LAMIAthema.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    ΕΛΛΑΔΑΔείξε μου περισσότερα
    Καιρός: Βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα – Στους 34 βαθμούς η θερμοκρασία το Σάββατο
    20 Ιουνίου 2025
    Ελεύθεροι με όρους οι πρώτοι 7 από τους κατηγορούμενους για εγκληματική δράση οργανωμένων οπαδών​
    20 Ιουνίου 2025
    Φαράγγι Σαμαριάς: Οδηγίες ΟΦΥΠΕΚΑ για επισκέπτες – Σε λειτουργία η εφαρμογή nowcasting για ακραία καιρικά φαινόμενα​
    20 Ιουνίου 2025
    Πέθανε ο σκηνοθέτης και «φωνή» του Πολυτεχνείου Λάμπρος Παπαδημητράκης
    20 Ιουνίου 2025
    Τα Ιερά Λείψανα των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στη Νέα Ιωνία Βόλου​
    20 Ιουνίου 2025
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΔείξε μου περισσότερα
    Καιρός: Βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα – Στους 34 βαθμούς η θερμοκρασία το Σάββατο
    20 Ιουνίου 2025
    Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας στο Δ.Σ. του Ογκολογικού Νοσοκομείου Παίδων «ΜΑΡΙΑΝΝΑ Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ – ΕΛΠΙΔΑ»
    20 Ιουνίου 2025
    εμπορικός σύλλογος λαμίας
    Εκλογές Εμπορικού Συλλόγου Λαμίας – Ποιοι εκλέχθηκαν
    20 Ιουνίου 2025
    Greek National Brazilian Jiu Jitsu Cup 2025
    Στη Λαμία το Πανελλήνιο Κύπελλο Greek National Brazilian Jiu Jitsu Cup 2025
    20 Ιουνίου 2025
    Λαμία: «Αλληλεπίδραση» με ΑμεΑ τη Δευτέρα από το Συμβούλιο Νέων
    20 Ιουνίου 2025
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
    ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗΔείξε μου περισσότερα
    Λαμία – Cinepolis Γαλαξίας: Οι ταινίες της εβδομάδας
    20 Ιουνίου 2025
    Οι Δύο Κόσμοι – Μία Μουσικοθεατρική παράσταση από το Φθιωτικό Σωματείο Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων ΑΜΕΑ
    20 Ιουνίου 2025
    Απόψε η 15η παραδοσιακή μουσικοχορευτική βραδιά στο Λιανοκλάδι
    20 Ιουνίου 2025
    ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης: «Ένας άλλος πλούτος» από την Παιδική Θεατρική Ομάδα Μοσχοχωρίου
    20 Ιουνίου 2025
    «Σαν παλιό σινεμά»: ΚΔΑΠ και ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης σε μια μοναδική παράσταση
    16 Ιουνίου 2025
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    ΑΓΓΕΛΙΕΣΔείξε μου περισσότερα
    9 προσλήψεις στον Δήμο Μακρακώμης
    19 Μαΐου 2025
    Ζητείται προσωπικό από την Protergia για το κατάστημα Λαμίας
    27 Απριλίου 2025
    4 προσλήψεις στο Δήμο Λοκρών
    20 Μαρτίου 2025
    Καμένα Βούρλα: Θέση εργασίας σε γνωστό εστιατόριο
    20 Μαρτίου 2025
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΔείξε μου περισσότερα
    «Ταιριάζει το πένθος στην Ηλέκτρα;» – Μια παράσταση που έρχεται από το… μέλλον στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο
    20 Ιουνίου 2025
    Βιβλιοθήκη Λαμίας: Στη βιβλιοθήκη όλα είναι δυνατά – ήρωες και ξωτικά, μύθοι και μυστικά!
    19 Ιουνίου 2025
    Τιμητικό Οσκαρ για τον Τομ Κρούζ για όλες τις φορές που αψήφησε την βαρύτητα
    19 Ιουνίου 2025
    plastiras lake festival
    Plastiras Lake Festival 2025: Τρεις μέρες με μουσική και δραστηριότητες με φόντο την λίμνη
    19 Ιουνίου 2025
    Ερευνητής του MIT ανακάλυψε νέα μέθοδο αποκατάστασης έργων τέχνης – Λιγότερος χρόνος, λιγότερα χρήματα
    16 Ιουνίου 2025
  • ΤΑΞΙΔΙ
    ΤΑΞΙΔΙΔείξε μου περισσότερα
    Κάστρο Alnwick: Το εντυπωσιακό οικοδόμημα που στέγαζε το «Χόγκουαρτς» στις ταινίες του Χάρι Πότερ
    23 Μαΐου 2025
    Μακρινίτσα: Εκδρομή στο «μπαλκόνι του Πηλίου»
    17 Μαρτίου 2025
    Επτάστομο: Ο νοτιότερος παγετώνας στην Ευρώπη βρίσκεται στην Αγόριανη
    16 Μαρτίου 2025
    Μοναδικές εικόνες από το ρέμα Ορλιάς στον Όλυμπο – Ένας μαγευτικός προορισμός
    16 Φεβρουαρίου 2025
    Parnassos Hiking Club: Πεζοπορική διαδρομή Πλάι
    12 Φεβρουαρίου 2025
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΔείξε μου περισσότερα
    Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τις διακοπές και τον τουρισμό στην Ελλάδα
    20 Ιουνίου 2025
    Θερινό ηλιοστάσιο 2025: Έρχεται η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου – Πότε είναι
    18 Ιουνίου 2025
    Εκατοντάδες γιγαντιαίοι ιοί ανακαλύφθηκαν στους ωκεανούς
    15 Ιουνίου 2025
    Κινδυνεύουν με εξαφάνιση μέχρι το 2100 οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι
    14 Ιουνίου 2025
    Ο νότιος πόλος του Ήλιου αποκαλύπτεται για πρώτη φορά μέσα από τα «μάτια» του Solar Orbiter – Δείτε βίντεο
    11 Ιουνίου 2025
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΒΙΒΛΙΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • AUTOκίνηση
    • ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Reading: Γερμανία: Έρχεται το τέλος για το «φρένο χρέους» 
Μοιράσου το
Notification Δείξε μου περισσότερα
Τελευταία Νέα
Καιρός: Βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα – Στους 34 βαθμούς η θερμοκρασία το Σάββατο
20 Ιουνίου 2025
Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τις διακοπές και τον τουρισμό στην Ελλάδα
20 Ιουνίου 2025
Τριγμοί στο ειδύλλιο της OpenAI με τη Microsoft
20 Ιουνίου 2025
Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας στο Δ.Σ. του Ογκολογικού Νοσοκομείου Παίδων «ΜΑΡΙΑΝΝΑ Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ – ΕΛΠΙΔΑ»
20 Ιουνίου 2025
Ελεύθεροι με όρους οι πρώτοι 7 από τους κατηγορούμενους για εγκληματική δράση οργανωμένων οπαδών​
20 Ιουνίου 2025
Aa
LAMIAthema.gr
Aa
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΒΙΒΛΙΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • AUTOκίνηση
    • ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακολούθησέ μας
LAMIAthema.gr > ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ > ΚΟΣΜΟΣ > Γερμανία: Έρχεται το τέλος για το «φρένο χρέους» 
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Έρχεται το τέλος για το «φρένο χρέους» 

17 Νοεμβρίου 2024
Updated 2024/11/17 at 4:02 ΜΜ
Μοιράσου το
Μοιράσου το

Το «φρένο χρέους» ακούγεται πράγματι πολύ …γερμανικό. Ο συνταγματικά κατοχυρωμένος κανόνας, ο οποίος περιορίζει το ύψος του κρατικού δανεισμού στο 0,35% του ΑΕΠ μοιάζει πολύ ταιριαστός στην φήμη της Γερμανίας, ως χώρας δημοσιονομικά προσεκτικής, γονιδιακά εχθρικής στην σπατάλη και ιδεολογικά αποφασισμένης να μην χρεώνει τις επόμενες γενιές με επιπλέον βάρη. Υπό αυτό το πρίσμα έβλεπε το Βερολίνο και όλους τους εταίρους του – «φτωχούς» και μη. Αυτά όμως ίσχυαν παλιότερα. Στην …ποδιά του «φρένου χρέους» σφάχτηκε τώρα ο ίδιος ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός, ενώ, αντίστοιχα, ναρκοθετήθηκε και ο δρόμος μέχρι τις εκλογές – μάλλον και μετά από αυτές.

Το «φρένο» εισήχθη το 2009 από την τότε καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της «μεγάλης ύφεσης», μετά την διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση. Στόχος της κυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) ήταν να τεθεί υπό έλεγχο το χρέος που στο μεταξύ είχε εκτοξευθεί. Ο ίδιος ο κανόνας προβλέπει εξαιρέσεις σε ακραίες περιπτώσεις, όπως «οι φυσικές καταστροφές ή ασυνήθιστες επείγουσες καταστάσεις οι οποίες υπερβαίνουν τον κυβερνητικό έλεγχο και είναι ουσιαστικά επιζήμιες για την οικονομική δυνατότητα του κράτους». Οι νομοθέτες μάλλον όμως θεωρούσαν ότι οι «ακραίες» περιπτώσεις ήταν θεωρητικά απίθανες, μέχρι που εμφανίστηκε η πανδημία της Covid-19, η οποία κατέστησε κατά κοινή ομολογία αναπόφευκτη την άρση του περιορισμού. Η δεύτερη ακραία περίπτωση δεν άργησε να προκύψει, με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας. Η κατεπείγουσα ανάγκη για εξασφάλιση ενέργειας «όσο όσο», η στήριξη της άμυνας της Ουκρανίας και η απόφαση για εκσυγχρονισμό των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων έδειχναν την υπέρβαση του δανεισμού ως μονόδρομο.

Και κάπως έτσι φθάσαμε στην 15η Νοεμβρίου 2023 και στην απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, η οποία έκρινε αντισυνταγματικό τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2021 λόγω παραβίασης του κανόνα για το «φρένο χρέους». Ως αποτέλεσμα, οι προϋπολογισμοί και εν μέρει τα ειδικά ταμεία για το 2023 και το 2024 έπρεπε να αναδιαρθρωθούν – σοβαρά. Η Γερμανία μπήκε στο 2024 χωρίς ψηφισμένο προϋπολογισμό και το «δημοσιονομικό κενό» στοιχειώνει έκτοτε την κυβέρνηση και τους γερμανούς οικονομολόγους.

