Με τους εισηγητές των κοινοβουλευτικών κομμάτων ξεκίνησε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, που αφορά την «Ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην ΕΕ και αναπροσαρμογή μισθών των δημοσίων υπαλλήλων», η οποία θα ολοκληρωθεί σήμερα με την ψήφισή του.
Σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό κ. Κεραμέως η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο εισάγει ένα «δίχτυ» προστασίας για τον κατώτατο μισθό, βάζοντας ένα όριο κάτω από το οποίο δεν επιτρέπεται να περάσεις. Το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Αριστερά έχουν καταθέσει τροπολογίες στο νομοσχέδιο για την ενίσχυση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ενώ οι κοινωνικοί εταίροι θα μπορούν να διαπραγματευτούν κάτι ευνοϊκότερο για τους εργαζόμενους.
Κατά τη συζήτηση της ενσωμάτωσης της κοινοτικής οδηγίας στην Επιτροπή, η Υπ. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης υπογράμμισε πως για πρώτη φορά ο κατώτατος μισθός προστατεύει και δημοσίους υπαλλήλους, χωρίς να επηρεάζεται καθόλου η φορολογία. Από την άλλη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κάνουν λόγο για παραπλανητική επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης
Σημειώνεται ότι υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής είχε ταχθεί μόνο η ΝΔ, ενώ από τα κόμματα της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά. ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, «Νίκη», Πλεύση Ελευθερίας και «Σπαρτιάτες» επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.
Τρεις τροπολογίες έχουν κατατεθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δύο από το ΠΑΣΟΚ και μία από τη Νέα Αριστερά.
Αυτές του ΠΑΣΟΚ αφορούν την αναβίωση του θεσμού της διαιτησίας ως μέσου επίλυσης συλλογικών διαφορών και τη διαδικασία καθορισμού του βασικού μισθού και ημερομισθίου, να επιστρέψει, να επανέλθει στους συλλογικούς εταίρους με την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Η Νέα Αριστερά προτείνει την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.000 ευρώ και τον καθορισμό του μέσω της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης για το 2025.
Το ΚΚΕ κατάθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας,επί της αρχής και επί των άρθρων 1 έως 15, του νομοσχεδίου που αφορά στην ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τις συλλογικές συμβάσεις και τον κατώτατου μισθό.
Διαβάστε επίσης
Νέα κόντρα κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για τον κατώτατο μισθό
«Όχι» και από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στην πρόταση για Ράμμο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr