Κλιμακώνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία με την παγκόσμια κοινότητα να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις τελευταίες κινήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν μετά το πράσινο φως των ΗΠΑ που δίνει τη δυνατότητα στον Ζελένσκι να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας κάτι το οποίο ήδη έκανε, γεγονός που επιβεβαίωσε και το Κρεμλίνο.
Έξι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς εκτοξεύτηκαν στην περιοχή Μπριάνσκ, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό κανάλι RIA Novosti, επικαλούμενο το υπουργείο.
Πέντε πύραυλοι καταρρίφθηκαν από συστήματα αεράμυνας ενώ ένας υπέστη ζημιές, θραύσματα των οποίων έπεσαν στο έδαφος αδιευκρίνιστης στρατιωτικής εγκατάστασης και προκάλεσαν φωτιά, πρόσθεσε το υπουργείο.
Οι πύραυλοι δεν προκάλεσαν θύματα, σύμφωνα με το RIA Novosti επικαλούμενο το υπουργείο.
Η εκτόξευση έρχεται αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ήρε τους περιορισμούς στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς αμερικανικής κατασκευής για να χτυπήσει στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία .
Ο ουκρανικός στρατός επιβεβαίωσε ότι είχε βάλει στο στόχαστρο μια στρατιωτική εγκατάσταση περίπου 70 μίλια μέσα στη Ρωσία, αλλά δεν διευκρίνισε τι όπλα είχε χρησιμοποιήσει. Μια ουκρανική επίσημη πηγή και ένας Αμερικανός αξιωματούχος φέρεται να επιβεβαίωσαν ότι είχαν χρησιμοποιήσει το ATACMS (Army Tactical Missile System) στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Επίθεση της Ουκρανίας και με drones
Τα ξημερώματα της Τετάρτης (20/11) η Ουκρανία χτύπησε περιοχές της Ρωσίας και με drones. Κάτοικοι πολλών ρωσικών περιοχών ανέφεραν επίθεση από μη αναγνωρισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη το βράδυ της Τρίτης 19 Νοεμβρίου. Οι εκρήξεις ακούστηκαν στις περιοχές στο Βορονέζ, το Μπριάνσκ και στο Μπέλγκοροντ, σύμφωνα με τα ρωσικά κανάλια Telegram ASTRA, Mash και Baza.
Μάλιστα τα ρωσικά μέσα αναφέρουν πως στο Μπριάνσκ 50 drones χτύπησαν σπίτια αξιωματικών της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας που βρίσκονται κοντά σε στρατιωτική βάση της περιοχής.
Στο Βορονέζ, όπως αναφέρει ο περιφεριάρχης της περιοχής, πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έβαλαν στο στόχαστρο εργοστάσιο. Η επίθεση προκάλεσε πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις, αλλά δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί και όλοι οι εργαζόμενοι απομακρύνθηκαν.
Λαβρόφ: Η Δύση ήθελε μια κλιμάκωση
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ νωρίτερα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο είχε δηλώσει ότι η επίθεση στην περιοχή του Μπριάνσκ ήταν ένα «σήμα» ότι η Δύση ήθελε μια κλιμάκωση.
Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες είπαν ότι η χρήση αμερικανικών πυραύλων για επίθεση σε θέσεις στη Ρωσία θα μπορούσε να βοηθήσει την Ουκρανία να υπερασπιστεί το Κουρσκ – έναν θύλακα ρωσικού εδάφους που κατέλαβε τον Αύγουστο – ως διαπραγματευτικό χαρτί, αλλά δεν είναι πιθανό να έχει αποφασιστικό αντίκτυπο στην πορεία του πολέμου.
Το επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας
Νωρίτερα την Τρίτη, το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tass μετέδωσε πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε το επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, με το Κρεμλίνο να επαναλαμβάνει ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της χώρας από μη πυρηνικό κράτος, αλλά με τη συμμετοχή πυρηνικού κράτους, θα θεωρείται κοινή επίθεση.
Το διάταγμα για τα πυρηνικά της Ρωσίας, το οποίο επικαιροποιήθηκε, σημαίνοντας παγκόσμιο συναγερμό, είχε υπογραφεί από τον ίδιο τον Ιούνιο του 2020.
Στο διάταγμα, πάντως, τονίζεται πως τα πυρηνικά όπλα είναι ένα ακραίο μέτρο προστασίας της ακεραιότητας της Ρωσίας.
Μία πυρηνική απάντηση από τη Ρωσία είναι πιθανή:
Στην περίπτωση «κρίσιμης απειλής» για την ακεραιότητά της ακόμα και με χρήση συμβατικών όπλων
Στην περίπτωση επίθεσης στη Λευκορωσία
Στην περίπτωση μαζικής επίθεσης με μαχητικά αεροσκάφη, πυραύλους Cruise, drones ή άλλα αεροσκάφη και την παραβίαση των ρωσικών συνόρων.
Είναι έτοιμος ο Πούτιν να πατήσει το κόκκινο κουμπί;
«Πότε θα πατήσει το κουμπί ο Πούτιν;». Η επίμαχη ερώτηση που ηχεί όλο και πιο δυνατά στη διεθνή πολιτική σκηνή.
«Τι θα κάνει τώρα η Ρωσία;» αναρωτιέται το βρετανικό δίκτυο Sky News.
«Θεωρητικά θα μπορούσε να πατήσει το κουμπί. Μετά την αλλαγή του πυρηνικού δόγματος η επιλογή αυτή είναι όλο και πιο πιθανή» προστίθεται στην ανάλυση του δικτύου.
Η αλλαγή του πυρηνικού δόγματος δίνει τη δυνατότητα στο Κρεμλίνο να χρησιμοποιήσει αμφιλεγόμενα όπλα, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων, των αεροσκαφών και των drones.
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που διατυπώνονται αυτού του είδους οι απειλές, με την Ουάσινγκτον να λέει πλέον πως η Μόσχα μπλοφάρει.
Έχει σημασία, όμως, να επισημανθεί ότι η Μόσχα δεν είναι πιθανό να διακινδυνεύσει να προκαλέσει την οργή της νέας διοίκησης του Λευκού Οίκου.
Όλα μέχρι στιγμής δείχνουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα τηρήσει την υπόσχεσή του και θα επιδιώξει τερματισμό της σύγκρουσης, κάτι που πιθανότατα θα ήταν προς όφελος της Ρωσίας.
Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα πυρηνικά: Υποκριτική η στάση της Ρωσίας, ανεύθυνη η ρητορική της
Οι ΗΠΑ «δεν εκπλήσσονται» από την αναθεώρηση της πυρηνικής πολιτικής του Κρεμλίνου, τόνισε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάθιου Μίλερ, ο οποίος επέκρινε την «ανεύθυνη», όπως είπε, ρητορική της Ρωσίας.
Κατά την τακτική ενημέρωση των συντακτών την Τρίτη (19/11) ο Μίλερ είπε ότι η Ρωσία «επιδιώκει να πιέσει και να εκφοβίσει την Ουκρανία όσο και άλλες χώρες μέσω ανεύθυνης ρητορικής για τα πυρηνικά και της συμπεριφοράς της».
«Δυστυχώς δεν εκπλήσσομαι από τα σχόλια που έκανε το Κρεμλίνο γύρω από τη δημοσίευση του νέου αναθεωρημένου πυρηνικού δόγματος. Από την αρχή του επιθετικού του πολέμου κατά της Ουκρανίας, έχει προσπαθήσει να εξαναγκάσει και να εκφοβίσει τόσο την Ουκρανία όσο και άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο μέσω ανεύθυνης πυρηνικής ρητορικής και συμπεριφοράς», δήλωσε.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η αλλαγή αυτής της πολιτικής απλώς αναδεικνύει την υποκρισία της Ρωσίας».
Εξήγησε ότι «η Ρωσία υπονοεί ότι θα χρησιμοποιούσε ή θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον ενός μη πυρηνικού κράτους, εάν επιδείκνυε αυτό παρόμοιου τύπου επιθετικότητα που η ίδια η Ρωσία προκαλεί στην Ουκρανία και τον λαό της».
«Δεν έχουμε δει κανένα λόγο να προσαρμόσουμε τη δική μας πυρηνική στάση», είπε για τις ΗΠΑ.
Τόνισε τέλος ότι, παρά τα όσα λέει η Ρωσία, ούτε οι ΗΠΑ ούτε το ΝΑΤΟ αποτελούν απειλή για τη Ρωσία και ότι «η ανεύθυνη και πολεμοχαρής ρητορική της Ρωσίας δεν θα βελτιώσει καθόλου την ασφάλειά της».
Διαβάστε επίσης:
Στελέχη της Χαμάς πέρασαν από την Κω ως διακινητές μεταναστών
Ουκρανία: 10 νεκροί και 43 τραυματίες μετά το ρωσικό χτύπημα στην Οδησσό
ΚΟΣΜΟΣ | topontiki.gr