Την αναβίωση του δίπολου Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να καθιερώσει στην πολιτική ζωή του τόπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζοντας απέναντί του ως βασικό αντίπαλο τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Η τελευταία συζήτηση στη Βουλή έδειξε άλλωστε ότι ο πρωθυπουργός επιθυμεί την πόλωση, καθώς μέχρι σήμερα το πρόβλημά του ήταν ότι δεν είχε αντίπαλο. Το γεγονός αυτό προφανώς λειτουργούσε αντισυσπειρωτικά, καθώς δεν υπήρχε ο «μπαμπούλας» της εναλλακτικής λύσης, την οποία θεωρητικά θα μπορούσε να εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει εδώ και μήνες ούτε ο Αλέξης Τσίπρας, τουλάχιστον για την ώρα.
Και, αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί ακόμα να ορθοποδήσει, η κυβέρνηση αποφάσισε να αναβιώσει και να προσαρμόσει το… αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο χαρακτηρίζοντας το ΠΑΣΟΚ «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ».
Σύγκριση προγραμμάτων
Οι υψηλοί τόνοι που χρησιμοποίησε ο Μητσοτάκης λέγοντας πως το ΠΑΣΟΚ βιάζεται να πάρει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η απάντηση του Ανδρουλάκη ότι η Ν.Δ. είναι η χειρότερη εκδοχή του λαϊκισμού δείχνουν ότι προφανώς και οι δύο πλευρές ποντάρουν στο σενάριο αυτό.
Φυσικά αυτό έχει να κάνει με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, που ύστερα από μία μακρά περίοδο εσωστρέφειας – η οποία επισφραγίστηκε από μία νέα διάσπαση – όλα δείχνουν ότι θα χάσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς το επόμενο διάστημα θα ανεξαρτητοποιηθεί και η Θεοδώρα Τζάκρη.
Η επιλογή της πόλωσης έγινε από τον Μητσοτάκη προκειμένου οι πολίτες καταρχάς να οδηγηθούν στη σύγκριση προγραμμάτων. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να χαρακτηρίσει ακοστολόγητη την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την ένταξη των γιατρών στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός φαίνεται να ποντάρει στο ότι το δίπολο αυτό μπορεί να αφυπνίσει τις συνειδήσεις και τις ανησυχίες των δεξιών ψηφοφόρων, καθώς παραδοσιακά το ΠΑΣΟΚ ήταν ο βασικός αντίπαλος της Ν.Δ.
Φυσικά ρόλο σε αυτή την επιλογή έχει παίξει και το γεγονός ότι μετά τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ ένα κομμάτι ψηφοφόρων που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και στις προηγούμενες εκλογές είχε ψηφίσει Ν.Δ. τώρα δείχνει έτοιμο να επιστρέψει στη βάση του. Αυτούς τους ψηφοφόρους θέλει να συγκρατήσει η κυβέρνηση αποδομώντας το αφήγημα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο, εκτός από τον Ανδρουλάκη, εκφράζουν ακόμη ο Παύλος Γερουλάνος και η Άννα Διαμαντοπούλου.
Με δεδομένο ότι τα δυο αυτά στελέχη έχουν μεγάλη απήχηση και στο κεντροδεξιό ακροατήριο το Μέγαρο Μαξίμου φοβάται μήπως τελικά απολέσει ένα σημαντικό ποσοστό από τους ψηφοφόρους του Κέντρου που παραδοσιακά εμφανίζονται οι πιο έτοιμοι για να αλλάξουν στρατόπεδο.
Διαίρει και… βασίλευε
Τμήμα της τακτικής που φαίνεται να έχει επιλέξει η κυβέρνηση είναι και η ανάδειξη των διαφορετικών απόψεων που υπάρχουν στη Χαριλάου Τρικούπη για διάφορα θέματα. Η λογική αυτή της τακτικής του μεγάρου Μαξίμου στηρίζεται στο ότι το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να έχει διαφορετικές απόψεις για διάφορα σημαντικά θέματα όπως η επέκταση της επιστολική ψήφου των αποδήμων και στις εθνικές εκλογές, η αναθεώρηση του Συντάγματος, η αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων κ.λπ.
Έτσι το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει τον διαχωρισμό ανάμεσα στους λαϊκιστές και στους εκσυγχρονιστές προκειμένου να δείξει στους ψηφοφόρους ότι, ακόμα και τώρα που το ΠΑΣΟΚ ανακτά τις δυνάμεις του, οι διαφορετικές θέσεις συνεχίζουν να υπάρχουν. Γαλάζια στελέχη υποστηρίζουν ακόμα ότι ο πρωθυπουργός θεωρεί πως έχει μεγαλύτερη πολιτική εμπειρία από τον Ανδρουλάκη, άρα στις αντιπαραθέσεις τους πιστεύει ότι θα είναι ο κερδισμένος.
Μέτωπο και προς τα δεξιά
Την ιδία ώρα ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου ρίχνει τα βέλη του και προς τα μικρότερα κόμματα δεξιότερα της Ν.Δ. Είναι χαρακτηριστική η σύγκρουση που υπήρξε ανάμεσα στον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Κυριάκο Βελόπουλο καθώς πολλοί εκτιμούν ότι η εκλογή Τραμπ δίνει αέρα στα πανιά αυτών των κομμάτων.
Μάλιστα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να σκληρύνει τη στάση της προς τα δεξιότερα σε κάποια θέματα, καθώς η στάση Βελόπουλου και Λατινοπούλου δημιουργεί πονοκέφαλο στα κυβερνητικά στελέχη. Ο Μάκης Βορίδης και ο Άδωνις Γεωργιάδης θα επιχειρήσουν να αποδομήσουν τα όσα λένε οι δύο αρχηγοί των μικρότερων δεξιών κομμάτων με το αφήγημα «τέλος η πλάκα με τα κόμματα στα δεξιά μας, ωραία η χαζοχαρούμενη κριτική, αλλά πρέπει να μας πουν και τι προτείνουν».
Διαβάστε επίσης:
Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr