Μικρή ανάσα δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ οι δημοσκοπήσεις – τουλάχιστον κάποιες από αυτές – στο βαθμό που τον δείχνουν να διασώζεται από την «κατρακύλα» στην περιοχή του 5% και να τείνει σε υψηλό μονοψήφιο προς την περιοχή του 10%.
Ενδεικτικά, οι τάσεις της MRB έδειξαν στον ΣΥΡΙΖΑ στο 9,9% στην εκτίμηση ψήφου (8% στην πρόθεση ψήφου), ενώ η Pulse τον εντοπίζει στο 8% στην εκτίμηση ψήφου (με 6,5% στην πρόθεση).
Στις ίδιες δημοσκοπήσεις ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται μεταξύ και 5% και 4,3% (Pulse και MRB αντιστοίχως). Πιο χαμηλά εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ στην έρευνα της Metron Analysis: 7,4% στην εκτίμηση ψήφου και 6,2% στην πρόθεση, με το Κίνημα Δημοκρατίας στο 4,3% (εκτίμηση ψήφου).
Αυτό που εκπέμπουν από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι το κόμμα όχι μόνο δεν τελείωσε όπως ήθελαν οι αντίπαλοί του αλλά αντίθετα έχει τη δυνατότητα να ανακτήσει χαμένο έδαφος τους επόμενους μήνες που θα τρέχει και η πολιτική εξόρμηση για την επανεκκίνηση. Στη συνέντευξή του προς το Attica TV ο Σωκράτης Φάμελλος έκανε λόγο για προσπάθεια ώστε να υπάρξει ένα «γρήγορο come back», μετά την περιδίνιση ενός έτους.
Ενθαρρυντικά βλέπει η Κουμουνδούρου και την επικράτησή της έναντι των κομματιών που προέκυψαν από τις διασπάσεις της και καθώς όπως ήδη διαφαίνεται της επιτρέπουν να ξεδιπλώσει μια στρατηγική ηγεμόνευσης επί των μικρών κομμάτων της προοδευτικής αντιπολίτευσης. Αυτό τουλάχιστον δείχνει ένα ρεαλιστικό πλάνο αυτή τη στιγμή αν και στη ρητορική του ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει υψηλούς στόχους, αφού επιμένει ότι μπορεί να ξαναγίνει αξιωματική αντιπολίτευση και να αποτελέσει τον «πυλώνα» της ανασύνθεσης στον προοδευτικό χώρο.
Ο Σωκράτης Φάμελλος θέτει ως προτεραιότητα την ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να μεγαλώσει ξανά δημοσκοπικά, πολιτικά, κοινωνικά ει δυνατόν και κοινοβουλευτικά (με επιστροφή βουλευτών δηλαδή). Και για να τροφοδοτήσει ελπίδες στο ακροατήριο ότι μπορεί να παίξει ρόλο στο πολιτικό σύστημα και για να μπορεί να απευθύνει με καλύτερους όρους «προσκλητήρια» στους «μικρότερους» είτε για να πιέσει και να πετύχει κάποιες επιστροφές, είτε για να «επαναπατρίσει» ψηφοφόρους με τη ρητορική των συνεργασιών σε πρώτο πλάνο και τη λογική της «χαμένης ψήφου» πίσω από τις γραμμές.
Στο πλαίσιο αυτό, παράλληλα με τις προσπάθειες για ανασυγκρότηση και ισχυροποίηση, ζυμώνει από τώρα σενάρια συνεργασιών με βασικό αποδέκτη τη Νέα Αριστερά, που θεωρείται η πιο συγγενική δύναμη – ανήκε στον παραδοσιακό αριστερό ΣΥΡΙΖΑ, διάθετει άξια στελέχη και φαίνεται από την Κουμουνδούρου να θεωρείται «σαρξ εκ της σαρκός» του κόμματος, παρότι πλέον αποτελεί διακριτική πολιτική δύναμη. Δεν ισχύει βέβαια το ίδιο για τον Στέφανο Κασσελάκη, προς τον οποίο, όπως είναι ευνόητο, δεν υπάρχει κάλεσμα για συνεργασίες.
«Συνεργασιολογία» στο φουλ
Ο Σωκράτης Φαμελλος μιλώντας στο κανάλι Άττικα το βράδυ της Πέμπτης, έκανε λόγο για «συμμαχικά σχήματα» και την ανάγκη για ένα «προοδευτικό ψηφοδέλτιο» που θα δώσει απάντηση στον Μητσοτάκη από τα αριστερά. Προβάλλει δε διαρκώς τη θέση ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί αν παίξει αυτό το ρόλο (παρεμπιπτόντως ούτε και το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να το επιζητεί), και υπονοείται ότι τα ποσοστά στα οποία κινείται αυτή τη στιγμή, είναι ταβάνι από το οποίο μπορεί μέχρι τις εκλογές να υποχωρήσει.
Το πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή είναι ότι συνεχίζει να έχει διαρροές, τις μεγαλύτερες προς τον Κασσελάκη, η συσπείρωσή του είναι πολύ χαμηλή και κυρίως παραμένει πέμπτο κόμμα, πίσω από το ΚΚΕ, το ευρύ ακροατήριο δε δείχνει να εκτιμά ότι τα πράγματα δε θα βελτιωθούν και πολύ με την αλλαγή ηγεσίας.
Η προσπάθεια για ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, αναμένεται να πάει χέρι χέρι με τη «συνεργασιολογία» μέχρι το Συνέδριο και την ολοκλήρωση της εκλογής οργάνων, ως το Πάσχα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο Σωκράτης Φάμελλος. Στη συνέχεια, αν μέχρι τότε δεν έχουν ευοδωθεί κάποιες διεργασίες και με βάση τα όσα λέγονται σήμερα η ένταση της ρητορικής για τις συνεργασίες θα κλιμακωθεί.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr