Με 27 βουλευτές προχωρά πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ από χθες, ημέρα κατά την οποία η προσπάθεια επανεκκίνησης του Σωκράτη Φάμελλου και η σχετική συμβολική συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, επισκιάστηκαν από δύο ακόμη ανεξαρτητοποιήσεις, που στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι είναι και οι τελευταίες.
Εκτός από την ανεξαρτητοποίηση Σαρακιώτη που ουσιαστικά είχε προαναγγελθεί από την Τρίτη κατά τη συνάντηση του βουλευτή Φθιώτιδας με το νέο πρόεδρο, σημειώθηκε χθες και η αποχώρηση Αποστολάκη. Τα ερωτηματικά υπήρχαν, το ίδιο και οι σχετικές φήμες, οι οποίες άρχισαν να εντείνονται το μεσημέρι και λίγο πριν τις 7.30 το απόγευμα ο ναύαρχος γνωστοποίησε την απόφασή του με ανάρτηση στα σόσιαλ μήντια.
Σφοδρή και με οξύτατους χαρακτηρισμούς ήταν η αντίδραση του κόμματος και στην ανεξαρτητοποίηση Αποστολάκη, όπως και σε εκείνη του Γιάννη Σαρακιώτη που είχε επισημοποιηθεί το πρωί, Με την Κουμουνδούρου να απευθύνει κατηγορίες προς τους αποχωρήσαντες για «αποστασία» και σχέδιο εξυπηρέτησης του Μητσοτάκη και τις διαπλοκής και ζητά να επιστραφούν οι έδρες.
Χρονικό και παρασκήνιο
Τα σφοδρότερα πυρά κατευθύνθηκαν στον Βαγγέλη Αποστολάκη, εξαιτίας της έδρας του Επικρατείας όπου εκλέχθηκε χωρίς να εκτεθεί στη βάσανο της σταυροδοσίας, αλλά επειδή τοποθετήθηκε σε εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου από τον Αλέξη Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «προδιαγεγραμμένη απόφαση» και «ντροπιαστική αποστασία» που προσβάλει και καταπατά τη λαϊκή ετυμηγορία και βούληση και αφήνει το στίγμα «της εξυπηρέτησης των επιδιώξεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της διαπλοκής, που ανησυχούν ιδιαίτερα από την επανεκκίνηση και ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».
Όπως φάνηκε ο βουλευτής Επικρατείας, δεν είχε προϊδεάσει την Κουμουνδούρου ούτε για τις προθέσεις του ούτε για το χρόνο των κινήσεών του. Ο Σωκράτης Φάμελλος, το μεσημέρι, σε συζήτηση με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες στη Βουλή, εκτιμούσε ότι μετά τον Γ. Σαρακιώτη δεν θα υπάρξουν άλλες αποχωρήσεις.
Λίγο αργότερα συνάντησε τον Βαγγέλη Αποστολάκη στην εκδήλωση του ΣΦΕΑ στην Παλιά Βουλή και σύμφωνα με πηγές κοντά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σ. Φάμελλος τον ρώτησε γιατί δεν απάντησε στα μηνύματα που δέχτηκε το προηγούμενο διάστημα από το κόμμα, με τον κ. Αποστολάκη να αποφεύγει να απαντήσει. Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές «δεν ενημέρωσε για τις προθέσεις του και λίγο αργότερα ανακοίνωσε την αποχώρηση του».
Σε αντίθεση δε με την Κουμουνδούρου ο Ταύρος φαίνεται πως γνώριζε για τις κινήσεις του ναυάρχου και έδινε κλίμα από νωρίς το απόγευμα. Κάτι που υποψιάζει την Κουμουνδούρου πως η δήλωση Αποστολάκη ότι θα παραμείνει ανεξάρτητος είναι προσχηματική, και πως θα κατευθυνθεί στο κόμμα Κασσελάκη τελικά.
Το αυστηρό μήνυμα Τσίπρα που … δεν εισακούστηκε
Αντίδραση υπήρξε και από την Αμαλίας, καθώς από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα, έγινε γνωστό ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε επικοινωνήσει με τον Ευάγγελο Αποστολάκη τηλεφωνικώς, ενόσω ο δεύτερος ήταν στο εξωτερικό, και του είχε κάνει καθαρή τη θέση του πως «ειδικά ένας διορισμένος βουλευτής όταν διαφωνεί με το κόμμα που τον εξέλεξε παραιτείται, αφήνοντας την έδρα που ούτε πολιτικά ούτε ηθικά του ανήκει». «Προφανώς εισάκουσε συμβουλές άλλων» ήταν το σχόλιο που συνόδευε τη διαρροή.
Σβίγκου σε Αποστολάκη: Δεν σε ψήφισε η κοινωνία, ούτε οι πολίτες
Η Γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου σε ανάρτησή της κατηγόρησε τους δύο βουλευτές ότι έχουν κάνει την επιλογή τους και πως η χρονική στιγμή που την ανακοινώνουν αποδεικνύει ότι οργάνωσαν με κυνισμό την ανεξαρτητοποίησή τους με τη μέθοδο της σαλαμοποίησης. Τους κατηγόρησε δηλαδή ότι έφυγαν όχι εν θερμώ ούτε όταν αποχώρησαν άλλοι βουλευτές, αλλά σε επόμενο χρόνο ώστε να δημιουργήσουν νέα προβλήματα και να ενισχύουν τις αρνητικές εντυπώσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά σε ό,τι αφορά τον Βαγγέλη Αποστολάκη, χαρακτήρισε «αστειότητες» το επιχείρημά του πως «ο θεσμός του βουλευτή Επικρατείας διασφαλίζει την συνολική εκπροσώπηση της κοινωνίας και όχι μικροκομματικές ισορροπίες». «Δεν τον ψήφισε, ούτε η κοινωνία, ούτε οι πολίτες. Με πρόταση του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας» απάντησε.
Έντονη αντίδραση υπήρξε και από τον Παύλο Πολάκη που έκανε ανάλογο σχόλιο για τον τρόπο που εκλέχθηκε και πρόσθεσε πως «ενώ μας κάνει κριτική για δημοκρατικές πρακτικές με την ανακοίνωση του, αποφάσισε, στο όνομα της δημοκρατίας μάλλον, να πάρει την έδρα σπίτι του».
Η παρ’ ολίγον υπουργοποίηση από τον Μητσοτάκη, το 2021
Στο μεταξύ, στο παρασκήνιο – και προς επίρρωσιν των λεγομένων περί σχεδίου εξυπηρέτησης των συμφερόντων Μητσοτάκη – ουκ ολίγοι θύμιζαν την παραλίγο υπουργοποίησή του από τον Μητσοτάκη το καλοκαίρι του 2021 όταν μετά τις καταστροφικές φωτιές στον ανασχηματισμό της 31ης Αυγούστου τον είχε ανακοινώσει ως υπουργό Πολιτικής Προστασίας. Μόνο που αυτό κράτησε ελάχιστα, και μετά την έντονη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ με αιχμές για αποστασία, μετέβαλε τη στάση του.
Το άβολο δεδομένο βέβαια για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρώην πρωθυπουργό είναι ότι η παρ’ ολίγον αποστασία, με την οποία ο ναύαρχος είχε δώσει δείγματα γραφής, «επιδοκιμάστηκε» τελικώς με την τοποθέτησή του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του 2023.
Θετικές γνώμες για Φάμελλο μετά την εκλογική νίκη
Μέσα σε αυτό το ζοφερό σκηνικό των ανεξαρτητοποιήσεων, και της περαιτέρω απομείωσης της κοινοβουλευτικής του δύναμης – ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει συνολικά 20 βουλευτές από τον Ιούνιο του 2023 και προσεγγίζει πλέον το ΚΚΕ που αριθμεί 21 βουλευτές – στον 7ο της Κουμουνδούρου είδαν ως ανέλπιστο δώρο το εύρημα της δημοσκόπησης της Metron Analysis.
Στην ερώτηση για τη γενική δημοτικότητα, δηλαδή το εάν οι πολίτες έχουν θετική γνώμη για έναν πολιτικό, οι πολίτες φέρνουν στην πρώτη θέση τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο με 47%, πάνω από τον Νίκο Ανδρουλάκη που παίρνει 43%, σε ανοδική πορεία και τον Δημήτρη Κουτσούμπα με 41%. Αντιθέτως, το 37% του πρωθυπουργού αποτυπώνει μια δυσαρέσκεια που τον αφορά και προσωπικά. Σύμφωνα με τον Στράτο Φαναρά, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, θεωρείται φυσιολογικό να εκτοξεύονται οι θετικές γνώμες για κάποιον αρχηγό που μόλις έχει εκλεγεί, ενώ σημειώθηκε ότι στην προηγούμενη μέτρηση πρώτος σε αυτό το δείκτη ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Διαβάστε επίσης:
Συνάντηση Φάμελλου με τον Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της «επανεκκίνησης»
Κύπρος: Σε πορεία σύγκρουσης Λευκωσία και Άγκυρα για την ένταξη της Μεγαλονήσου στο ΝΑΤΟ
Λατινοπούλου: Δεν θα διαλύσω τη Φωνή Λογικής για να πάω υπό τον Σαμαρά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr