Μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ να υπάρχουν έντονες εσωκομματικές διεργασίες, ωστόσο το μεγαλύτερο ενδιαφέρον φαίνεται να το έχει η Ν.Δ., αφού όλα δείχνουν ότι στο παρασκήνιο υπάρχει ένα μεγάλο κύμα αντιδράσεων από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος κατά της κυβέρνησης και των υπουργών.
Ένα κύμα που, όπως δείχνουν όλα, φουντώνει μέρα με τη μέρα καθώς, παρά τις προθέσεις και τις προσπάθειες του Μεγάρου Μαξίμου να πέσουν οι τόνοι, τα γεγονότα δεν βοηθούν για την αποκλιμάκωση της κρίσης.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό τα βλέμματα των συνεργατών του πρωθυπουργού είναι στραμμένα στον Αντώνη Σαμαρά, καθώς πολλοί θεωρούν ότι πίσω από τις κινήσεις των βουλευτών με τις ερωτήσεις και τις επερωτήσεις προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου βρίσκεται ο πρώην πρωθυπουργός.
Πιστεύουν μάλιστα πως δεν είναι διόλου τυχαίο το γεγονός ότι κλιμακώνονται οι ομαδικές κινητοποιήσεις των βουλευτών αλλά και οι γκρίνιες για υπουργούς και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. «Γαλάζιοι» παράγοντες δηλώνουν πεπεισμένοι ότι πίσω από αυτή την υπερδραστηριοποίηση των βουλευτών της Ν.Δ. βρίσκεται όντως ο Σαμαράς, ο οποίος, όπως λένε, επιχειρεί να τορπιλίσει την καλή εικόνα της κυβέρνησης δείχνοντας ότι υπάρχει κλίμα αμφισβήτησης από τους βουλευτές του κόμματος.
«Κακό του κεφαλιού τους»
Η αλήθεια είναι ότι αρκετοί βουλευτές της Ν.Δ., οι οποίοι δεν έχουν αποκτήσει κυβερνητικά αξιώματα – και ούτε πρόκειται –, έχουν αρχίσει να δείχνουν τη δυσαρέσκειά τους επικρίνοντας υπουργούς της κυβέρνησης με το επιχείρημα ότι δεν έχουν καμιά επαφή μαζί τους, αλλά ούτε και με την κοινωνία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, εκφράζοντας πολλά κοινοβουλευτικά στελέχη, μίλησε χθες για υπουργούς που αισθάνονται αναντικατάστατοι επειδή είναι πολύ καιρό στον υπουργικό τους θώκο ή για εκείνους που έχουν καβαλήσει το καλάμι και δεν πατάνε τα πόδια τους στη γη.
Ανέφερε μάλιστα με νόημα ότι «κι εμείς μιλάμε με το Μέγαρο Μαξίμου κι εμείς έχουμε δημόσιο λόγο και, αν χρειαστεί, ξέρουμε τι πρέπει να πούμε. Όσοι συνεχίζουν την ίδια συμπεριφορά κακό του κεφαλιού τους κάνουν και όχι σε μας».
Οι παροικούντες το Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβουν το ότι είναι θορυβημένοι από αυτή την κατάσταση, ειδικά μετά τις φήμες που υπάρχουν ότι βουλευτές της Ν.Δ., που δεν έχουν καμιά σχέση με τους 11 ούτε με τους οκτώ που κατέθεσαν ερωτήσεις στον Κωστή Χατζηδάκη, τον Άδωνι Γεωργιάδη και τη Νίκη Κεραμέως, ετοιμάζουν νέα ερώτηση προς υπουργούς με κοινωνικό περιεχόμενο.
Μάλιστα, ενώ αρχικά την πρωτοβουλία αυτή την πήραν έξι βουλευτές, οι πληροφορίες λένε ότι στην πορεία προέκυψαν πολύ περισσότεροι. Όλοι είναι έτοιμοι να βάλουν τις υπογραφές τους κάτω από ένα κείμενο που στην πραγματικότητα θα επικρίνει κάποιον υπουργό για την αδράνειά του.
Πρόβλημα οι εξωκοινοβουλευτικοί
Φυσικά οι βουλευτές πατάνε και πάνω σε κάποια πραγματικά γεγονότα, όπως για παράδειγμα ότι οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί σνομπάρουν τους επικριτές τους θεωρώντας ότι έχουν τις πλάτες του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο τους καλύπτει ό,τι κι αν κάνουν, ό,τι κι αν πουν. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται «γαλάζια» στελέχη, τα οποία δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για την προνομιακή μεταχείριση που έχουν όσοι μπήκαν στο κόμμα στο όνομα της διεύρυνσης του κόμματος.
Όσοι διαμαρτύρονται υποστηρίζουν πάντως ότι θα μεταφέρουν τη δυσαρέσκειά τους στον Κυριάκο Μητσοτάκη όταν κληθούν στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν λοιπόν ότι αυτό το κλίμα εκμεταλλεύεται παρασκηνιακά ο Σαμαράς επιχειρώντας να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση. Γι’ αυτό έχει ενεργοποιηθεί ένα σχέδιο αποδόμησης του πρώην πρωθυπουργού με την υπενθύμιση της περιόδου του 1993 και της πτώσης της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με πρωτοβουλία του Σαμαρά.
Φυσικά αυτή η τακτική στοχεύει στην υπενθύμιση εκείνης της περιόδου και στην αναμόχλευση του θυμικού των στελεχών και των ψηφοφόρων της Ν.Δ., καθώς ακόμα και σήμερα αυτή η περίοδος λειτουργεί τραυματικά στο κυβερνών κόμμα.
Παράλληλα οι εμπνευστές του παραλληλισμού με το… μακρινό 1993 θεωρούν ότι η υπενθύμιση της πτώσης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη από τον Αντώνη Σαμαρά θα αποθαρρύνει πολλά στελέχη από το να συνταχθούν με τον πρώην πρωθυπουργό, αφού, παρά τις γκρίνιες που υπάρχουν για το έργο της κυβέρνησης, κανείς δεν θέλει να ταυτιστεί με μία αποστασία.
Οι ίδιοι άνθρωποι, ερμηνεύοντας τη στάση του Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή να μην πάνε στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια της Ν.Δ., θεωρούν ότι οι δύο πρώην πρωθυπουργοί έχουν αποφασίσει να τραβήξουν τα πράγματα στα άκρα.
Διαχωρίζουν ωστόσο την περίπτωση Καραμανλή, λέγοντας ότι μπορεί να εμφανίζεται δίδυμο με τον Σαμαρά, αλλά ποτέ δεν θα έκανε κάτι το οποίο θα έβλαπτε την παράταξη.
Διαβάστε επίσης
ΠΑΣΟΚ: Ποιον ενισχύουν οι… ίσες αποστάσεις – Οι διαβουλεύσεις, οι συζητήσεις και το παρασκήνιο
Νομοσχέδιο της κυβέρνησης στήριξε η Αθηνά Λινού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr