Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, επικεφαλής του φερώνυμου ομίλου και από τους ισχυρότερους παράγοντες της ελληνικής οικονομίας και ναυτιλίας, πέθανε σήμερα σε ηλικία 91 ετών.
«Με βαθύτατη θλίψη, η οικογένεια Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη ανακοινώνει ότι ο αγαπημένος πατέρας και παππούς, Βαρδής Ι. Βαρδινογιάννης, έφυγε από τη ζωή σήμερα Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η οικογένειά του.
Πριν από περίπου 1,5 χρόνο, στις 23 Ιουλίου 2023, πέθανε και η σύζυγός του, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, που μαζί απέκτησαν πέντε παιδιά: τον Γιάννη, την Χριστιάνα, τον Γιώργο, τον Νίκο και τη Βαρδιάννα.
Η γνωριμία και ο γάμος
«Γνώρισα τον σύζυγό μου Βαρδή σε πολύ νεαρή ηλικία. Εγώ ήμουν ακόμα μαθήτρια και εκείνος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Παντρευτήκαμε μερικά χρόνια αργότερα, όμως από την πρώτη στιγμή νιώσαμε και οι δύο πως ο δρόμος της ζωής μας θα ήταν κοινός. Ξεκινήσαμε την οικογένειά μας σε ένα μικρό διαμέρισμα. Φυσικά, τότε δεν μπορούσα να φανταστώ τα όσα θα ακολουθούσαν, που άλλαξαν μεν την εικόνα της ζωής μας, αλλά ποτέ την ουσία της.
Το μεγάλωμα των πέντε παιδιών μας, και με τους δυο μας πάντα δίπλα τους, η εξορία του Βαρδή στην Αμοργό κατά την περίοδο της δικτατορίας… Αμέτρητες στιγμές όμορφες αλλά και στιγμές δύσκολες, όπως άλλωστε στη ζωή κάθε ανθρώπου», διηγείται η ίδια, αναφερόμενη στη γνωριμία της με τον Βαρδή.
Με το που τέλειωσε το Γυμνάσιο, η Μαριάννα έφυγε για την Αμερική για να σπουδάσει Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Ντένβερ στο Κολοράντο.
Ακολούθησε τον Βαρδή Βαρδινογιάννη, ο οποίος την ίδια ακριβώς περίοδο ως Σημαιοφόρος του Ναυτικού είχε σταλεί από το Σώμα στη Χαβάη και την Καλιφόρνια σε αποστολή παραλαβής κάποιου από τα επισκευασμένα παλαιά πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, τα οποία παραχωρούνταν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας.
Οι δυο τους αλληλογραφούσαν αδιαλείπτως, ενώ λέγεται πως όταν ο Βαρδής διέπλευσε τον Ατλαντικό και επέστρεψε με το παραληφθέν πολεμικό πλοίο στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας, σχεδόν ταυτόχρονα γύρισε εκείνη αεροπορικώς στην Ελλάδα.
Παντρεύτηκαν τον Μάιο του 1961, με κουμπάρο στη γαμήλια τελετή τον Χρήστο Λαμπράκη, συνομήλικο και γνωστό του Βαρδή από την κοινή στρατιωτική τους θητεία. Το ζευγάρι ξεκίνησε τη νέα του κοινή ζωή στο «προικώο» της Μαριάννας στην οδό Πιπίνου, στο ύψος της Πατησίων, στην Κυψέλη.
Η εξορία στην Αμοργό
Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης αποστρατεύτηκε τον Ιούλιο του 1967 από το δικτατορικό καθεστώς λόγω της αντιστασιακής του δράσης με το βαθμό του πλωτάρχη και εξορίστηκε στην Αμοργό.
Μυήθηκε στο αντιδικτατορικό κίνημα του Ναυτικού και βοήθησε έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ο ανεφοδιασμός των πλοίων σε περίπτωση εκδήλωσης κινήματος. Παρότι ο ίδιος ο επιχειρηματίας δεν είχε μιλήσει ποτέ δημόσια για την εξορία του, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη είχε κάνει μια σχετική ανάρτηση στο Instagram τον Απρίλιο του 2020.
«Οι δικές μου μνήμες οδηγούν τη σκέψη μου στην Αμοργό, όπου νέα κοπέλα, αφήνοντας πίσω δύο μικρά παιδιά και ένα βρέφος στη μητέρα μου να τα φροντίζει, με την καρδιά γεμάτη αγωνία αλλά προπαντός γεμάτη αγάπη, πήγαινα να συναντήσω τον άνδρα μου που ήταν εξόριστος, ως αντιστασιακός Αξιωματικός του Ναυτικού. Εκεί ένιωσα και δεν θα το ξεχάσω ποτέ, πόση ζεστασιά και πόση καλοσύνη μπορεί να χωρέσει ένα τόσο δα καμαράκι. Ήταν η αλληλεγγύη των ντόπιων που μας κράτησε όρθιους και τους ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου για αυτή τους την αγάπη και τη συμπαράσταση. Όλοι τότε μαζί και ο κίνδυνος απέναντί μας. Το τότε δεν συγκρίνεται με το τώρα. Γιατί ο εχθρός, ο κίνδυνος είναι διαφορετικός. Όμως και τότε, όπως πάντα στην ιστορία μας, έτσι και σήμερα, όλοι μαζί, σαν μια γροθιά, θα τα καταφέρουμε. Θα νικήσουμε», είχε αναφέρει η Μαριάννα Βαρδινογιάννη σε ανάρτησή της.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Marianna V. Vardinoyannis Foundation (@mvv_foundation)
«Πολύ έντονα θυμάμαι την περίοδο της εξορίας του Βαρδή στην Αμοργό. Τότε είχαμε ήδη αποκτήσει τα τρία μάς παιδιά – με το τρίτο νεογέννητο στην κούνια. Ένιωθα την καρδιά μου κομμένη στα δύο: ανάμεσα στον άντρα που λάτρευα και στα παιδιά µου που ήταν το κέντρο της ζωής µου. Παίρνοντας ένα καΐκι μέσα στον χειμώνα πήγα στην Αμοργό µε τα δύο μεγαλύτερα παιδιά μας, τον Γιάννη και τη Χριστιάννα. Μέναμε σε ένα σπίτι χωρίς ηλεκτρικό, πλημμυρισμένοι όμως από την αγάπη και τη συμπαράσταση των κατοίκων της Αμοργού. ∆εν θα τους ξεχάσω ποτέ… Κάθε µέρα έβρισκα στο παράθυρό µας πότε ένα μπουκάλι γάλα, πότε δύο αβγά, ένα ζεστό ψωμί… Η αγάπη τους ήταν βάλσαμο στην ψυχή µας…», έχει πει η ίδια, περιγράφοντας εκείνη την περίοδο της ζωής της.
Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, τον ξαφνικό θάνατο του μεγαλύτερου αδελφού του, Νίκου, ο Βαρδής ανέλαβε την προεδρία των επιχειρήσεων.
Ο άνθρωπος των μεγάλων deal
Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ήταν ο άνθρωπος των μεγάλων deal, ο άνθρωπος που κατόρθωσε να κρατήσει ενωμένη την οικογένεια, ο άνθρωπος που λειτουργούσε ταυτόχρονα με την λογική και με το συναίσθημα. Παρά την μεγάλη του επιχειρηματική επιρροή και επιτυχία, επιδίωξε ελάχιστα έως καθόλου την προβολή.
Επιχειρηματικά ο Όμιλος Βαρδινογιάννη δραστηριοποιείται τις τελευταίες δεκαετίες, σε μία μεγάλη γκάμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και σχεδόν πάντα με επιτυχία. Από το 1972 ο Βαρδής Βαρδινογιάννης διηύθυνε έναν από τους μεγαλύτερους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους, έχοντας δημιουργήσει ένα διεθνές φάσμα δραστηριοτήτων από τον πετρελαϊκό, τον εφοπλιστικό, τον τραπεζικό και τον ξενοδοχειακό χώρο καθώς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Οι σημαντικότερες εξ αυτών ήταν οι Motor Oil, Optima bank, Vegas Oil and Gas (Αίγυπτος), Avin Oil, Τράπεζα Πειραιώς, ANEK Lines, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Star Channel, Alpha TV, NJV Athens Plaza, AVE Group of Companies, Odeon, κ.ά. Ναυαρχίδα του ομίλου θεωρείται η μονάδα των διυλιστηρίων της Motor Oil Ελλάς.