- Advertisement -

Κάποιοι θεωρούν ότι το «φρένο» θα πρέπει να αρθεί, κάποιοι άλλοι ότι θα πρέπει ακόμη και να καταργηθεί, άλλοι ότι αποτελεί περίπου ιερό αξίωμα και άλλοι ότι θα πρέπει να εξεταστεί κάποιου είδους αναθεώρησή του. Αυτό στο οποίο μάλλον συμφωνούν όλοι είναι ότι η Γερμανία έχει επείγουσα ανάγκη από επενδύσεις. Τι είναι λοιπόν προτιμότερο να βαρύνει τις επόμενες γενιές; Επιπλέον χρέος ή απαρχαιωμένα οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα, κακοσυντηρημένες γέφυρες και σχολεία υπό κατάρρευση; Όσοι επιχειρηματολογούν υπέρ της άρσης του φρένου για να χρηματοδοτηθούν μεγάλα έργα, υποστηρίζουν ότι η επένδυση σε στρατηγικά σημαντικούς τομείς θα ενισχύει και την ανάπτυξη της οικονομίας, η οποία υποφέρει τα τελευταία χρόνια. Οι «απέναντι» πάλι θεωρούν ότι η Γερμανία οφείλει την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιοπιστία και την αυτοπεποίθησή της στις αγορές που επιτρέπουν τον φθηνό δανεισμό της – όταν δανείζεται – ακριβώς σε αυτή την δημοσιονομική πειθαρχία των προηγούμενων ετών, η οποία εκτιμούν μάλιστα ότι ενθαρρύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις, περιορίζοντας τους κινδύνους για το δημόσιο ταμείο.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός που αποτελείτο από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους (FDP) δεν κατάφερε να δώσει απάντηση στο ερώτημα. Ενώπιον της «τρύπας» στον προϋπολογισμό και της ανάγκης από τη μία πλευρά να στηριχθεί η Ουκρανία ενόψει του χειμώνα και από την άλλη να ληφθούν μέτρα για την βιομηχανία, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και οι Πράσινοι θα έβλεπαν ευχαρίστως μια «έκτακτη» συνθήκη η οποία θα δικαιολογούσε επιπλέον δανεισμό. Ο Κρίστιαν Λίντνερ όμως, ο οποίος έτσι κι αλλιώς περιέγραφε την αποστολή του στην κυβέρνηση ως «ανάχωμα στις αριστερές πολιτικές» των δύο εταίρων του, είχε διαφορετική άποψη. Όπως βέβαια αποκάλυψαν μόλις χθες οι «Zeit» και «Süddeutsche Zeitung», ο κ. Λίντνερ απεργαζόταν ήδη από καιρό την έξοδό του από την κυβέρνηση, οπότε μάλλον η υπόθεση του «φρένου χρέους» είχε μικρότερη σημασία από ό,τι ο ίδιος ισχυριζόταν, όταν δήλωνε ότι ο καγκελάριος του ζητούσε να …πατήσει τον όρκο που έδωσε ως υπουργός Οικονομικών. Μετά την διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού, ο προϋπολογισμός του 2025 έμεινε σε εκκρεμότητα και θεωρείται μάλλον απίθανο να διευθετηθεί από την παρούσα κυβέρνηση μειοψηφίας. Η Γερμανία διατρέχει τον κίνδυνο να φθάσει έως το φθινόπωρο του επόμενου έτους χωρίς ψηφισμένο προϋπολογισμό, καθώς η επόμενη κυβέρνηση δεν θα έχει κατά πάσα πιθανότητα σχηματιστεί πριν από το Πάσχα.

Ένας από τους φανατικότερους υποστηρικτές της δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι ο Φρίντριχ Μερτς, ο σημερινός ηγέτης του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πιθανότερος καγκελάριος μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου. Ήταν άλλωστε το κόμμα του που προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση παραβίασε την συνταγματική επιταγή. Ο τρόπος όμως με τον οποίο διαλύθηκε η κυβέρνηση έφερε στο επίκεντρο της συζήτησης τα όρια του φρένου χρέους και την πιθανή ανάγκη αναθεώρησής του. Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Μερτς αιφνιδίασε πολιτικούς και ΜΜΕ δηλώνοντας ανοιχτός σε αλλαγές. «Το φρένο χρέους είναι σημαντικό, αλλά όχι απαραβίαστο», δήλωσε, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι η χαλάρωση δεν θα πρέπει να γίνει υπέρ κοινωνικών παροχών, «για να δαπανηθούν δηλαδή ακόμη περισσότερα χρήματα στην καταναλωτική και κοινωνική πολιτική». Γνωρίζει βέβαια ότι το δημοσιονομικό κενό δεν θα κλείσει ξαφνικά, μόνο και μόνο επειδή θα εγκατασταθεί ο ίδιος στην καγκελαρία, αλλά αντιλαμβάνεται και την διαρκώς αυξανόμενη πίεση από τις κρατιδιακές κυβερνήσεις – ακόμη και αυτές με πλειοψηφία CDU – που ζητούν κονδύλια για επενδύσεις. Ο χριστιανοδημοκράτης μάλιστα Δήμαρχος/Κυβερνήτης του Βερολίνου, Κάι Βέγκνερ, όχι μόνο εξήγγειλε πρωτοβουλία ανατροπής του φρένου χρέους στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (Bundesrat), αλλά δήλωσε και ότι έχει συζητήσει σχετικά με τον αρχηγό του και το κόμμα είναι έτοιμο για μεταρρυθμίσεις. Ο Φρίντριχ Μερτς διέψευσε τον ισχυρισμό και οι σχέσεις – οι οποίες δεν υπήρξαν ποτέ ιδιαίτερα αγαστές – πάγωσαν.

Αυτός ήταν ένας παραπάνω λόγος που η μετέπειτα δήλωση Μερτς προκάλεσε έκπληξη και κάποια δυσαρέσκεια των βουλευτών του, οι οποίοι είχαν μέχρι τώρα εμπεδώσει ότι θα έφθαναν στις εκλογές με επιχειρήματα υπέρ του κανόνα και χρειάζονται πλέον έναν πιο εύσχημο τρόπο για να αλλάξουν ρητορική. Το SPD έσπευσε να αξιοποιήσει την μεταστροφή του αρχηγού του CDU και να προτείνει μεταρρύθμιση του κανόνα πριν από τις εκλογές, υπό τον φόβο στην επόμενη βουλή να μην υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων για να γίνει αναθεώρηση. Κάτι τέτοιο ωστόσο μοιάζει σήμερα μάλλον απίθανο – ακόμη και μετά την φθινοπωρινή έκθεση των πέντε «Σοφών» της γερμανικής οικονομίας, οι οποίοι διαπιστώνουν επείγουσα ανάγκη επένδυσης στις υποδομές.

Το CDU αργά ή γρήγορα θα συζητήσει το θέμα του «φρένου χρέους», πιθανότατα προσπαθώντας να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό μετά την 23η Φεβρουαρίου, όταν στο τραπέζι θα μπουν οι δημοσιονομικές και διαρθρωτικές ανάγκες και οι πολιτικές με τις οποίες θα αντιμετωπιστούν. Το Κέντρο Κοινωνικών Επιστημών του Βερολίνου (WZB) βάζει όμως στην συζήτηση και μια επιπλέον παράμετρο: την απειλή που συνιστά η δημοσιονομική λιτότητα για την γερμανική δημοκρατία. Σε έρευνά του, το WZB διαπιστώνει ότι «οι ψηφοφόροι που εκτίθενται στις υλικές επιπτώσεις των οικονομικών κρίσεων και των χρηματοπιστωτικών κρίσεων είναι πιο πιθανό να υποστηρίξουν την ακροδεξιά, ενώ η λιτότητα ως απάντηση σε αυτές τις κρίσεις επιδεινώνει περαιτέρω το πρόβλημα».

Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνεται, «μια σκληρή, υποχρεωτική συνταγματική απαίτηση όπως το φρένο χρέους, που αναγκάζει τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα και τους κυβερνητικούς συνασπισμούς να υιοθετήσουν υποχρεωτικές πολιτικές λιτότητας απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις, δεν είναι μόνο κακή οικονομία, αλλά και κακή πολιτική». Αντίθετα, για να αντιμετωπίσουν τις σοβαρές οικονομικές προκλήσεις της Γερμανίας και να ενισχύσουν τη δημοκρατία ενάντια στην ολοένα και πιο σοβαρή απειλή που συνιστά η ακροδεξιά και η πόλωση, οι Γερμανοί πολιτικοί «θα πρέπει να εισαγάγουν πιο ευέλικτους δημοσιονομικούς κανόνες, καθώς το φρένο του χρέους μπορεί να είναι καλοπροαίρετο, αλλά τα δημοκρατικά και οικονομικά διακυβεύματα είναι απλώς πολύ υψηλά για να εκτιμήσουν τη δημοσιονομική αυστηρότητα πάνω από όλους τους άλλους στόχους», τονίζεται.

Στην Γερμανία βέβαια η δημοσιονομική πειθαρχία δεν είναι απλώς συνταγματική επιταγή. Είναι πεποίθηση βαθιά ριζωμένη στην πολιτική και κοινωνική κουλτούρα των Γερμανών και δύσκολα θα κλονιστεί. Τα δεδομένα όμως έχουν πλέον αλλάξει και εδώ. Η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, η βιομηχανία χάνει συνεχώς θέσεις εργασίας, οι κοινωνικές και γεωστρατηγικές συνθήκες είναι ασφυκτικές και η χώρα οδεύει στις – ασυνήθιστες στην Γερμανία – πρόωρες εκλογές Ο «ορντολιμπεραλισμός» ή «εύτακτος φιλελευθερισμός» μπορεί να έχει «ευγενή» κίνητρα, αλλά δεν αποκλείεται να πλησιάζει πλέον στα όριά του.

Διαβάστε επίσης:

Ποια είναι τα προγράμματα ΕΣΠΑ ενίσχυσης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα προκηρυχθούν έως το τέλος του 2024

Black Friday: Συστάσεις του Ινστιτούτου Καταναλωτών προς τους πολίτες για τις αγορές – Πώς μπορούν να προστατευτούν από απάτες

ΔΥΠΑ: Πάνω από 20.000 νέοι έχουν ξεκινήσει την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας μέσω ΕΣΠΑ

ΚΟΣΜΟΣ | topontiki.gr

Read More

Έχετε αντιμετωπίσει ποτέ φραγμένη αποχέτευση που σας χάλασε την ημέρα; Οι ειδικοί στις αποφράξεις του https://apostolisapofraxeis.gr/ είναι εδώ για να σας απαλλάξουν άμεσα και αξιόπιστα από κάθε πρόβλημα σωληνώσεων.

17 Νοεμβρίου 2024
Μοιράσου το άρθρο
Facebook TwitterEmail Print
Άφησε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα – Στους 34 βαθμούς η θερμοκρασία το Σάββατο
20 Ιουνίου 2025
Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τις διακοπές και τον τουρισμό στην Ελλάδα
20 Ιουνίου 2025
Τριγμοί στο ειδύλλιο της OpenAI με τη Microsoft
20 Ιουνίου 2025
Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας στο Δ.Σ. του Ογκολογικού Νοσοκομείου Παίδων «ΜΑΡΙΑΝΝΑ Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ – ΕΛΠΙΔΑ»
20 Ιουνίου 2025
Ελεύθεροι με όρους οι πρώτοι 7 από τους κατηγορούμενους για εγκληματική δράση οργανωμένων οπαδών​
20 Ιουνίου 2025
- Advertisement -
Ad image

You Might Also Like

ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ για άλλη μια φορά στη «μαύρη λίστα» του ΟΗΕ για σοβαρές παραβιάσεις κατά των παιδιών

20 Ιουνίου 2025
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ θα αποφασίσει εντός δύο εβδομάδων αν θα επιτεθεί στο Ιράν, λέει ο Λευκός Οίκος

19 Ιουνίου 2025
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Πλήγμα κοντά σε πυρηνική εγκατάσταση βαρέος ύδατος στο Ιράν

19 Ιουνίου 2025
ΚΟΣΜΟΣ

Νέες απειλές του Ισραήλ: Οι κάτοικοι της Τεχεράνης θα πληρώσουν σύντομα το τίμημα για τις επιθέσεις

16 Ιουνίου 2025
Facebook Instagram

Το νέο ενημερωτικό portal της Λαμίας και ολόκληρης της Στερεάς Ελλάδας.
Ειδήσεις από την Λαμία, την Φθιώτιδα, όλη τη Στερεά, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΓΕΥΣΗ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΒΙΒΛΙΟ

MUST

  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΓΕΥΣΗ
  • ΒΙΒΛΙΟ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Όθωνος 1, Λαμία
  • 2231022277, 6908395648
  • lamiathema@gmail.com
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

©2020 - 2025 LAMIAthema.gr / Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος | 19CLOUDS PRODUCTION

Removed from reading list

Undo
AdBlock Detected
Our site is an advertising supported site. Please whitelist to support our site.
Okay, I'll Whitelist
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?