Τα… φιλοτουρκικά του αισθήματα εξέφρασε ο ηγέτης της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζολάνι σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, δηλώνοντας ότι η νίκη του συριακού λαού είναι και νίκη του τουρκικού λαού, και δεσμευόμενος ότι η Τουρκία θα έχει προτεραιότητα στην ανοικοδόμηση της Συρίας.
Ενώ η Άγκυρα μέχρι πρόσφατα αποκαλούσε την HTS τρομοκρατική οργάνωση, η εφημερίδα Γενί Σαφάκ αποκαλεί «ηγέτη μιας άνευ προηγουμένου ξεκάθαρης επανάστασης που ήρθε σε 13 ημέρες», τον ηγέτη της τζιχαντιστικής οργάνωσης που ανέτρεψε τον Άσαντ.
Ο Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζολάνι υπενθύμισε ότι η Τουρκία ήταν η χώρα που άνοιξε τις πύλες της στους Σύρους πρόσφυγες κατά τη διάρκεια του 13ετούς εμφυλίου πολέμου για να επισημάνει ότι οι προτεραιότητες της Τουρκίας θα ληφθούν υπόψη στην ανασυγκρότηση της Συρίας: «Η Τουρκία έχει πολλές προτεραιότητες στην οικοδόμηση του νέου συριακού κράτους. Θα υπάρξουν επίσης αμοιβαίες εμπορικές σχέσεις. Εμπιστευόμαστε ότι η Τουρκία θα μεταφέρει την εμπειρία της για την οικονομική ανάπτυξη της Συρίας. Θα διατηρήσουμε τους κοινωνικούς δεσμούς. Θα μοιραστούμε τις κοινές μας στιγμές με αγάπη και ειλικρίνεια… Η επανάσταση πέτυχε, και αυτή η νίκη δεν είναι μόνο νίκη του συριακού λαού αλλά και του τουρκικού λαού».
Ερωτηθείς αν η χώρα θα κυβερνάται από το νόμο της Σαρία και αν θα παρεμβαίνει στην καθημερινή ζωή των πολιτών, ο ηγέτης της Χαμάς Ταχριρ αλ Σαμ τόνισε: «Θα άφηνα αυτό το θέμα στους ειδικούς και κυρίως σε εκείνους που γνωρίζουν καλά το συριακό δίκαιο. Αυτούς που γνωρίζουν τις παραδόσεις και την ιστορία της χώρας. Δεν είναι σωστό να κυβερνάς μια χώρα με προσωπικές απόψεις. Δεν είναι στο χέρι μου να πω “θέλω να επιβάλω αυτό”, εγώ εφαρμόζω απλώς τον νόμο».
Ο αλ Τζολάνι είπε ότι προτεραιότητά τους είναι η ανασυγκρότηση της Συρίας και προσέθεσε: «Εργαζόμαστε στην περιοχή, σε επίπεδο υποδομών, σε επίπεδο οικονομίας, σε επίπεδο κοινωνικής κατάστασης, σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, σε επίπεδο κρατικής βούλησης, καθώς και σε θέματα όπως η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, η μεταρρύθμιση της αστυνομίας και των υποθέσεων ασφαλείας, καθώς και η μεταρρύθμιση του στρατού. Ωστόσο, υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα στη Συρία. Το σοφό εδώ είναι να χωρίσουμε αυτά τα προβλήματα και να λύσουμε κάθε πρόβλημα ξεχωριστά».
Ο αλ Τζολάνι απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η απομάκρυνση του Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία ήταν αποτέλεσμα διεθνούς συνωμοσίας. «Δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία μεταξύ Ρωσίας, Ιράν και ΗΠΑ. Εξέφραζαν δικαίως τις επιφυλάξεις τους για να μην μπούμε στον πόλεμο. Αλλά εμείς θέλαμε να το κάνουμε για να απαλλαγούμε από αυτό το καθεστώς» δήλωσε.
Την ίδια ώρα στην Τουρκια φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ μιλούν για καθορισμό ΑΟΖ Τουρκίας – Συρίας, ώστε να δημιουργηθεί η τουρκική «ασπίδα» στην Ανατολική Μεσόγειο για τη «Γαλάζια Πατρίδα» στα πρότυπα του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Υπενθυμίζεται ότι πολύ πρόσφατα ο εκλεγμένος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι πιστεύει ότι η Τουρκία και ο Πρόεδρός της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκονται πίσω από τα πρόσφατα γεγονότα στη Συρία που οδήγησαν στην πτώση του καθεστώτος του πρώην προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Διαβάστε επίσης:
Μαρίν Λε Πεν: «Προσβλέπω σε πρόωρες προεδρικές εκλογές, ο Μακρόν είναι σχεδόν τελειωμένος»
Χένρι «Μποξ» Μπράουν: Ο σκλάβος που ελευθερώθηκε όταν σκέφτηκε «out of the box» (video)
ΚΟΣΜΟΣ | topontiki.gr