Σταθμός το deal με την Aramco
Το 1996 θεωρείται χρονιά-σταθμός στην ιστορία του ομίλου της Motor Oil, όταν, μέσω στρατηγικής συμφωνίας με τον Σαουδαραβικό κολοσσό Saudi Aramco, που απέκτησε το 50% των μετοχών της εταιρείας, πέτυχε ένα τεράστιο βήμα ώστε να αποτελέσει υπερσύγχρονη ενεργειακή εγκατάσταση υψηλών προδιαγραφών. To 2005 η οικογένεια Βαρδινογιάννη απέκτησε το ποσοστό που κατείχαν οι Άραβες της Aramco στην Motor και από τότε τα μεγέθη της εταιρίας πραγματικά απογειώθηκαν. Η Motor Oil συνέχισε έτσι ακόμη πιο ισχυρά να διαδραματίζει κομβικό ρόλο για την ελληνική οικονομία, μέσω εξαγωγών σε πάνω από 75 χώρες, περισσότερων από 3.000 χιλιάδων καλά αμειβόμενων μόνιμων θέσεων εργασίας και συνεχών επενδύσεων. Σύμφωνα με το Forbes, η περιουσία του έφτασε τα 2,3 δισ. δολάρια, και συγκαταλεγόταν στη λίστα των δισεκατομμυριούχων παγκοσμίως.
Η επιρροή του υπερέβαινε τα εθνικά όρια, καθώς είχε χτίσει ισχυρές σχέσεις με προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας, όπως η οικογένεια Κένεντι, προβάλλοντας την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό στο εξωτερικό. Η επιχειρηματική του διαδρομή είναι συνυφασμένη με τη δημιουργία μιας μεγάλης οικονομικής αυτοκρατορίας, την οποία ξεκίνησε ο αδελφός του, Νίκος, και συνέχισε ο ίδιος, αναλαμβάνοντας τη διοίκηση της Motor Oil. Κάτω από την ηγεσία του, η Motor Oil μεταμορφώθηκε σε έναν ισχυρό παίκτη στον τομέα της ενέργειας και των διυλιστηρίων, ενώ ο Όμιλος Βαρδινογιάννη επεκτάθηκε σε ποικίλους τομείς, όπως η ναυτιλία, ο τραπεζικός τομέας, τα μέσα ενημέρωσης και ο ξενοδοχειακός κλάδος.
Δραστηριότητα στα ΜΜΕ
Η δραστηριότητα του Βαρδή Βαρδινογιάννη στο χώρο των ΜΜΕ ήταν να ξεκινήσει το καλοκαίρι του 1980, αλλά ο αιφνίδιος θάνατος του Νάσου Μπότση, τότε ιδιοκτήτη της Απογευματινής – υπήρχε σχετική συμφωνία – άλλαξε τα σχέδια. Εν τέλει το πρώτο βήμα έγινε το 1982, όταν αποκτήθηκε η «Μεσημβρινή». Εφημερίδα που έμεινε στα περίπτερα μέχρι το καλοκαίρι του 1994. Παράλληλα όλα αυτά και με τη δημιουργία μεγάλης εκτυπωτικής μονάδας στον Περισσό. Το 1989 ήρθε η ώρα των ιδιωτικών καναλιών και ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ήταν ένας τους γεννήτορες του Mega Chanel. Μαζί με τους εκδότες Χρήστο Λαμπράκη, Γιώργο Μπόμπολα, Αριστείδη Αλαφούζο και Χρήστο Τεγόπουλο. Η εταιρεία του καναλιού μπήκε το 1994 στο χρηματιστήριο, αλλά μετέπειτα, στα σκληρά χρόνια της οικονομικής κρίσης, τα προβλήματα τη γονάτισαν. Με αποτέλεσμα να κλείσει το 2016. Το 1993 με πρωτοβουλία του Θόδωρου Βαρδινογιάννη και υπό την αιγίδα του Βαρδή στήνεται το Star Chanel. Ενώ στα τέλη του 2019 στον έλεγχο του επιχειρηματικού Ομίλου πέρασε και το κανάλι του Alpha, του οποίου αργότερα εκχωρήθηκε το 50% της συμμετοχής.
Με πηδαλιούχο τον Βαρδή Βαρδινογιάννη η επιχειρηματική οικογένεια στράφηκε και στον χώρο των τραπεζών. Το 1988 αποκτάται από την Εθνική η «κοιμώμενη» άδεια της Xios Bank. Η τράπεζα αναπτύσσεται, μπαίνει στο χρηματιστήριο το 1997 και το έτος 2000 απορροφάται από την Πειραιώς, στην οποία μέσω αυτής της κίνησης η πλευρά Βαρδινογιάννη γίνεται μέτοχος με 9,8%. Στην πορεία των χρόνων και λόγω των διαδοχικών ανακεφαλαιοποιήσεων το ποσοστό αυτό έσβησε. Ώσπου το 2019 αποκτήθηκε η νέα έκφραση στον τραπεζικό τομέα. Καθώς η αρχική εξαγορά της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος, αποτέλεσε το προοίμιο για τη δημιουργία της Optima Bank.
Το κεφάλαιο Παναθηναϊκός
Στις 17 Ιουλίου 1979, η οικογένεια Βαρδινογιάννη απέκτησε την πλειοψηφία των μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας εποχής για τον σύλλογο. Κατά τη διάρκεια της διοίκησής του, ο Παναθηναϊκός κατέκτησε έξι πρωταθλήματα, εννέα Κύπελλα και τρία Σούπερ Καπ. Επιπλέον, η ομάδα σημείωσε σημαντικές ευρωπαϊκές πορείες, με αποκορύφωμα την παρουσία της στους ημιτελικούς του Champions League το 1996. Ο Β. Βαρδινογιάννης επένδυσε στην ανάπτυξη των υποδομών του συλλόγου, δημιουργώντας το προπονητικό κέντρο της Παιανίας και οργανώνοντας τις ακαδημίες, συμβάλοντας στην ανάδειξη νέων ταλέντων. Η διοίκησή του χαρακτηρίστηκε από σταθερότητα και επαγγελματισμό, αν και υπήρξαν και περίοδοι έντονης κριτικής από μερίδα φιλάθλων. Το 2012, η οικογένεια Βαρδινογιάννη αποχώρησε από τη διοίκηση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, κλείνοντας έναν κύκλο 32 ετών.
Η επίθεση από τη «17 Νοέμβρη»
Τον Νοέμβριο του 1990, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης έγινε στόχος της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη».
Μέλη της οργάνωσης είχαν στήσει ενέδρα στην πλατεία Διλβόη στη Νέα Ερυθραία, από όπου γνώριζαν ότι περί τις 09:20 κάθε πρωί, περνούσαν τα αυτοκίνητα της συνοδείας του Βαρδή Βαρδινογιάννη.
Οι τρεις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν κατά του αυτοκινήτου του, σταμάτησαν καθώς αυτό ήταν θωρακισμένο.
Οι τρομοκράτες είχαν επίσης τοποθετήσει βόμβα σε παρακείμενο σταθμευμένο αυτοκίνητο, η οποία όμως δεν εξερράγη.
Ποιος ήταν ο Βαρδής Βαρδινογιάννης
Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1933 στην Επισκοπή Ρεθύμνου και ήταν το πέμπτο από τα οκτώ παιδιά -Παύλος, Αμαλία, Σήφης, Νίκος, Γιώργος, Θεόδωρος και Ελένη- του Ιωάννη Βαρδινογιάννη και της Χρυσής Θεοδωρουλάκη.
Μετά την αποφοίτησή του από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, το 1955, εντάχθηκε στη δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού από όπου αποστρατεύτηκε τον Ιούλιο του 1967 από το δικτατορικό καθεστώς με το βαθμό του πλωτάρχη και εξορίστηκε στην Αμοργό.
Ήταν εκ των ιδρυτών της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) Α.Ε., μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας από το 1972 και πρόεδρος του ΔΣ έως τώρα, ενώ ανέπτυξε ευρύ φάσμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ιδρύθηκε το 1970 ενώ το διυλιστήριο ξεκίνησε την λειτουργία του το 1972. Ο όμιλος δραστηριοποιείται σήμερα μεταξύ άλλων στη διύλιση πετρελαίου, την εμπορία υγρών καυσίμων, την παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, τις ανανεώσιμες πηγές, την περιβαλλοντική διαχείριση κ.α.
Διαβάστε επίσης:
ΕΛΛΑΔΑ | topontiki.gr