Το «τελευταίο αντίο» είπαν σήμερα, Τετάρτη (11.06.25) συγγενείς, φίλοι, εκπρόσωποι της Τέχνης, αλλά και του πολιτικού χώρου, στον σκηνοθέτη, συγγραφέα, ηθοποιό και μεταφραστή, Βασίλη Παπαβασιλείου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών.
Η νεκρώσιμη ακολουθία για τον Βασίλη Παπαβασιλείου εψάλη στις 11.30 π.μ., από τον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας Μεροπίου Ακροπόλεως, στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και η ταφή τελέστηκε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.
- Advertisement -
Το «παρών» στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών έδωσαν πολλοί ηθοποιοί και πολιτικοί, μεταξύ των οποίων ο Γιάννης Μπέζος, ο Σταμάτης Φασουλής, η Όλγα Δαμάνη, ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, ο Λάκης Λαζόπουλος, η Νίκη Παλληκαράκη, ο Θοδωρής Κατσαφάδος, η Κοραλία Καράντη, η Λίνα Μενδώνη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η Μαριάννα Κάλμπαρη, ο Θοδωρής Κατσαφάδος, ο Χρήστος Χωμενίδης, η Γωγώ Μπρέμπου, ο Χρήστος Λούλης, ο Σταμάτης Φασουλής, ο Σπύρος Μπιμπίλας κ.ά.


Λίγα λόγια για τον Βασίλη Παπαβασιλείου
Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1949, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, όμως σύντομα τον κέρδισε η τέχνη της υποκριτικής. Εγγράφηκε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης, όπου και άρχισε να χαράζει την πορεία του στο θεατρικό τοπίο της χώρας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, σκηνοθέτησε περισσότερες από 30 παραστάσεις, από αρχαίους τραγικούς μέχρι σύγχρονους συγγραφείς, όπως ο Σοφοκλής, ο Σαίξπηρ, ο Μολιέρος, ο Μαριβώ, ο Πιραντέλλο, ο Χόρβατ, ο Αναγνωστάκης, ο Μανιώτης και πολλοί άλλοι.


Παράλληλα, επιδόθηκε με την ίδια αφοσίωση στη μετάφραση σημαντικών έργων, δίνοντας νέα πνοή σε κείμενα σπουδαίων δημιουργών όπως ο Γκολντόνι, ο Μποντ, ο Μπαρτ και ο Σαντ.


Ιδιαίτερα γνωστές είναι παραστάσεις που έφεραν την προσωπική του σφραγίδα, όπως: Τους Ζυγούς Λύσατε (2019), Η Ελένη του Γιάννη Ρίτσου (2017), Relax… Μινώτης (2017), Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή… θα πεις κι ένα τραγούδι, Ιφιγένεια εν Ταύροις του Γκαίτε, Ο Τυχοδιώκτης (βασισμένος στον Χουρμούζη), Του Κουτρούλη ο γάμος (2012), Κύκλωψ (2013), καθώς και δύο οπερέτες του Θεόφραστου Σακελλαρίδη.




Η προσφορά του στον πολιτισμό αναγνωρίστηκε εντός και εκτός Ελλάδας: Του απονεμήθηκε ο τίτλος του Ιππότη των Γραμμάτων και των Τεχνών από τη Γαλλική Δημοκρατία, ενώ τιμήθηκε και από φορείς όπως ο Δήμος Αθηναίων, ο Δήμος Χαλανδρίου, η Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών και το Φεστιβάλ Θεάτρου Συρακουσών στη Σικελία.
To άρθρο Βασίλης Παπαβασιλείου: Συγκίνηση στο «τελευταίο αντίο» στον σπουδαίο θεατράνθρωπο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .