Το πιάτο αυτό είναι μια παραλλαγή του διάσημου ρωσικού πιάτου μοσχαράκι Stroganoff.
Η συνταγή εκτός του ότι πιο οικονομική και πιο προσιτή από ότι με το κόκκινο κρέας είναι και εξαιρετικά νόστιμη και χορταστική.
Μπορείτε να σερβίρετε το στρογκανόφ από μπούτι κοτόπουλου για μεσημεριανό ή για βραδινό και να το συνοδέψετε ιδανικά με πουρέ πατάτας ή με λευκό σπυρωτό ρύζι.
Υλικά για τη Συνταγή
500 γραμμάρια φιλέτα από μπούτι κοτόπουλου, χωρίς δέρμα
400 γραμμάρια φρέσκα μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
200 ml ζωμό κότας
100 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό πλήρες ή ξινή κρέμα (σμετάνα, sour cream)
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες ή πολτοποιημένες
3-4 κλαδάκια θυμάρι
2 κλωναράκια μαϊντανό, ψιλοκομμένα
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι γ.ο.χ.
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
1 κουταλιά της σούπας βαλσάμικο ξύδι
1 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα (προαιρετικά)
Αλατοπίπερο κατά βούληση
Εκτέλεση
1. Αρχικά κόψτε το φιλέτο μπούτι σε μικρές φέτες, βάλτε το σε ένα μπολ και πασπαλίστε με τις 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι. Ανακατέψτε μέχρι να καλυφθούν όλες οι φέτες με αλεύρι. Κόψτε και τα μανιτάρια σε ροδέλες και ψιλοκόψτε τα κρεμμύδια. Ψιλοκόψτε ή πολτοποιήστε το σκόρδο.
2. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεστάνετε τις 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κομμάτια κοτόπουλου μέχρι να ροδίσουν, για 5 λεπτά, γυρίζοντάς τα συχνά. Βάλτε τα στην άκρη σε ένα πιάτο.
3. Στο ίδιο τηγάνι προσθέστε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι για 3 λεπτά περίπου. Ρίξτε τα μανιτάρια, το σκόρδο και το θυμάρι, αλατοπιπερώστε ελαφρά, βάλτε και την πάπρικα και συνεχίστε το μαγείρεμα για 5 λεπτά. Προσθέστε τέλος την κουταλιά αλευριού που έχει απομείνει και ανακατέψτε ζωηρά.
4. Επιστρέψτε στο τηγάνι το σοταρισμένο κοτόπουλο, ρίξτε το ζωμό, προσθέστε μουστάρδα και ξύδι βαλσάμικο, συμπληρώστε με λίγο αλάτι και αφήστε να πάρει μια βράση.
5. Χαμηλώστε την ένταση της φωτιάς και μαγειρέψτε το φαγητό σκεπασμένο για 10 λεπτά. Τέλος ρίξτε το γιαούρτι, πασπαλίστε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και αποσύρετε από τη φωτιά. Σερβίρετε αμέσως και συνοδέψτε με ρύζι ή πουρέ πατάτας.
Διαβάστε επίσης:
Σιμιγδαλόκρεμα με μαρμελάδα, το πιο απλό επιδόρπιο της παιδικής μας ηλικίας
Πατατοζυμαρικά νιόκι, με μπέικον, κρεμμύδι και σάλτσα καρμπονάρα
Μπράουνις με καρδιά καραμελωμένου γάλακτος, στη φριτέζα αέρος
Cucina Povera | topontiki.gr