Με ρευστό το εσωκομματικό τοπίο και τις κόντρες εκτός ορίων, συνεδριάζει σήμερα η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για οριστικές αποφάσεις σχετικά με τον οδικό χάρτη προς την εκλογή νέου αρχηγού, δύο εβδομάδες μετά την καθαίρεση Κασσελάκη με την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής.
Η εισήγηση της ΠΓ προς την Κεντρική Επιτροπή προτείνει Έκτακτο Συνέδριο, με εκλογή νέων συνέδρων και διεξαγωγή του την 1 – 3 Νοεμβρίου, ενώ για την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής προτείνει την 24η Νοεμβρίου με δεύτερο γύρο (για την εκλογή προέδρου) την 1η Δεκεμβρίου. Στην συνεδρίαση θα προσδιοριστεί και η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων.
Η πλειοψηφία που αποτυπώθηκε στα 163 υπέρ (έναντι 120 κατά), προ δυο εβδομάδων, εξαιτίας της συγκυριακής συμμαχίας των 87 με τον Παύλο Πολάκη λόγω της συμφωνίας τους στην πρόταση μομφής, δεν αναμένεται να επαναληφθεί σήμερα.
Αντιθέτως, αναμένεται η πλευρά του Παύλου Πολάκη και των μελών της ΚΕ που στηρίζουν τον Κασσελάκη να «συνταχθούν» (και πάλι συγκυριακά) υπέρ των fast track διαδικασιών, στηρίζοντας το γρήγορο χρονοδιάγραμμα που έχει προτείνει ο βουλευτής Χανίων δηλαδή, Διαρκές Συνέδριο στις 5 Οκτωβρίου και πρώτο γύρο εκλογής προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής στις 3 Νοεμβρίου.
Είναι λοιπόν με ερωτηματικό αν αυτή η «συμμαχία» μπορεί να επιφέρει ανατροπή των συσχετισμών στην ψηφοφορία για το χρονοδιάγραμμα.
Από τους 87 θεωρούν ότι ακόμη κι έτσι διατηρούν την πλειοψηφία και πως το χρονοδιάγραμμα θα περάσει, κάτι που μένει να φανεί. Με το χρονοδιάγραμμα άλλωστε συμφωνεί και ο Νίκος Παππάς.
Ο Νίκος Παππάς από την άλλη, σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του αναμένεται, να θέσει θέμα το Συνέδριο να είναι και Καταστατικό. Κάτι που πάντως στην Πολιτική Γραμματεία της Τρίτης απορρίφθηκε. Από τους 87 πάντως φαίνονται ανοιχτοί στη συζήτηση αυτή.
Το συνέδριο να είναι και Καταστατικό θα ζητήσει ο Νίκος Παππάς
Όπως μεταφέρουν συνομιλητές του, ο ίδιος πιστεύει πως «αν κάνουμε απλώς μια προεδρική εκλογή χωρίς να συζητήσουμε και να αποφανθούμε επί του καταστατικού είναι σαν να δίνουμε λευκή επιταγή» και πως δεν πρέπει να γίνει το ίδιο λάθος με πέρυσι, όπου έγινε «μία προεδρική εκλογή εξπρές χωρίς να κάτσουμε να συζητήσουμε το πολιτικό πλαίσιο». Ο Νίκος Παππάς σε ό,τι αφορά τις καταστατικές αλλαγές θέτει ως βάση την δουλειά που έχει γίνει στην Επιτροπή Καταστατικού και ειδικότερα την διατήρηση της λειτουργίας των Ο.Μ. (Οργανώσεις Μελών) στη σημερινή τους μορφή, τη μη κατάργηση των Νομαρχιακών Επιτροπών, την περιφερειακή συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., τη μη αλλαγή του ονόματος του κόμματος, την εκλογή μιας εκτελεστικής γραμματείας, η οποία θα έχει ξεκάθαρες και ουσιαστικές εκτελεστικές αρμοδιότητες, αλλά και τις προκριματικές εκλογές για τους υποψήφιους βουλευτές.
Προς Δευτέρα η «αντεπίθεση» Κασσελάκη
Την ίδια ώρα ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του. Το θέμα δεν είναι αν θα είναι υποψήφιος, αυτό θεωρείται «κλειδωμένο» – το ερώτημα είναι με πιο αφήγημα και με ποια ρητορική θα συνοδεύσει τις ανακοινώσεις του για την υποψηφιότητά του. Αν δηλαδή θα «παίξει» με τη θυματοποίησή του μιλώντας για «καρεκλοκένταυρους», «νομενκλατούρα» και «εκτροπή», συνεχίζοντας να μην αναγνωρίζει τις αποφάσεις των οργάνων.
Ήδη, τις τελευταίες μέρες το στρατόπεδο του έκπτωτου προέδρου δείχνει να μεθοδεύει την αντεπίθεσή του, από την ανάρτησή του στην οποία έκανε λόγο για «εκτροπή» ως την ανάκληση του πληρεξουσίου στον Χρ. Μαυροκεφαλίδη, και από τα ψηφίσματα των Νομαρχιακών ως την παρολίγο σύσκεψη των think tank και τις δηλώσεις των βουλευτών Αλ. Αυλωνίτη και Γιώτας Πούλου. Οι δύο βουλευτές, διαμηνύουν ότι στο Έκτακτο Συνέδριο θα θέσουν θέμα αναίρεσης της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής, ώστε να ακυρωθεί η «έκπτωση» από το αξίωμα και ο Στέφανος Κασσελάκης να επιστρέψει στα προεδρικά του καθήκοντα.
Ο σεβασμός στις αποφάσεις
Σε κάθε περίπτωση από τους 87 παραπέμπουν στην «ρήτρα» που μπήκε στην απόφαση της ΠΓ σύμφωνα με την οποία ο κάθε υποψήφιος, μαζί με τις 30 υπογραφές θα πρέπει να δηλώνει ότι σέβεται τις συλλογικές αποφάσεις.
«Η υποβολή υποψηφιότητας για την προεδρία του κόμματος πραγματοποιείται σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τις διατάξεις του καταστατικού και τις αποφάσεις των συλλογικών του οργάνων». Αυτό αναφέρει η σχετική διάταξη που εισηγήθηκαν οι 87 και πέρασε στην απόφαση της ΠΓ.
Στο μεταξύ, κοντά σε ανακοίνωση υποψηφιότητας φέρεται ο Σωκράτης Φάμελλος και εφόσον πράγματι αυτή εκδηλωθεί (τα επόμενα εικοσιτετράωρα ή λίγο αργότερα) θα είναι το πρόσωπο που θα στηρίξουν οι 87 απέναντι στους Κασσελάκη και Πολάκη.
Διαβάστε επίσης:
Χάρης Δούκας: «Θέλω να παρουσιάσω ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr