Από χθες 1η Δεκεμβρίου το ψηφιακό τέλος συναλλαγής αντικατέστησε το παραδοσιακό χαρτόσημο στις επαγγελματικές μισθώσεις, δημιουργώντας μια σειρά από αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού και απόδοσης των μισθωμάτων.
Το νέο αυτό τέλος, που ανέρχεται σε 3,6% επί του συμφωνηθέντος μισθώματος, έχει στόχο τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διαδικασίας, την καλύτερη παρακολούθηση των συναλλαγών, την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και τη μείωση της παραοικονομίας. Το μέτρο θα εντάξει τις μισθώσεις σε μια πλήρως ψηφιακή πλατφόρμα, δίνοντας τη δυνατότητα παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο, γεγονός που αναμένεται να βελτιώσει την ανιχνευσιμότητα των συναλλαγών και να μειώσει τις δυνατότητες φοροδιαφυγής που σχετίζονται με την αδυναμία παρακολούθησης των παραστατικών.
Το ψηφιακό τέλος εφαρμόζεται στις επαγγελματικές μισθώσεις, καθώς και σε τα υπομισθώματα, ενώ εξαιρεί τα ενοίκια για κατοικίες και τα επαγγελματικά ακίνητα που εμπίπτουν σε καθεστώς ΦΠΑ. Παράλληλα, το τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση ή ιδιόχρηση οικοδομών δεν υπόκειται στο νέο ψηφιακό τέλος, καθώς αυτό επιβάλλεται μόνο στις μισθώσεις που προκύπτουν από σύμβαση εκμίσθωσης.
Σημαντική αλλαγή αφορά και τα υπομισθώματα: παρά την υπάρχουσα σχέση με τον αρχικό εκμισθωτή, το ψηφιακό τέλος επιβάλλεται κανονικά, χωρίς έκπτωση για το ποσό που καταβάλλεται στον αρχικό εκμισθωτή, καθώς η υπομίσθωση θεωρείται νέα, ανεξάρτητη και αυτοτελής μίσθωση.
Η διαδικασία δήλωσης και απόδοσης του ψηφιακού τέλους αναλαμβάνεται κατά κανόνα από τον εκμισθωτή, ενώ το κόστος του τέλους καλύπτεται συχνά από τον μισθωτή, εκτός και αν έχει συμφωνηθεί διαφορετικά. Στην περίπτωση που ο εκμισθωτής ήταν υπόχρεος για την καταβολή του χαρτοσήμου στο παρελθόν, τότε είναι πλέον υποχρεωμένος να αποδώσει το ψηφιακό τέλος συναλλαγής. Ωστόσο, σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, το τέλος μπορεί να καταβληθεί εξ ολοκλήρου είτε από τον εκμισθωτή είτε από τον μισθωτή, ή ακόμα και μισό-μισό, κατά το ήμισυ, από κάθε πλευρά.
Η διαδικασία αυτή ισχύει ανεξαρτήτως των συνθηκών και για ειδικές περιπτώσεις, όπως οι Ιερές Μονές του Αγίου Όρους, που δεν έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το ψηφιακό τέλος θα αποδίδεται από τον μισθωτή και όχι από τον εκμισθωτή.
Ειδικότερα, όταν το Δημόσιο ή κάποιο φορέας γενικής κυβέρνησης εμπλέκεται σε μίσθωση, το ψηφιακό τέλος 3,6% θα επιβάλλεται στο συμφωνηθέν μίσθωμα, βαρύνοντας τον αντισυμβαλλόμενο του Δημοσίου ή του φορέα γενικής κυβέρνησης. Αν ο εκμισθωτής είναι ο αντισυμβαλλόμενος του Δημοσίου, το ψηφιακό τέλος αποδίδεται μέσω της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλει ο εκμισθωτής. Σε αντίθετη περίπτωση, όταν ο μισθωτής είναι ο αντισυμβαλλόμενος του Δημοσίου ή του φορέα γενικής κυβέρνησης, η δήλωση για την καταβολή του τέλους γίνεται από τον ίδιο τον μισθωτή, και το τέλος καταβάλλεται μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Ειδικά όταν ο εκμισθωτής απαλλάσσεται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, το ψηφιακό τέλος θα αποδίδεται από τον ίδιο, και θα καταβάλλεται εφάπαξ για το σύνολο των μισθωμάτων, μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από την ημερομηνία της συναλλαγής.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το νέο αυτό σύστημα, αν και θα επιφέρει κάποιες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των μισθώσεων, αναμένεται να προσφέρει διαφάνεια και καλύτερη παρακολούθηση των συναλλαγών, περιορίζοντας τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής και διευκολύνοντας τις διαδικασίες τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για το Δημόσιο.
Διαβάστε επίσης:
Βουνό από εκκρεμότητες και υποχρεώσεις για εκατομμύρια φορολογούμενους έως το τέλος του 2024
Μητσοτάκης στο Greece Talks: Στόχος είναι όποιος επισκέπτεται την Ελλάδα να επιστρέφει
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | topontiki.gr