Την παραίτησή του από υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπέβαλε ο Χρήστος Τριαντόπουλος, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση για τη διενέργεια προανακριτικής που θα διερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του ίδιου στο «μπάζωμα» του τόπου της τραγωδίας των Τεμπών
Η κυβέρνηση δέχεται ομαδικά πυρά, στη συζήτηση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, με φόντο την έντονη κοινωνική δυσφορία που εκφράστηκε στα μεγάλα συλλαλητήρια της περασμένης Παρασκευής.
Ο «εγκαλούμενος» Χρήστος Τριαντόπουλος είχε προαναγγείλει την παραίτησή του από τα υπουργικά του καθήκοντα, ενώ στα υπουργικά έδρανα βρίσκονται οι υπουργοί Επικρατείας και Δικαιοσύνης Μάκης Βορίδης και Γιώργος Φλωρίδης αντίστοιχα.
Στο παρασκήνιο έχουν αρχίσει οι επαφές μεταξύ των προοδευτικών κομμάτων για τη συνδιαμόρφωση του κειμένου της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση που έχει προαναγγείλει για αύριο ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Κουμουνδούρου ζητά η πρόταση να αφορά όχι μόνο τα Τέμπη, αλλά και τις υποκλοπές και την ακρίβεια – καρτέλ.
Η σημερινή συζήτηση που θα αποφασίσει την συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής αναμένεται μαραθώνια με τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης και την μυστική ψηφοφορία, με κάλπη να διεξάγεται αργά το βράδυ.
Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει υπέρ της σύστασης της προανακριτικής, παρότι διαφωνεί με την επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης.
Σφοδρή επίθεση Ανδρουλάκη στην κυβέρνηση – Κατήγγειλε σχέδιο αλλοίωσης του τόπου του δυστυχήματος
Δριμύ κατηγορώ στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό για τον αλαζονικό τρόπο που χειρίστηκε την ανείπωτη τραγωδία των Τεμπών και ο οποίος –όπως είπε- τώρα κάνει λόγο για ασφαλή σιδηρόδρομο έως το 2027, εξαπέλυσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, καλώντας τον να ζητήσει «συγνώμη» για τα ψέματα που έχει πει έως τώρα για την αλλοίωσης του χώρου της τραγωδίας.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά και τις πρωτοφανείς σε όγκο διαδηλώσεις της Παρασκευής τόνισε ότι η αλαζονεία της κυβέρνησης, η συνωμοσιολογία και η τοξικότητα των υπουργών έβγαλε τον κόσμο στους δρόμους να ζητούν τα αυτονόητα. «Οι πολίτες ζητούν Δικαιοσύνη και όχι λαϊκά δικαστήρια», έριξε το καρφί του και σημείωσε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι η συγκάλυψη κι ένα πέπλο ατιμωρησίας, ανάλογο με εκείνο του σκανδάλου των υποκλοπών.
Ενόψει της κατάθεσης της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση, αύριο, ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι αυτή εναρμονίζεται με την κοινωνία για να μπει ένα τέλος στον τυχοδιωκτισμό της ΝΔ. «Τέρμα στον κυνισμό, το ΠΑΣΟΚ δεν θα αφήσει να καλυφθεί η αλήθεια», είπε και αναφέρθηκε στα «χειροκροτήματα της ντροπής» στον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατήγγειλε σχέδιο αλλοίωσης του τόπου του δυστυχήματος και τόνισε ότι ο Χρήστος Τριαντόπουλος λέγοντας πως «βρέθηκε εκεί για να εκτελέσει αποστολή», με την παρέμβαση στο χώρο να γίνεται -όπως είπε- «για δόλιο σκοπό».
«Μας λέτε ότι ο Χρήστος Τριαντόπουλος ήταν παρατηρητής. Όφειλε να είναι θεματοφύλακας της νομιμότητας και όχι παρατηρητής της παρανομίας το δεξί χέρι του πρωθυπουργού», είπε, ενώ στράφηκε και προς τον παριστάμενο υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη για τη φράση του «όποιος μιλάει για μπάζωμα, είναι για τα μπάζα».
«Αυτός που έλεγε αλαζονικά ότι «είναι για τα μπάζα όποιος μιλά για το μπάζωμα», νιώθει την ανάγκη να απολογηθεί ή να παραιτηθεί; Αλλά που τέτοια ευθιξία;», διερωτήθηκε και ξεκαθάρισε πως το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άμεσα προανακριτική «για όποια δικογραφία έρθει στη Βουλή για όποιο πολιτικό πρόσωπο».
Φάμελλος: Να δοθεί πολιτική λύση με εκλογές για να αποκαλυφθεί η αλήθεια – Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καλέσει στην Προανακριτική Μητσοτάκη και Γεραπετρίτη
Τον Κυριάκο Μητσοτάκη έδειξε ως υπεύθυνο της συγκάλυψης ο Σωκράτης Φάμελλος στην ομιλία του για την σύσταση της Προανακριτικής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο. Επικαλούμενος δε την «πάνδημη αντίδραση» της κοινωνίας στα συλλαλητήρια της 28ης Φεβρουαρίου, κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί και να προκηρυχθούν εκλογές.
Κάλεσε εκ νέου τα προοδευτικά κόμματα να καταθέσουν από κοινού πρόταση δυσπιστίας ώστε να έρθει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή να λογοδοτήσει αλλά και «να αποχωρήσει».
Χαρακτηριστική και η αναφορά του προς το κλείσιμο της ομιλίας του:
«Το έγκλημα των Τεμπών έχει πολιτικό πρόσημο, είναι αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών. Για το λόγο αυτό πρέπει να έχει πολιτική λύση, η μόνη λύση είναι να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Κι ο λαός μπορεί να δώσει τη λύση, με εκλογές». Και πρόσθεσε πως «αυτή η πολιτική λύση είναι απαραίτητη για να αποκαλυφθεί η αλήθεια και για να αποδοθούν οι ευθύνες. Όσο ψηλά κι αν βρίσκονται».
Αναφερόμενος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στις ευθύνες του Χρήστου Τριαντόπουλου για το «μπάζωμα» είπε πως παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να καλύψει αυτές τις ευθύνες αυτές αποδεικνύονται από τα εξής:
Η Εισαγγελία Εφετών Λάρισας αναφέρει ρητά ότι το μπάζωμα στα Τέμπη έγινε χωρίς εισαγγελική παραγγελία. Τόνισε δε πως αυτό έγινε γνωστό μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο που άσκησε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
· Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ επιβεβαίωσε ότι το μπάζωμα του τόπου του εγκλήματος προκάλεσε την καταστροφή κρίσιμων στοιχείων για την έρευνα.
· Στη δικογραφία καταθέσεις αστυνομικών που αποχώρησαν από την σύσκεψη και αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην αλλοίωση.
· Υπάρχουν δελτία τύπου που επανειλημμένα ανέφεραν την ευθύνη και την αρμοδιότητα που είχε λάβει ο κ. Τριαντόπουλος από τον ίδιο τον πρωθυπουργό για τον συντονισμό της «αποκατάστασης» του χώρου.
Και βέβαια βάζοντας στο κάδρο τον πρωθυπουργό ανέφερε πως «δεν είναι δευτερεύον ότι ο κ. Τριαντόπουλος ήταν υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, υπαγόμενος απευθείας στον πρωθυπουργό»
«Τις εντολές του πρωθυπουργού ήταν υποχρεωμένος να ακολουθεί και μόνο σε αυτόν λογοδοτεί» σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος προσθέτοντας πως το ερώτημα που προκύπτει «δεν είναι αν ορθά ελέγχεται ο κ. Τριαντόπουλος που είναι αδιαμφισβήτητο, αλλά ποιανού εντολές υλοποιούσε;».
Εφόσον, αναρωτήθηκε, ο κ. Τριαντόπουλος βρέθηκε εκεί με εντολή πρωθυπουργού για να συντονίσει το «μπάζωμα» του χώρου, «δεν εκτελούσε εντολές του πρωθυπουργού; Και παρέμεινε στη θέση του και είχε και τα εύσημα της κυβέρνησης;».
Σε όλα αυτά σημείωσε ότι θα δοθούν απαντήσεις στην Προανακριτική για την οποία διεμήνυσε στην κυβερνητική πλειοψηφία να μη διανοηθεί fast track διαδικασίες και μετατροπή της σε «πλυντήριο» όπως συνέβη με τον κ. Καραμανλή στην Εξεταστική για τη σύμβαση 717.
Και ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα ζητήσει να καταθέσει στην προανακριτική και ο κ. Γεραπετρίτης που εκτελούσε χρέη υπουργού μεταφορών εκείνες τις ημέρες αλλά και ο κ. Μητσοτάκης που ήταν ο εντέλλων του κ. Τριαντόπουλου.
Σε ό,τι αφορά την Προανακριτική ο Σωκράτης Φάμελλος διεμήνυσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετάσχει ως φωνή της δικαιοσύνης και της κοινωνίας.
Διεμήνυσε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκεί για να ελεγχθούν όλα τα αδικήματα για όλα τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα και πως δεν θα πρέπει να περιοριστεί μόνο στο ενδεχόμενο τέλεσης της παράβασης καθήκοντος, μήνυμα αναφορικά με τις διαθέσεις Βορίδη να περιοριστεί η διερεύνση αδικημάτων και προσώπων, όπως είπε.
Προαναγγελία Προανακριτικής για τη χρηματοδότηση του μπαζώματος
Ο Σωκράτης Φάμελλος έθεσε δύο ακόμη ζητήματα, το θέμα της χρηματοδότησης του «μπαζώματος» και αυτό του κινδύνου της παραγραφής. Αναφέρθηκε ειδικότερα, στη δήλωση του Π. Μαρινάκη ότι δεν γνώριζε για το πώς χρηματοδοτήθηκε το μπάζωμα, ενώ σχετική δικογραφία για την χρηματοδότηση ήρθε στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη. Ως εκ τούτου κατηγόρησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι «ξέρει όλη την αλήθεια» αλλά «θέλει να κρύψει ότι έχει διαπραχθεί και κακουργηματική απιστία κατά του Δημοσίου» με χρηματοδότηση με υπογραφές των κκ υπουργών Παπαθανάση και Τσακίρη.
Προανήγγειλε κατάθεση νέας πρότασης Προανακριτική για τα 650.000 ευρώ σε δεύτερη φάση όπως είπε, κι εφόσον προηγηθεί συνεννόηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Σε σχέση με τον κίνδυνο παραγραφής σημείωσε πως αυτός αφορά και τις επόμενες επιτροπές που θα συγκροτηθούν για τα Τέμπη και κατήγγειλε πως «την Πέμπτη η κυβέρνηση δεν έκανε δεκτή τροπολογία μας για την κατάργηση της ειδικής παραγραφής των υπουργικών αδικημάτων». Κατηγόρησε δε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επίτηδες άφησε να υπάρχει θεσμικό κενό, μη προχωρώντας σε εναρμόνιση του νόμου με τη συνταγματική επιταγή του 2019, προκειμένου να μην μπορούν να ελεγχθούν τα στελέχη της κυβέρνησης του.
Χαρίτσης: Ο πρωθυπουργός είπε ψέματα και πρέπει να λογοδοτήσει γι αυτά
Τον πρωθυπουργό έβαλε στο στόχαστρό του ο Αλέξης Χαρίτσης λέγοντας ότι είπε ψέματα και πρέπει να λογοδοτήσει γι αυτά. Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς χαρακτήρισε τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια της περασμένης Παρασκευής ιστορική στιγμή και τόνισε ότι απαίτηση της κοινωνίας είναι η αλήθεια. «Πήρα το μήνυμα είπε ο κ. Μητσοτάκης και έκανε λόγο για το βαθύ κράτος», είπε και μίλησε για επιτελικό παρακράτος της συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών.
Για τη Νέα Αριστερά η κυβέρνηση έχει χάσει τη δεδηλωμένη της κοινωνίας και πρέπει να παραιτηθεί. «Ο μόνος δράκος στην ιστορία είστε εσείς οι ίδιοι», είπε προς τα κυβερνητικά έδρανα για να προσθέσει, σε άλλο σημείο πως η κυβέρνηση έχει ευθύνη να κάνει το χρέος σας απέναντι στο λαό.
«Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να μην μπορέσει η Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της», είπε και σχολιάζοντας τον φημολογούμενο ανασχηματισμό ανέφερε ότι οι «θυσίες» υπουργών δεν πρόκειται να τη σώσουν, καθώς «τα ψέματα ξεσκεπάζονται το ένα μετά το άλλο». Ο Αλέξης Χαρίτσης επιτέθηκε και στον παριστάμενο υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη για επιθέσεις σε συγγενείς θυμάτων. «Ντράπηκε ακόμη κι η ντροπή κι όλο το επικοινωνιακό σκηνικό έπεσε στο κενό… Κατάφεραν να ενώσουν λαό απέναντι τους», υποστήριξε.
Στο κάδρο η Νέα Αριστερά βάζει και τους κ.κ. Παπαθανάση και Τσακίρη για τη χρηματοδότηση του μπαζώματος και διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν να μην έχει εικόνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Δεν είναι αυτό μια επιχείρηση συγκάλυψης του εγκλήματος;», διερωτήθηκε και είπε ότι η κυβέρνηση στη συνείδηση της κοινωνίας είναι καταδικασμένη.
Κουτσούμπας: «Να διερευνηθεί και το αδίκημα υπόθαλψης και παρεμπόδισης Δικαιοσύνης»
Σφοδρά πυρά κατά του Χρήστου Τριαντόπουλου εξαπέλυσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Εκτός του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος θα πρέπει να διερευνηθεί και το αδίκημα της υπόθαλψης και παρεμπόδισης Δικαιοσύνης που προβλέπει αυστηρότερες ποινές», υποστήριξε ο γ.γ. του ΚΚΕ για να προσθέσει πως πρέπει να ελεγχθεί και ο πολιτικός του προϊστάμενος.
«Νέα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας από τις πρώτες ώρες και τις πρώτες μέρες μετά το δυστύχημα και υποστήριξε ότι υπήρχε κυβερνητικές εντολές για την αλλοίωση του χώρου, καθώς υπουργοί και υφυπουργοί ήταν παρόντες. Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί υπέχουν ευθύνη και για τους υφυπουργούς του», είπε για να συμπληρώσει πως εντοπίστηκαν ευθύνες και για τον γενικό γραμματέα Γιάννη Ξιφαρά και πως η συγκάλυψη αποτελεί συλλογική ευθύνη της κυβέρνησης. «Στο πόρισμα του ΚΚΕ στην εξεταστική ανέδειξε τις πολιτικές και ποινικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων. Αναμενόμενο το ΠΑΣΟΚ να μη φτάσει ως εκεί για να βγάλει την ουρά του απ’ έξω. Θέλετε ανέξοδους διαξιφισμούς», υποστήριξε. «Πρόκειται για έγκλημα του κέρδους», είπε κλείνοντας ο Δημήτρης Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να συγκαλύψουν με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, τον οποίο το ΚΚΕ ζήτησε να καταργηθεί.
Βελόπουλος: Να γίνουν εκλογές
Εκλογές ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Βελόπουλος υποστηρίζοντας ότι την Παρασκευή εκατομμύρια Έλληνες κατέθεσαν με τη μαζική συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια πρόταση μομφής στην κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ενόψει της πρότασης δυσπιστίας που καταθέτουν αύριο τα προοδευτικά κόμματα, κάλεσε τον Νίκο Ανδρουλάκη να την υποβάλλει μετά την προγραμματισμένη προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, σε διαφορετική περίπτωση «είναι στημένος αγώνας».
Σε ότι αφορά στη σημερινή απόφαση για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο είπε ότι δεν ρωτήθηκαν οι συγγενείς των θυμάτων, καθώς κι ότι εκείνος πρώτος μίλησε για μπάζωμα και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ τον ακολουθεί.
Νατσιός: «Όχι» στην προανακριτική
«Όχι» στην προανακριτική επιτροπή λέει η Νίκη με τον Δημήτρη Νατσιό να αναφέρουν ότι πρέπει να καθίσουν στο σκαμνί οι πραγματικοί ένοχοι. «Εμείς με αίσθημα ευθύνης δεν θα ψηφίσουμε την προανακριτική, αλλά εάν την μετατρέψετε σε πλυντήριο ου και και αλίμονό σας, καταθέτουμε δική μας πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για να βρεθούν οι πραγματικοί ένοχοι και να κάτσουν στο σκαμνί για κακουργήματα», είπε για να συμπληρώσει πως από το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις κακουργημάτων που έχουν να κάνουν με αδικαιολόγητες και ηθελημένες παραλείψεις. «Η επιλογή του ΠΑΣΟΚ να καταθέσει πρόταση για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής μόνον για τον κ. Τριαντόπουλο και μόνον για πλημμέλημα ελέγχεται ως επιλογή συγκάλυψης, έχετε πρόθεση να τον αθωώσετε κι όχι να τον παραπέμψετε στο Ειδικό Δικαστήριο», είπε προς το ΠΑΣΟΚ.