Από την εποχή που Χρήστος Σταϊκούρας… πλακωνόταν με τους τραπεζίτες (κατά δήλωσή του), μέχρι σήμερα έχουν περάσει κάποια χρόνια.
Εντούτοις, αν κανείς παρατηρήσει τις κυβερνητικές αντιδράσεις για το ζήτημα των μεγάλων κερδών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων κάλλιστα θα μπορούσε να πει ότι το «ξύλο» του τότε ΥΠΟΙΚ με τους επικεφαλής των τραπεζών συνέβη… χθες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε διάστημα τεσσάρων ημερών ο πρωθυπουργός (δύο φορές) και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρθηκαν σε αυτό που οι ίδιοι μοιάζουν να περιγράφουν ως δυσλειτουργία του τραπεζικού συστήματος και να προαναγγέλλουν παρεμβάσεις για την εξομάλυνση ορισμένων κακώς κειμένων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον κυριακάτικο απολογισμό του σημείωσε ότι «θέλω να σταθώ στην ανάγκη για μια πιο ανταγωνιστική λειτουργία των τραπεζών προς όφελος των δανειοληπτών και των καταθετών. Τώρα που έχει ολοκληρωθεί η εξυγίανσή τους με τη σημαντική βοήθεια κράτους και φορολογουμένων, οι τράπεζες πρέπει με τη σειρά τους να επιστρέψουν με μεγαλύτερη υπευθυνότητα προς την κοινωνία το μέρισμα της ανάπτυξης που τους αναλογεί. Να δώσουν περισσότερα και φθηνότερα επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια και να μειώσουν τις χρεώσεις που προκαλούν την κοινή λογική. Η αντίδρασή τους μέχρι σήμερα, όπως είπα και την Πέμπτη στη Βουλή, δεν μας ικανοποιεί. Συνεπώς, ναι, σύντομα θα ανακοινώσουμε παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα, με στόχο την εύρυθμη και ανταγωνιστική λειτουργία τους».
Από την πλευρά του, ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι «η κυβέρνηση περιμένει νέες οικειοθελείς πρωτοβουλίες μείωσης των προμηθειών», προσθέτοντας ότι «υπάρχει σε πολλά σημεία μια συμπεριφορά των τραπεζών εκνευριστική. Παραινέσεις έκανα εγώ ο ίδιος και σας είπα ότι λειτούργησαν μέχρι ενός σημείου, όχι μέχρι του σημείου που θα ευχόμασταν όλοι. Ήρθε η ώρα που η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις πρωτοβουλίες της».
Ο ίδιος, απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, και στο αίτημα για έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών (ειδικά αυτών που προέρχονται από προμήθειες για διάφορες συναλλαγές), έκανε λόγο για πέντε άξονες παρεμβάσεων στις τράπεζες:
Περαιτέρω ενίσχυση του ανταγωνισμού που είναι βασικό εργαλείο για την εξυπηρέτηση των πελατών των τραπεζών.
Σε αυτό το πλαίσιο και μέσω του ανταγωνισμού, στήριξη της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Περαιτέρω φροντίδα για το ζήτημα των προμηθειών, λαμβάνοντας υπόψη τα βήματα που έκαναν οι τράπεζες το καλοκαίρι κατόπιν παραινέσεων της κυβέρνησης και τον δικαιολογημένο εκνευρισμό πολλών πελατών τους για επιμέρους πρακτικές τους.
Πιο ενεργή συμβολή εκ μέρους των τραπεζών στην επίλυση του στεγαστικού προβλήματος.
Αντιμετώπιση κάθε κίνησης από την πλευρά των τραπεζών που κάνει τους πολίτες να δυσανασχετούν, χωρίς όμως να αποσταθεροποιούνται οι τράπεζες.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να «πατήσει» στο ευρωπαϊκό δίκαιο, προκειμένου να επιβάλλει κάποιες μειώσεις στις προμήθειες που κρατούν οι τράπεζες για άμεσες πληρωμές, π.χ. λογαριασμούς ΔΕΚΟ ή εμβάσματα άμεσης εκτέλεσης. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται από οικονομικές πηγές, τέτοιου είδους παρεμβάσεις δεν θα είναι ιδιαίτερα αισθητές, καθώς οι μειώσεις δεν θα είναι πολύ μεγάλες (οι πληροφορίες λένε ότι, για παράδειγμα, η προμήθεια ως ένα ευρώ για πληρωμή λογαριασμού ΔΕΚΟ θα μειωθεί το πολύ ως 50%).
Ωστόσο, όπως είπε και ο Κ. Χατζηδάκης, η μείωση του κόστους για μεγάλο αριθμό συναλλαγών των πολιτών με τις τράπεζες επαφίεται κυρίως στην καλή θέληση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ στη Βουλή, αποκλείοντας την έκτακτη φορολόγησή τους, σημείωσε ότι κάτι τέτοιο ίσως θα μπορούσε να εκληφθεί από τις αγορές ότι «δεν έχουμε διδαχθεί από το παρελθόν, δεν είμαστε συμφιλιωμένοι με τις επενδύσεις και δεν έχουμε βρει το δρόμο για να προχωρήσει μπροστά η χώρα», προσθέτοντας διάφορες παρεμβάσεις, όπως η μείωση κατά 50% της προμήθειας στα POS για συναλλαγές ως 10 ευρώ ή η μηδενική χρέωση των ιδιωτών για συναλλαγές μέσω IRIS.
Από την άλλη, στην κυβέρνηση αναγνωρίζεται ότι η πίεση που δέχεται από κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ ή το Κίνημα Δημοκρατίας για σημαντικό περιορισμό των επιβαρύνσεων που επιβάλλουν οι τράπεζες στους πολίτες μπορεί να έχει πολιτικό κόστος, καθώς συχνά οι πρακτικές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων εξοργίζουν τους συναλλασσόμενους, οι οποίοι ήδη αισθάνονται μεγάλη πίεση από την ακρίβεια που τους «ροκανίζει» σταθερά το πορτοφόλι. Στο πλαίσιο αυτό, και με τις δημοσκοπήσεις να αποτυπώνουν σταθερά την αυξανόμενη δυσαρέσκεια, αναζητείται… σολομώντεια λύση που και τις προμήθειες θα μειώσει, και δεν θα επηρεάσει ουσιαστικά την κερδοφορία των τραπεζών. Τετραγωνισμός του κύκλου, δηλαδή.
Διαβάστε επίσης:
ΣΥΡΙΖΑ: Για αποκλεισμούς καταγγέλλει τον Φάμελλο η πλευρά Πολάκη και δίνει «ραντεβού στο συνέδριο»
ΣΥΡΙΖΑ: Το πρώτο «άδειασμα» Φάμελλου στο «ταγκό» που ζήτησε ο Πολάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr