Ασφαλείς θα είναι στο σύνολο τους οι οικοδομικές άδειες, που έχουν εκδοθεί σε εκτός σχεδίου περιοχές αλλά και όσες εκδοθεί με το μπόνους στα ύψη των κτηρίων ΝΟΚ παρά τις όποιες αποφάσεις παρθούν απο το ΣτΕ!
Συγκεκριμένα επισημαίνουν ότι «η Ελλάδα έχει ασφάλεια δικαίου και θα προχωρήσει σε μεταβατική διέξοδο διασφαλίζοντας νομοθετικά το σύνολο των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί νόμιμα, έτσι ώστε να τηρηθεί η ασφάλεια δικαίου.
Μάλιστα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς επισήμανε ότι θα υπάρξει μια μεταβατική ισορροπημένη λύση έως την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού και όχι αιφνίδιος θάνατος στην εκτός σχεδίου δόμηση.
Συγκεκριμένα σημείωσε ότι « μέχρι να ολοκληρωθεί ο νέος πολεοδομικός σχεδιασμός που για πρώτη φορά τα τελευταία εκατό χρόνιας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στο 80% της επικράτειας και θα ολοκληρωθεί τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια, μεταβατικά και με ισορροπία ανάμεσα στην προστασία του περιβάλλοντος και στην κοινωνία, την οικονομία και την ανάπτυξη, θα δοθεί διέξοδο στο πρόβλημα που έχει η δημιουργηθεί μετά από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας όπως επίσης και με το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό στα ύψη των κτιρίων, αυτά που αναφέρονται ως μπόνους και κίνητρα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού. Άλλωστε πρέπει να καταλάβουμε ότι όταν οι συνθήκες αλλάζουν τα πάντα πρέπει να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις που είναι κρίσιμες πλέον, των αλλαγών».
Την ίδια ώρα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς δεσμεύτηκε πολεοδομικά και συνταγματικά να βρεθεί διέξοδος για να μην σταματήσει η ανάπτυξη που υπάρχει -ανάπτυξη που θα πραγματοποιηθεί ορθολογικά και με προστασία του περιβάλλοντος και συνέχισε λέγοντας ότι
«η μετάβαση πρέπει να είναι ήρεμη και όχι με ξαφνικό θάνατο».
Ειδικότερα τόνισε ότι «Στόχος μας στην Κυβέρνηση είναι να διαμορφώσουμε συνθήκες ασφάλειας που θα επιτρέπουν στους επενδυτές να ασχολούνται μόνο με το ρίσκο ανάληψης της επιχειρηματικής δράσης και όχι να κινδυνεύουν να ακυρωθούν αποφάσεις και έργα. Αυτό είναι το μείζον στοίχημα που πρέπει να διαχειριστούμε. Αν τα καταφέρουμε θα έχουμε κερδίσει ένα εθνικό στοίχημα.»
Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Γεν. Γραμματέας ΥΠΕΝ Ευθυμιος Μπακογιάννης λέγοντας ότι
«Πρωτίστως η κυβέρνηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθιστά σαφές ότι θα διασφαλίσει το σύνολο των οικοδομικών αδειών, οι οποίες έχουν εκδοθεί νομίμως. Η χώρα έχει ασφάλεια δικαίου και θα κάνει τα πάντα, νομοθετικά αν χρειαστεί, έτσι ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια δικαίου των οικοδομικών αδειών, που έχουν σήμερα εκδοθεί από τη διοίκηση», σημειώνοντας ακόμη ότι αναφέρεται τόσο στις οικοδομικές άδειες του ΝΟΚ, όσο και της εκτός σχεδίου δόμησης.
Τέλος ο υφυπουργός Ν. Ταγαράς μίλησε και για τους χαρακτηρισμούς δρόμων που βρίσκονται σε εξέλιξη . Επισήμανε ότι έχουν προχωρήσει οι μελέτες και η φάση διαγωνισμού σε 149 δημοτικές ενότητες στη νησιωτική Ελλάδα πλην Εύβοιας και Κρήτης. Για το έργο έχουν προβλεφθεί κονδύλια ύψους 196 εκ ευρώ.
Επίσης είπε ότι στο 80% της επικράτειας (δηλαδή σε 630 από τις 1.035 δημοτικές ενότητες) βρίσκονται σε εξέλιξη τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια, που θα προβλέπουν τις χρήσεις γης, όρους δόμησης, κυκλοφοριακές μελέτες, μελέτες για το κλίμα, με συνολικό κόστος που θα ξεπεράσει τα 700 εκ. ευρώ.
Με την ολοκλήρωση των μελετών σε 2-3 χρόνια, θα εκδοθούν άμεσα προεδρικά διατάγματα και απο εκεί και μετά οι οικοδομικές θα αναφέρονται μόνο σε αυτό τον σχεδιασμό από πλευράς έργων , στο μέλλον».
Διαβάστε επίσης
ΟΑΚΑ: Υπογραφή σύμβασης 5,5 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των δύο εισόδων
Στις Βρυξέλλες για τις συνεδριάσεις Eurogroup και Ecofin ο Κωστής Χατζηδάκης
Νέα ψηφιακή πλατφόρμα ΑΑΔΕ: Ευκολότερη και αυτοματοποιημένη διακοπή εργασιών για επιχειρηματίες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | topontiki.gr