Η ρύθμιση για τα θεσμικά κίνητρα που αφορούν την προσέλκυση των γιατρών στις άγονες περιοχές, περιλαμβάνεται στο Ερανικό Νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, όπως ανακοίνωσε μέσω του Χ, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων ορίζει τα μη οικονομικά κίνητρα, για την προσέλκυση και παραμονή ιατρών αλλά και οδοντίατρων, σε προβληματικές και άγονες περιοχές της χώρας (νησιά και οι ορεινές περιοχές), όπως η μετάθεση από άγονη περιοχή σε τρία χρόνια αντί για πέντε που είναι σήμερα, η εκπαιδευτική άδεια ενός μηνός αντι για μιας εβδομάδας και η εξέλιξη του βαθμού των Επιμελητών Α και Β σε 5,5 χρόνια αντι για 7 που είναι σήμερα.
Χθες βράδυ κατατέθηκε το νέο Ερανιστικό νομοσχέδιο του @YpYgGR θα το βρείτε εδώ: https://t.co/bM4avBuSKa μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο του οποίου η συζήτηση ξεκινά στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την Παρασκευή περιλαμβάνεται μεταξύ πολλών άλλων σημαντικών ρυθμίσεων και η ρύθμιση…
— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) November 20, 2024
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά ότι με αυτά τα κίνητρα θα καλυφθούνε εντός του πρώτου τριμήνου του 2025 ακόμα περισσότερες κενές οργανικές θέσεις. Συγκεκριμένα ο κ. Γεωργιάδης, αναφέρει στην ανάρτησή του τα βασικά σημεία του σχεδίου διάταξης με τίτλο: «Μη οικονομικά κίνητρα προσέλκυσης και παραμονής ιατρών κλάδου ΕΣΥ σε προβληματικές και άγονες περιοχές» που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
Μετάθεση: Μετάθεση από άγονη περιοχή σε άλλη υγειονομική δομή μετά τη συμπλήρωση 3 ετών (αντί των 5 ετών που ίσχυε) από άγονη Α’. Προστέθηκε πρόβλεψη και για τους υπηρετούντες σε άγονες περιοχές Β’ (που δεν επιτρεπόταν προηγουμένως), μετά τη συμπλήρωση 5 ετών. Ολοκλήρωση της μετάθεσης εντός 6 μηνών (αντί για 12 μήνες) μετά την υποβολή της σχετικής αίτησης.
Βαθμολογική εξέλιξη: Υπολογισμός συνολικού χρόνου υπηρεσίας επιμελητών Α και Β μετά τον διορισμό με συντελεστή 1,3, μετά από 5 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας σε άγονη Α, εφόσον δεν ζητήσουν μετάθεση στην τριετία: αποτέλεσμα είναι η εξέλιξη στον επόμενο βαθμό περίπου 1,5 χρόνο νωρίτερα (δηλαδή 5,5 χρόνια αντί για 7 που ίσχυε). Η εξέλιξη κανονικά επέρχεται μετά από 7 χρόνια υπηρεσίας, άρα αποτελεί κίνητρο για παραμονή για επιπλέον 2 χρόνια, πέραν των 3 που προβλέπονται για τη μετάθεση. Προστέθηκαν και οι Επιμελητές Α’, ενώ προηγουμένως αφορούσε μόνο Επιμελητές Β’ (και επωφελούνται από την παραπάνω μείωση της προϋπόθεσης του χρόνου παραμονής που πρέπει να συμπληρωθεί, από 7 σε 5 χρόνια)
Εκπαίδευση: Εκπαιδευτική άδεια 1 μήνα στη διετία, αντί για 5 ημέρες το έτος που ίσχυε πριν
Συνυπηρέτηση: Ο/η σύζυγος ή συμβίος/συμβία που είναι δημόσιος υπάλληλος (μόνιμος ή ΙΔΑΧ) επιτρέπεται να αποσπώνται, κατά παρέκκλιση της διαδικασίας του ενιαίου συστήματος κινητικότητας, σε υπηρεσία που βρίσκεται στη περιοχή που υπηρετεί ο γιατρός.
Ο υπουργός Υγείας καταλήγοντας στην ανάρτησή του: «με την ρύθμιση αυτή συμπληρώνουμε όλο μας το σχέδιο για την πλήρη κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων ιατρών στις άγονες περιοχές. Με τις έως τώρα δράσεις μας (νόμος του θέρους και ΚΥΑ για τα οικονομικά κίνητρα στις άγονες περιοχές) πετύχαμε να καλύψουμε τις 201 από τις 293, για αρκετό καιρό άγονες θέσεις που παραλάβαμε. Με την ρύθμιση αυτή και την άμεση επαναπροκύρηξη των 92 κενών ακόμη οργανικών θέσεων, πιστεύουμε ότι θα βρούμε εντός του πρώτου τριμήνου του 2025 ενδιαφερόμενους και για αυτές τις τόσο δύσκολες προς κάλυψη τελευταίες θέσεις».
Διαβάστε επίσης:
Είσαι 65 και άνω; Τα τρόφιμα που είναι «απαραίτητα» στη διατροφή σου
Γαλλική έρευνα: Μια στις δυο γυναίκες γιατρούς έχει πέσει θύμα βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης
Νέα μελέτη: Φάρμακα για την καρδιά μπορεί να προστατεύουν και από την άνοια
ΥΓΕΙΑ | topontiki.gr