Με τον φόβο της λειψυδρίας μπαίνει σε λίγες μέρες το φθινόπωρο και τώρα, επιστήμονες και κυβέρνηση επιχειρούν να αναλύσουν το πρόβλημα και να βρουν λύσεις. Ακόμα, οι ειδικοί λένε πως δεν είμαστε σε σημείο ακραίου κινδύνου στην Αττική, αλλά αν δεν βρέξει ή αν δεν χιονίσει τον χειμώνα που έρχεται, τότε τα πράγματα θα είναι πραγματικά δύσκολα.
Ωστόσο, ακούγονται και κάποιες άλλες απόψεις, που υποστηρίζουν ότι δεν είναι η έλλειψη νερού το πρόβλημα στη χώρα μας, αλλά το γεγονός ότι κάνουμε κακή διαχείριση και ότι δεν έχουμε σωστές υποδομές.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Κωνσταντίνος Βουδούρης, καθηγητής Υδρογεωλογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, είπε, μεταξύ άλλων, ότι η λειψυδρία δεν είναι κάτι καινούργιο και ότι «σχετίζεται με την ανομβρία των τελευταίων ετών και την κακή διαχείριση, αλλά και με την απουσία έργων υποδομής».
Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα, η έλλειψη νερού θα είναι ένα πρόβλημα που θα εμφανίζεται με μεγαλύτερη ένταση στο μέλλον.
Ο κ. Βουδούρης αναφέρθηκε στη σπατάλη που γίνεται στο νερό λόγω κακής διαχείρισης, όπως η άρδευση αγροτικών περιοχών κατά τη διάρκεια της ημέρας με υψηλές θερμοκρασίες, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της αποθήκευσης νερού, της προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων και της χρήσης επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση ως μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.
Από την πλευρά της, η βουλευτής της ΝΔ κ. Αυγερινοπούλου αναφέρθηκε στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει θέσει το ζήτημα ως προτεραιότητα.
Στο ίδιο πάνελ ήταν και η βουλευτής της ΝΔ Διονυσία Αυγερινοπούλου, η οποία συμφώνησε με τον κ. Βουδούρη ότι το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη νερού, αλλά η κακή διαχείρισή του:
«Πρέπει να προχωρήσουμε σε ολοκληρωμένα σχέδια διαχείρισης των υδάτινων πόρων, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιομορφίες κάθε περιοχής».
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