Προσπάθεια σύνθεσης και εκπροσώπησης όλων των αποχρώσεων της εσωκομματικής ανθρωπογεωγραφίας αποτυπώνεται στη σύνθεση του νέου Εκτελεστικού Γραφείου που ανακοίνωσε χθες η Κουμουνδούρου και στόχος είναι να αποτελέσει ένα πιο ευέλικτο – αν και άτυπο – όργανο σε σχέση με την Πολιτική Γραμματεία. παράλληλα, σημειώνεται ένα μικρό άνοιγμα στην πλευρά Πολάκη με την αξιοποίηση του συνεργάτη του βουλευτή Χανίων Μάρκου Χατζησάββα, στο Οργανωτικό Γραφείο.
Αμιγώς «φαμελλικοί», πρόσωπα από τους 87 και «τσιπρικοί», ο Παύλος Πολάκης που αποτελεί πλέον εσωκομματικό «πόλο», «τασάρχες» όπως ο Νίκος Παππάς, κ.λπ. μετέχουν στο όργανο που αποτελείται συνολικά από 13 μέλη, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου και των δύο γραμματέων (Σβίγκου και Βασιλειάδης ο οποίος επανήλθε στα καθήκοντα του Αναπληρωτή Γραμματέα).
Βέβαια αυτού του είδους οι ομαδοποιήσεις πιθανόν πλέον να έχουν «ξεθωριάσει» ειδικά όσον αφορά φαμελλικούς και 87 (κάποιοι άλλωστε από τους 87, όπως ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος έχουν περάσει στον στενό κύκλων συνεργατών του προέδρου) όπου τα όρια είναι συγκεχυμένα – διακριτό πόλο θα συνεχίσει να αποτελεί ο Πολάκης και οι όποιοι σύμμαχοί του. Επιπλέον, ο Σωκράτης Φάμελλος, έχει διακηρύξει ότι δεν υπάρχουν πια ομάδες και τάσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος θα λειτουργεί με ενιαίο λόγο.
Πιο αναλυτικά οι 13 του Εκτελεστικού Γραφείου είναι οι:
Σωκράτης Φάμελλος, Ράνια Σβίγκου, Γιώργος Βασιλειάδης, Όλγα Γεροβασίλη, Ρένα Δούρου, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Διονύσης Καλαματιανός, Γιώργος Καραμέρος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νίκος Παππάς, Παύλος Πολάκης, Γιάννης Ραγκούσης.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η απόφαση να ενισχυθεί το Οργανωτικό Γραφείο, που μέχρι σήμερα αποτελούν οι Ελένη Συμεωνίδου, η Ζωή Καρκούλια και η Γιώτα Αράπη-Μπελώνη, με δύο ακόμη στελέχη. Τον Κώστα Μορφίδη (από τον κύκλο Φάμελλου) και τον στενό συνεργάτη του Παύλου Πολάκη, Μάρκο Χατζησάββα.
Με την κίνηση αυτή επιχειρείται ένα μικρό άνοιγμα στον Παύλο Πολάκη, ο οποίος προ δύο εβδομάδων στην Κεντρική Επιτροπή είχε ζητήσει – αλλά τότε δεν εισακούστηκε – την διεύρυνση της ΠΓ με στελέχη και από την δική του πλευρά, σε ένδειξη έμπρακτης προσπάθειας να αποτυπωθούν οι νέοι εκλογικοί συσχετισμοί στα όργανα ώστε όλο το κόμμα να βλέπει τον εαυτό του σε αυτά.
Ο Σωκράτης Φάμελλος, τότε είχε επιχειρηματολογήσει για τους λόγους που δεν προχώρησε σε μια τέτοια διεύρυνση και είχε ζητήσει πίστωση χρόνου, λέγοντας «μην με κρίνετε από αυτή την Κεντρική Επιτροπή» παραπέμποντας στις επόμενες συλλογικές διαδικασίες.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Παύλος Πολάκης εμφανίστηκε με καλή διάθεση στην χθεσινή συνεδρίαση, επομένως, για την ώρα φαίνεται να εκφράζει ικανοποίηση και το κλίμα που είχε δημιουργηθεί με το «άδειασμα» του ταγκό που είχε προτείνει ο βουλευτής Χανίων να αποκαθίσταται αυτή τη στιγμή.
