Το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή δεοντολογίας της ΝΔ που θα επικυρώσει την δεύτερη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από το κυβερνών κόμμα. Την ίδια ώρα γενικεύεται το «άδειασμα», με κορυφαίους υπουργούς να χαρακτηρίζουν ως μονόδρομο την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον πρώην πρωθυπουργό τονίζοντας ότι κυβέρνηση και κόμμα είναι αρραγές μέτωπο.
«Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας» διαμηνύουν κυβερνητικά στελέχη, αν και κανένας από τους βουλευτές της ΝΔ που βρίσκονται κοντά στον Αντώνη Σαμαρά δεν έχει εκδηλωθεί.
«Η συζήτηση περί Σαμαρά έκλεισε» τονίζει το Μαξίμου και σημειώνει πως «δεν ήταν κάτι ευχάριστο», αλλά «προχωράμε μπροστά».
Παράλληλα, υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας», ειδικά ενόψει προϋπολογισμού αλλά και των δημοσιευμάτων εάν και κατά πόσο βουλευτές που βρίσκονται κοντά στον Αντώνη Σαμαρά, θα συνταχθούν μαζί του.
Σχολιάζοντας τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, ο πρωθυπουργός σε εκδήλωση του Bloomberg, είπε: «Ό,τι έγινε έγινε. Και νομίζω ότι η απόφαση εξηγήθηκε σαφέστατα. Δική μου δουλειά μου είναι να κοιτάζω μπροστά και στο μέλλον. Ξανά θέλω να επισημάνω ότι έχουμε μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Και σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να πειραματιστούμε με την πολιτική σταθερότητα. Αντιμετωπίστε το ως μεμονωμένο. Λυπάμαι για αυτή τη μεμονωμένη στιγμή. Την αφήνουμε πίσω μας τώρα. Tο σημαντικό είναι να διασφαλίσουμε ότι θα υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας».
«Κατά τη γνώμη μου, συνέβαλε σημαντικά στη διαφοροποίηση δυνάμεων από τη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές προς τα κόμματα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, Ελληνική Λύση, Νίκη, Φωνή Λογικής και τα λοιπά. Άρα, ένα κομμάτι ήδη έχει ψηφίσει άλλο κόμμα. Το δεύτερο που παρατηρώ είναι ότι φτάνοντας πια Νοέμβριο, στις τελευταίες δημοσκοπήσεις παρατηρείται στην εκτίμηση ψήφου ότι με όλα τα προβλήματα που έχει η Νέα Δημοκρατία -που έχει προβλήματα στην απόδοσή της και ειδικά στο οικονομικό- βρίσκεται στη ζώνη του 29-31, δηλαδή περίπου τα ίδια ή λίγο παραπάνω από τις ευρωεκλογές. Το τρίτο είναι ότι αυτό που έγινε, το οποίο ήταν προδιαγεγραμμένο ότι θα γίνει, υπό όρους και υπό προϋποθέσεις, ανάλογα με τους χειρισμούς που θα γίνουν, μπορεί και να ενισχύσει δυνάμεις του Κέντρου που για άλλους λόγους είχαν απομακρυνθεί το τελευταίο διάστημα», ανέφερε ο διευθυντής Ερευνών της Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Η έκφραση περί «χαριεντισμάτων» στη Βουδαπέστη, στη διάρκεια της συνάντησης του Χριστοδουλίδη με τον Ερντογάν, παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και του Πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα, που χρησιμοποίησε ο Αντώνης Σαμαράς στη συνέντευξη που οδήγησε στη διαγραφή του, προκάλεσε και στην Κύπρο ενόχληση. Ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, απέρριψε την αναφορά Σαμαρά επισημαίνοντας ότι επρόκειτο για συζήτηση με ουσία.
Πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά από το 1963, Τούρκος Πρόεδρος κάθισε να συζητήσει έστω και σε έναν καφέ με τον Πρόεδρο της Κύπρου, ενώ τόνισε ότι είναι επιδίωξή τους να μιλούν απευθείας με την Τουρκία. «Δεν ήταν χαριεντίσματα» τόνισε ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος. «Ήταν συζήτηση». Ερωτηθείς για τις αναφορές Σαμαρά για μαγειρέματα και κινήσεις παρασκηνιακές ώστε να επιβληθεί άδικη λύση στο Κυπριακό, ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος δήλωσε πως τίποτα δεν υπάρχει στο παρασκήνιο. Αναφέρθηκε στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων η οποία βοήθησε τον Γκουτέρες να προχωρήσει στο Κυπριακό.
Αιχμές εναντίον του Αντώνη Σαμαρά άφησε ο Πρόεδρος της Βουλής σε εκδήλωση για τον Σπύρο Μουστακλή που συνοδεύτηκε από τα αποκαλυπτήρια έργου του γνωστού χαράκτη Α. Τάσσου. «Πατριωτισμός επιδεικτικός, οικειοποιήσεως, μονοπωλήσεως και πολύ περισσότερο τιμωρητικός και εκδικητικός, δεν είναι πατριωτισμός, είναι βαρβαρότητα», είπε ο Κώστας Τασούλας, φράση που ερμηνεύεται ως έμμεση «μπηχτή» στον Αντώνη Σαμαρά για όσα δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στο Βήμα της Κυριακής.
Ο Κώστας Τασούλας μίλησε για την πατριωτική δράση του Σπύρου Μουστακλή και αναφερόμενος στο σήμερα είπε για εκείνους που έκαναν τον πατριωτισμό εκδίκηση για όσους δεν πληρούσαν τις δικές τους προδιαγραφές.
«Ο Σπύρος Μουστακλής, ο οποίος από εδώ και μετά θα στεγάζεται εδώ στη Βουλή των Ελλήνων, μας κοιτάζει με γλυκύτητα, με τα ανοιχτά του μάτια, με το φωτοστέφανο της δοκιμασίας, με το όπλο του στρατιώτη, με το όπλο του Εθνικού Στρατού, αλλά του δημοκρατικού πολιτεύματος. Του στρατιώτη της συνταγματικής υποχρέωσης, του καταλυθέντος Συντάγματος του 1952 από τη δικτατορία, το οποίο στο ακροτελεύτιο άρθρο του έλεγε ότι «η τήρηση του παρόντος συντάγματος αφιερούται εις τον πατριωτισμόν των Ελλήνων». Και που αυτή την αφιέρωση ο Μουστακλής και την υπεδέχθη και την ετίμησε και την επλήρωσε. Από ποιους; Από εκείνους, που έχουν κάνει τον πατριωτισμό επίδειξη, αυτό άλλωστε συνεχίζεται και σήμερα. Όχι απλώς από αυτούς που έκαναν τον πατριωτισμό οικειοποίηση, αυτό συνεχίζεται και σήμερα. Όχι απλώς από αυτούς που έκαναν τον πατριωτισμό μονοπώληση, αυτό συνεχίζεται και σήμερα. Αλλά από αυτούς, που τον πατριωτισμό τον έκαναν εκδίκηση για όσους κατά τη γνώμη τους δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές. Ε, λοιπόν, πατριωτισμός επιδεικτικός, οικειοποιήσεως, μονοπωλήσεως και πολύ περισσότερο τιμωρητικός και εκδικητικός, δεν είναι πατριωτισμός, είναι βαρβαρότητα. Και αυτή τη βαρβαρότητα ο Μουστακλής τη γεύτηκε 47 μέρες στα κρατητήρια της ΕΑΤ-ΕΣΑ. Και δεν τη γεύτηκε απλώς, αλλά είχε και μια σοβαρότατη επίπτωση στην υγεία του, είχε επίπτωση αφασίας, επίπτωση περίπου παντελούς αδυναμίας να μιλήσει. Αδυναμίας να μιλήσει; Μα σήμερα μας μιλάει, σήμερα μας μιλάει με καλοσύνη και μας προτρέπει, αυτό το έργο του περίφημου Τάσσου, μας προτρέπει αυτή την αφιέρωση που κάνει το Σύνταγμα στον δικό μας πατριωτισμό, για την προστασία του, να μην την ξεχάσουμε ποτέ αυτή την ευλογημένη και ελπίζω όχι αβάσταχτη αφιέρωση», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής.
Η κυβέρνηση δεν φοβάται αποχωρήσεις μετά τη διαγραφή Σαμαρά, ούτε αναμένει ότι κάποιος βουλευτής θα τον ακολουθήσει δήλωσε ο πρωθυπουργός παρά τω πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. «Δεν ακολουθεί κανένας γαλάζιος βουλευτής τον κ. Σαμαρά» ανέφερε ο κ. Μαρινάκης μιλώντας στο Mega, και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε φόβο. Η Νέα Δημοκρατία άντεξε για 50 χρόνια και παρέμεινε κόμμα εξουσίας. Ποτέ δεν έβαλε το προσωπικό εγώ πάνω από το συμφέρον της χώρας».
«Η συμπεριφορά του Αντώνη Σαμαρά δεν τιμά τον αγώνα του ιδίου και όλους εμάς που τον ακολουθήσαμε», ανέφερε, λέγοντας ότι βιώνουμε μία κατάσταση που βασίζεται σε κάτι που δεν έχει συμβεί, αλλά σε μια εικασία, σε fake news, σε διαστρέβλωση για τα εθνικά θέματα. «Την εποχή που η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από ποτέ, δεν μπορεί να λες ότι υπάρχει κρυφή ατζέντα, όταν κανείς δεν έχει βάλει έστω στο τραπέζι ζητήματα κόκκινων γραμμών και κυριαρχίας», είπε και κάλεσε τους πάντες να υποδείξουν πότε η κυβέρνηση ξέφυγε από την εθνική γραμμή της μίας διαφοράς με την Τουρκία.
Στο ίδιο πλαίσιο ανέφερε ότι τα όσα συμβαίνουν, γίνονταν τόσο από τον Κωνσταντίνου Καραμανλή όσο και τον Αντώνη Σαμαρά. «Παρά τα όσα συνέβησαν το 1974 στην Κύπρο, υπήρξαν συνομιλίες του Εθνάρχη με τον Ντεμιρέλ. Ο κ. Σαμαράς έκανε 4 συναντήσεις με τον κ. Ερντογάν και έξι κύκλους διερευνητικών επαφών. Και τώρα συνομιλούμε, δεν σημαίνει ότι υποχωρούμε».
Ερωτηθείς για το εάν θα γίνουν εκλογές πρόωρα έκανε λόγο για εθνικά επιζήμια απόφαση, ενώ χαρακτήρισε δεδομένο ότι οι κάλπες θα στηθούν το 2027.
«Έχει κάνει λάθος ο Αντώνης Σαμαράς», δήλωσε σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τη ΝΔ. Μιλώντας στο Open τόνισε ότι «αν δεν τον διέγραφε, ο πρωθυπουργός θα έδινε την εντύπωση ότι μπορεί ορισμένα από όσα λέει να ισχύουν. Η συνωμοσιολογία στην πολιτική μπορεί να καταστρέψει την πατρίδα».
Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι «το να υποδεικνύεις σε έναν πρωθυπουργό τον ΥΠΕΞ και να αμφισβητείς τον πατριωτισμό τους, αυτό δεν είναι πολιτική κριτική».
Μάλιστα, εκτίμησε ότι η διαγραφή Σαμαρά «δεν έγινε για την πρόταση Καραμανλή».
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σημείωσε σε δηλώσεις του: «Για να είμαι ειλικρινής, είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη αυτή για μας στην παράταξη και σε ανθρώπινο επίπεδο αν θέλετε. Εμένα με στενοχωρεί, αλλά ήταν και αναπόφευκτη όμως». Πρόσθεσε ότι οι πολιτικές αποφάσεις πρέπει να παίρνονται τη στιγμή που το timing είναι κατάλληλο. «Όταν υπάρχουν προσωπικές έριδες και μια εσωστρέφεια, αυτό προκαλεί αποστροφή ξέρετε. Ο εσωτερικός διάλογος, κι αυτό είναι υγεία για τα κόμματα, πρέπει να γίνεται επί τη βάσει πραγματικών δεδομένων και γεγονότων».
Σε ερώτηση για ενδεχόμενη διάσπαση της ΝΔ, δεδομένου ότι υπάρχει κάποιος αριθμός από βουλευτές κοντά στον Αντώνη Σαμαρά, σχολίασε:
«Όλοι οι βουλευτές και οι υπουργοί έχουμε πλήρη επίγνωση του ρόλου μας και του λόγου για τον οποίον επανεκλεγήκαμε το 2023, που είναι να είμαστε αποτελεσματικοί, να προσπαθούμε να λύνουμε τα προβλήματα του κόσμου, μικρά και μεγάλα, και φυσικά να προασπίζουμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Υπό αυτό το πρίσμα, εγώ δεν μπορώ να δω κάτι τέτοιο. Δεν είναι στον ρόλο μου να ερμηνεύσω ούτε να γίνω μελλοντολόγος. Μπροστά μας είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού, μπροστά μας είναι κι η απόφαση του πρωθυπουργού για το πρόσωπο που θα αποτελεί και πρόταση της κυβερνήσεως για τη θέση του/της Προέδρου της Δημοκρατίας».
Τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας σχολίασε το πρωί της Δευτέρας 18/11 και η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως.
«Μιλάμε για τον Αντώνη Σαμαρά, μιλάμε για έναν πρώην πρόεδρο της ΝΔ, πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος σε δύσκολα χρόνια έβαλε πλάτη προκειμένου η χώρα μας να σταθεί όρθια. Σε προσωπικό επίπεδο, ο Αντώνης Σαμαράς με έχει τιμήσει και αυτό δεν το ξεχνώ. Πέρα από αυτό όμως, η αλήθεια είναι ότι με την τελευταία του τοποθέτηση διαφώνησε συνολικά με την πορεία της κυβέρνησης.
Οριζοντίως διαφώνησε και διαφώνησε και σε επιμέρους ειδικά ζητήματα, όπως είναι τα εθνικά. Αυτό δεν άφηνε κανένα περιθώριο, καμία άλλη επιλογή. Δυστυχώς» δήλωσε μιλώντας στο Mega και την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».
«Η πραγματικότητα είναι πραγματικότητα σε σχέση με τη στάση που ο ίδιος επέλεξε να κρατήσει. Η ΝΔ είναι ένας πυλώνας σταθερότητας στη χώρα μας. Μπορείς να διαφωνείς ή να συμφωνείς μαζί της, αλλά είναι ένας πυλώνας σταθερότητας. Είναι μια σταθερά στο δημοκρατικό μας πολίτευμα, στη Βουλή. Η ΝΔ είναι μια συμπαγής ΚΟ.
Εγώ προσωπικά δεν έχω καμία ανησυχία για την πορεία της κυβέρνησης. Η ΝΔ είναι στον 6ο χρόνο διακυβέρνησης, έχει περάσει πολύ δύσκολους καιρούς και είναι δυνατή, αρραγής. Έχουμε έναν ισχυρότατο πρωθυπουργό, μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και έναν πολύ συγκεκριμένο οδικό χάρτη για το πού θέλουμε να πάμε το χώρα μέχρι το 2027», συμπλήρωσε.
Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ανέφερε από την πλευρά του: «Εδώ η πολιτική σταθερότητα στηρίζεται ουσιαστικά στησ τήριξη που δίνει το Κοινοβούλιο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ για να είμαι σαφής, στην κυβέρνηση. Θεωρώ λοιπόν ότι η στήριξη αυτή είναι αδιατάρακτη όλα αυτά τα χρόνια και δεν κινδυνεύει».
«Το σωστό ερώτημα είναι: υπάρχει ένα κόμμα που μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι δεξιότερα της ΝΔ; Εμείς αυτό που απαντάμε σε αυτό είναι ότι μιλάμε για πολιτικές συγκεκριμένες. Το δεξιότερα ή προς το κέντρο είναι μια συζήτηση η οποία αν δεν συνδέεται με συγκεκριμένες πολιτικές, λίγο μπερδεύει και αποπροσανατολίζει τα πράγματα. Για παράδειγμα, εμείς λέμε ότι συνεχίζουμε τον φράχτη στον Έβρο. Αυτό είναι μια δεξιά ή μια κεντρώα πολιτική; Το μεγάλο πλεονέκτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη σε μια σειρά από θέματα, όπως περιορισμός στην παράνομη μετανάστευση, αυστηριοποίηση του ποινικού κώδικα, παραγγελίες εξοπλιστικών κλπ, είναι ότι μπορεί να ικανοποιήσει ταυτόχρονα και τον κεντρώο και τον δεξιό ψηφοφόρο», τόνισε.
Στην ερώτηση για το αν ο κ. Σαμαράς μπορεί να προχωρήσει στη δημιουργία νέου κόμματος, σημείωσε πως δεν γνωρίζει τις προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού.
«Σωστά έπραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και διέγραψε τον Αντώνη Σαμαρά», δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος κάλεσε τις «υγιείς δυνάμεις να πάμε απέναντι στον λαϊκισμό». «Υπέφεραν οι φτωχοί Έλληνες από τους λαϊκιστές, αυτούς που έλεγαν ψέματα στις πλατείες, αυτούς που έγιναν 10 κόμματα και τώρα εμφανίζονται διάφοροι που λαϊκίζουν και λένε ψέματα για να αποπροσανατολίσουν τον λάο», σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Με αφορμή την αντιμετώπιση της κρίσης του 2020 στον Έβρο υπενθύμισε ότι «τον Φεβρουάριο του 2020 όταν είχαμε την κρίση στον Έβρο μου είπε ο Μητσοτάκης να πάω εκεί και βρήκα 30.000 να θέολουν να μπουν παράνομα στη χώρα. Αντιμετωπίσαμε την κρίση. Τότε η Ελλάδα ήταν γυμνή και δεν είχε δυνατότητα να φυλάξει τα σύνορά της. Τώρα έχει καταπληκτικό σύστημα φύλαξης των συνόρων, έχει 1.000 περισσότερους συνοριοφύλακες, σήμερα δεν υπάρχει μεταναστευτικό».
«Τελευταία ακούμε απόψεις παραλογισμού ότι η Ελλάδα πάει κάτι να κάνει και να υποχωρήσει στα εθνικά την ώρα που μετά από 40 χρόνια υπάρχουν τέτοιοι εξοπλισμοί. Κάπου γενιέται ένα ερώτημα γιατί όλα αυτά», κατέληξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη για το θέμα Σαμαρά.
Ο βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε: «Αν έχει στο μυαλό του ο Αντώνης να κάνει κάτι μελλοντικά, αυτό δεν το ξέρετε ούτε εσείς ούτε εγώ. Άρα είναι μια υποθετική συζήτηση. Λοιπόν, σε μία τέτοια περίπτωση, εκτίμησή μου είναι ότι αν γινόταν κάτι άμεσα, ουδείς θα ακολουθούσε».
Διαβάστε επίσης:
Μαρινάκης για διαγραφή Σαμαρά: Δεν τον ακολουθεί κανένας γαλάζιος βουλευτής
Αμπελόκηποι: Συνελήφθη 31χρονος για την έκρηξη στο διαμέρισμα
Αναβλήθηκε η συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr