολύμπου.
«Το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με το να αυξάνουμε μόνο τον κατώτατο μισθό, γιατί ουσιαστικά αυξήσεις πηγαίνουν σε μια μερίδα εργαζομένων και όσοι έχουνε μεσαία εισοδήματα αυτή τη στιγμή καθαρά – τα οποία και αυτά δεν φτάνουν εδώ και πολλά χρόνια – δεν έχουν δει ούτε ένα ευρώ αύξηση» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚΘ Χάρης Κυπριανίδης και συνέχισε: «Ακόμη και ικανοποιητικές αυξήσεις να δοθούν σήμερα θα χρειαστεί χρόνος για να ισοσταθμιστούν οι απώλειες των προηγούμενων χρόνων. Κεντρικό αίτημά μας είναι οι συλλογικές συμβάσεις, γιατί στη δημοκρατία ο διάλογος είναι πρώτιστο αγαθό. Να μπορούμε να διαπραγματευόμαστε εμείς με τους εργοδότες, όπως το κάναμε για δεκαετίες και είχαμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι τώρα, που η κυβέρνηση νομοθετεί για τον κατώτατο μισθό».
«Οι δημόσιοι υπάλληλοι, τους οποίους εκπροσωπούμε, εδώ και 14-15 χρόνια έχουν υποστεί τεράστιες μειώσεις στους μισθούς, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν σε βασικές τους ανάγκες», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ Ανδρέας Διακουμής και πρόσθεσε: «Ο 13ος και 14ος μισθός, ο οποίος υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα είναι ένα από τα βασικά μας αιτήματα και η κυβέρνηση -που μας λέει ότι τα οικονομικά πάνε καλά- πρέπει να το εντάξει στον προγραμματισμό της να δοθούν άμεσα, ώστε οι εργαζόμενοι στο δημόσιο να πάρουν έστω μια ανάσα».
Η συγκέντρωση των Εργατικών Σωματείων, τα οποία συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, πραγματοποιήθηκε στο άγαλμα του Βενιζέλου, όπου έλαβαν το λόγο εκπρόσωποι σωματείων, ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς, καλύτερες συνθήκες δουλειάς, υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Στην κορυφή της πορείας διαδήλωσαν με τα δίκυκλα τους εργαζόμενοι στον κλάδο των ταχυμεταφορών.
Τέλος, στην Καμάρα συγκεντρώθηκαν πρωτοβάθμια σωματεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, ανεξάρτητα συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι και κινήσεις.
Μετά τις συγκεντρώσεις ακολούθησαν ξεχωριστές πορείες, με κατάληξη στο Διοικητήριο.
Διαβάστε επίσης:
Θεσσαλονίκη: Νόθευαν ηλιέλαιο και το παρουσίαζαν ως «έξτρα παρθένο ελαιόλαδο»
ΕΛΛΑΔΑ | topontiki.gr