Με ένα νέο αφήγημα στα χέρια της – μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην «Καθημερινή», όπου… λύθηκαν κάποια ζητήματα που είχε αφήσει εκκρεμή η παρουσία του στον Alpha – η κυβέρνηση προετοιμάζεται για τα νέα μεγάλα συλλαλητήρια που διοργανώνουν οι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών σε συνεργασία με σχεδόν όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας στις 28 Φεβρουαρίου, δεύτερη «μαύρη» επέτειο του αδιανόητου σιδηροδρομικού δυστυχήματος.
Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει επιστρέψει στην πιο «σκληρή» γραμμή για το ζήτημα των Τεμπών (μίλησε για «ζούγκλα», «εργαλειοποίηση», «θεωρίες συνωμοσίας», κατηγόρησε την αντιπολίτευση και άφησε εμμέσως αιχμές και για συγγενείς των θυμάτων και τις κινήσεις τους), στο κυβερνητικό στρατόπεδο πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στις νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και τον από τούδε χειρισμό τους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρώτο σοκ που προκάλεσαν τα συλλαλητήρια της 26ης Ιανουαρίου έχει πλέον περάσει και στο κυβερνητικό στρατόπεδο σχεδιάζεται η «αντεπίθεση», η οποία ήδη κινείται πάνω σε δύο βασικούς άξονες:
• Πρώτον, ότι η δικαιοσύνη, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που συναντά στο έργο της, συνεχίζει την έρευνα και εκτιμάται ότι ο εφέτης ανακριτής σε εύλογο χρονικό διάστημα θα είναι σε θέση να παρουσιάσει αναλυτικά τα ευρήματά του και έτσι η δίκη για τα πρόσωπα που θα κριθεί ότι έχουν ευθύνη να αρχίσει.
• Δεύτερον, ότι η δυσφορία του κόσμου είναι γνωστή και αποδεκτή, ωστόσο, πάνω σε αυτή τη δυσφορία «πατάνε» τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προκειμένου να κάνουν προπαγάνδα και να αξιοποιήσουν την τραγωδία των Τεμπών για να αποκομίσουν μικροπολιτικά οφέλη, ακόμα και εις βάρος των θεσμών, π.χ. της δικαιοσύνης, την αξιοπιστία της οποίας αμφισβητούν.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, επανήλθε στη φράση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, ότι έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη, λέγοντας ότι «με το ΠΑΣΟΚ μας χωρίζει ιδεολογικά, πολιτικά, πολύ μεγάλη απόσταση όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά ποτέ ως αντίπαλος πολιτικός το ΠΑΣΟΚ, δεν είχε μπει σε αυτή τη λογική να ρίχνει, δηλαδή, νερό στο μύλο των λαϊκιστών, αυτών που διακινούν θεωρίες συνομωσίας και αμφισβητούν τους θεσμούς, τη δικαιοσύνη και οδηγούν, όπως είπε πολύ σωστά ο πρωθυπουργός, τη χώρα σε ζούγκλα».
Ωστόσο, στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί… εγρήγορση, καθώς όσο περνά ο καιρός, τόσο περισσότερα στοιχεία για το αδιανόητο δυστύχημα έρχονται στο φως της δημοσιότητας, προκαλώντας ανατροπές και εντείνοντας την αίσθηση της συγκάλυψης. Για παράδειγμα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκθεση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ (Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών) που αναμένεται να παρουσιαστεί στις 27 Φεβρουαρίου, θα διαπιστώνει ότι στον τόπο του δυστυχήματος εντοπίστηκαν δύο κατάλοιπα: το πρώτο είναι το έλαιο σιλικόνης και το δεύτερο κατάλοιπο είναι πτητικός υδρογονάνθρακας.
Αν οι πληροφορίες ισχύουν τότε ενισχύεται ακόμα περισσότερο η θεωρία ότι η έκρηξη και η φωτιά που ακολούθησαν τη σύγκρουση των δύο τραίνων οφείλεται σε παράνομους υδρογονάνθρακες που μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία. Παράλληλα, και με δεδομένο ότι η έκθεση των δύο πραγματογνωμόνων της Δικαιοσύνης δεν εκφέρει άποψη για τη γνησιότητα των βίντεο που φέρονται να παρουσιάζουν το εμπορικό τραίνο λίγα λεπτά πριν από την σύγκρουση, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το πόρισμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. που θα διαπιστώσει αν το οπτικό υλικό έχει υποστεί επεξεργασία ή όχι – χωρίς αυτό να μειώνει στο ελάχιστο την αξία του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.
Σε πιο «στενό» πολιτικό επίπεδο και πιο βραχυπρόθεσμα, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για τρία γεγονότα που έρχονται:
• Πρώτον, την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα εξετάσει τυχόν ποινικές ευθύνες του υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου για το «μπάζωμα» του σημείου του δυστυχήματος,
• Δεύτερον, το αίτημα της αντιπολίτευσης για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την τραγωδία των Τεμπών, και
• Τρίτον, πιθανή πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, είτε σύντομα, είτε μετά το τέλος της έρευνας του Εφέτη Ανακριτή.
Και στις τρεις περιπτώσεις, η κυβέρνηση ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά, αν και, όπως ομολογούν πηγές της Πειραιώς, ειδικά αν στις 28 Φεβρουαρίου συγκεντρωθεί μέγα πλήθος, κάθε ένα από αυτά τα γεγονότα θα τη φέρνει σε ακόμα πιο δύσκολη θέση, καθώς και θα διατηρεί σε πρώτο πλάνο ένα θέμα για το οποίο ακόμα και μέλη της κυβέρνησης είχαν υποστηρίξει ότι «είχε κριθεί» στις κάλπες του 2023, αλλά και θα αυξάνει τις πιέσεις για κάθαρση – συμβολική και πρακτική. Στο πλαίσιο αυτό και, χωρίς να παραγνωρίζεται η σημασία όλων των στοιχείων, εκτιμάται ότι η 28η Φεβρουαρίου θα αποτελέσει ορόσημο για πολλά πράγματα.
Διαβάστε επίσης:
ΣΥΡΙΖΑ για Θρασκιά: «Παράδειγμα προς αποφυγήν και για την ίδια και για τον πολιτικό υποδοχέα της»
Ανδρουλάκης απαντά στην κυβέρνηση για δικαιοσύνη και θεσμούς: Κοίτα ποιος μιλάει (Video)