Σε αγώνα ταχύτητας έχει επιδοθεί το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να μην χαθούν οι προθεσμίες και παραγραφούν φορολογικές υποθέσεις που παραμένουν εκκρεμείς και θα μπορούσαν να αποφέρουν στο ελληνικό δημόσιο σημαντικά ποσά.
Η κομβική στιγμή είναι το τέλος του έτους και οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τον έλεγχο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων πριν το τέλος του έτους, αποστέλλοντας χιλιάδες ειδοποιήσεις στους φορολογούμενους. Μεταξύ αυτών, εντοπίστηκαν 90.000 ιδιοκτήτες οχημάτων οι οποίοι δεν έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας για το 2019.
Οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων που … λησμόνησαν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους, καλούνται τώρα να πληρώσουν πρόστιμο, το οποίο ανέρχεται στο διπλάσιο του ποσού των τελών κυκλοφορίας, με το συνολικό ποσό να φτάνει τα 41 εκατ. ευρώ.
Η στόχευση των ελεγκτικών υπηρεσιών είναι να περιορίσουν τον αριθμό των υποθέσεων που θα καταλήξουν στο αρχείο. Σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), το Δημόσιο χάνει το δικαίωμα επιβολής φόρων και προστίμων εάν δεν κοινοποιήσει την καταλογιστική πράξη στον φορολογούμενο εντός του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία χρονικού διαστήματος.
Για αυτούς που έχουν ήδη λάβει ή πρόκειται να λάβουν σημειώματα προσδιορισμού φόρων και προστίμων, η εξόφληση των υποχρεώσεων πρέπει να γίνει εντός 30 ημερών. Εναλλακτικά, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν ενδικοφανή προσφυγή, δεδομένου ότι δεν επιτρέπεται η απευθείας προσφυγή στη Δικαιοσύνη.
Παράλληλα, η ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) έχει αναπτύξει έναν εντατικό έλεγχο για το Δεκέμβριο, ο οποίος περιλαμβάνει μια σειρά ενεργειών με στόχο την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και την εντόπιση πιθανών παρατυπιών:
Αξιοποίηση των δεδομένων του myDATA για τον έλεγχο των μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ για το φορολογικό έτος 2022, ώστε να εντοπιστούν τυχόν αδήλωτα εισοδήματα.
Διασταύρωση δεδομένων από το Taxisnet για την ανακάλυψη φορολογουμένων που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ, αν και είχαν οικονομική δραστηριότητα.
Εντοπισμός υπόχρεων σε υποβολή ή τροποποίηση δηλώσεων Ε9, για νομικά ή φυσικά πρόσωπα, και ανάπτυξη επικοινωνιακών δράσεων συμμόρφωσης μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.
Αναγνώριση αδήλωτων αγοραπωλησιών ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν το 2018, καθώς και διενέργεια ελέγχου για τη μεταβίβαση ακινήτων από αλλοδαπούς στο πλαίσιο του προγράμματος «Χρυσής Βίζας».
Αξιολόγηση υποθέσεων γονικών παροχών για πρώτη κατοικία, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα τέκνα δικαιούνται απαλλαγή από τον φόρο γονικής παροχής, καθώς και ότι δεν έχουν προηγηθεί αδικαιολόγητες απαλλαγές από φόρους μεταβίβασης ή κληρονομιάς.
Διασταύρωση των δηλωθέντων ακαθαρίστων εσόδων των ξενοδοχείων με τα έσοδα που προκύπτουν από συναλλαγές μέσω της πλατφόρμας Booking για το φορολογικό έτος 2022, με στόχο να εντοπιστούν τυχόν αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη.
Έλεγχος των στοιχείων που δηλώθηκαν σχετικά με κρατικές ενισχύσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι ενισχύσεις έχουν χορηγηθεί σωστά και βάσει των κανονισμών.
Διαβάστε επίσης
Χωρίς φρένα τρέχουν οι αυξήσεις οι τιμες ενοικίασης ακινήτων
IRIS: Αυξάνεται στα 1.000 ευρώ ημερησίως το όριο μεταφοράς
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | topontiki.gr