Ο Παύλος Πολάκης, όσον αφορά τις χρεώσεις της ΠΓ με τομείς ευθύνης αναλαμβάνει την Διαφάνεια, την Υγεία και την Αγροτική Πολιτική. Έναν πιο αναβαθμισμένο ρόλο παίρνει και ο Γιάννης Ραγκούσης ο οποίος ανέλαβε υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού. Συνολικά, 13 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, από τα 22 συνολικά ανέλαβαν χρεώσεις.
Συνεργασίες και επιστροφές – Συνάντηση με Πέτρο Κόκκαλη σήμερα
Στο μεταξύ σήμερα ο Σωκράτης Φάμελλος θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής του κόμματος «ΚΟΣΜΟΣ» Πέτρο Κόκκαλη, στο πλαίσιο των συζητήσεων για την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου – κατά βάση στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει να ξαναμεγαλώσει το χώρο, μετά τις απώλειες λόγω των διασπάσεων, και να συγκεντρώσει πίσω τα κομμάτια που αποκολλήθηκαν λόγω Κασσελάκη.
Σημειώνεται ότι ο Πέτρος Κόκκαλης, ο οποίος ήταν ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ανεξαρτητοποιήθηκε λόγω Κασσελάκη, έως τις αρχές της περασμένης Άνοιξης συζητούσε με τη Νέα Αριστερά το ενδεχόμενο κοινής καθόδου στις ευρωεκλογές. Μένει να φανεί αν η συνάντηση θα έχεις ως αποτέλεσμα την επιστροφή Κόκκαλη στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στην κοινοβουλευτική του ομάδα.
Ο Σωκράτης Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι και η συνάντηση που είχε με το Νίκο Κοτζιά και επικεφαλής του ΠΡΑΤΤΩ, ήταν ενταγμένη στο ίδιο πλαίσιο των συνεργασιών και ουδεμία σχέση είχε με την «προεδρολογία» επιχειρώντας να βάλει φρένο στα σενάρια.
Το «αγκάθι» του ΠτΔ στην προσέγγιση με Νέα Αριστερά
Σε ό,τι αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Σωκράτης Φάμελλος διεμήνυσε ότι το κόμμα δεν πρόκειται να μπει στην ονοματολογία και θα κινηθεί θεσμικά, ενώ θα αποφασίσει τη στάση του έγκαιρα και συλλογικά.
Το ότι θα κινηθεί θεσμικά για να προφυλάξει και τα πρόσωπα και τον θεσμό η ηγεσία το τονίζει διαρκώς τις τελευταίες μέρες και έναντι της ΝΔ, στην οποία χρεώνει ότι άνοιξε την ονοματολογία με το βλέμμα στο εσωκομματικό της τοπίο, αλλά και έναντι της Νέας Αριστεράς, για την οποία η Κουμουνδούρου θεωρεί ουσιαστικά ότι «έκαψε» μια αξιόλογη πρόταση, αυτή του Χρήστου Ράμμου, με τους λανθασμένους χειρισμούς της. Στη συνέντευξή του προς το Νίκο Χατζηνικολάου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε αφενός ότι ο κ. Ράμμος έχει έναν ενεργό ρόλο αυτή τη στιγμή ως πρόεδρος Ανεξάρτητης Αρχής και υπονόησε πως εξαιτίας της πρωτοβουλίας της Νέας Αριστεράς εκτέθηκε σε επιθέσεις από την κυβέρνηση.
Από την άλλη, εκπέμπει τα μηνύματα αυτά σε χαμηλούς τόνους καθώς δε θέλει να τραυματίσει περαιτέρω το κλίμα με τη Νέα Αριστερά. Και λόγω ΠτΔ – αφού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως όταν το κόμμα καταλήξει στην πρότασή του θα συζητήσει και με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις – και λόγω της συνολικότερης προσπάθειας για την προσέγγιση που επιθυμεί η Κουμουνδούρου.
Για την ώρα, ο Σ. Φάμελλος μένει στα χαρακτηριστικά της υποψηφιότητας, και φαίνεται να προκρίνει πολιτικό πρόσωπο ευρείας αποδοχής και σε κάθε περίπτωση αυτό να μην αποτυπώνει μια στενή κομματική επιλογή 151 ψήφων αλλά να εκφράζει την Ελληνική Δημοκρατία και το Σύνταγμα.
Διαβάστε επίσης:
Κίνημα Δημοκρατίας: Άνθρακας ο …μποναμάς Μητσοτάκη για τις προμήθειες των τραπεζών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr