Την επόμενη κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη περιμένουν φίλοι και εχθροί του στον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι προθέσεις του προέδρου που εξέπεσε από το αξίωμά του με απόφαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και το πεδίο που θα διαμορφωθεί ενόψει της μάχης ηγεσίας.
Ο κ. Κασσελάκης δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, ούτε έχει εκμυστηρευτεί στους συνεργάτες του τις σκέψεις του.
«Δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει, θέλει χρόνο τώρα δεν παίρνονται έτσι αποφάσεις» έλεγε ένας εκ των στενών συνομιλητών του το προηγούμενο διάστημα.
Ο ίδιος εμφανίστηκε στην κεντρική επιτροπή μετά τη δραματική ψηφοφορία, η οποία του αφαίρεσε την προεδρία, μάλλον αμφίθυμος. Είπε μεν ότι «λυτρώθηκα», αλλά ο επιθετικός τόνος που χρησιμοποίησε για την απόφαση, έδειχνε και μία διάθεση να παραμείνει στο πολιτικό παιχνίδι.
Προς το παρόν πρέπει να ξεπεράσει το ψυχολογικό σοκ, σύμφωνα με όσους γνωρίζουν πώς βιώνει τη νέα κατάσταση, αλλά και να κάνει τους αναγκαίους πολιτικούς υπολογισμούς.
Όπως φαίνεται και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανθρώπων που έχουν εικόνα συζητήσεων που γίνονται στον ευρύτερο περίγυρο του κ. Κασσελάκη, υπάρχουν δύο συν μία επιλογές:
Να παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ και να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία. Η βάση του κόμματος είναι σε μεγάλο βαθμό θετικά διακείμενη απέναντί του. Το γεγονός ότι εξέπεσε του αξιώματός του από τις ψήφους της κεντρικής επιτροπής ενώ είναι εκλεγμένος από τη βάση, ίσως θεωρηθεί ως ατόπημα της κομματικής γραφειοκρατίας και τελικά τα απλά μέλη επαναβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του. Υπάρχουν δύο ερωτήματα σε αυτό το σενάριο: Το πότε θα γίνει η εκλογή προέδρου, καθώς όσο απομακρυνθεί η διαδικασία, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να ανταποκριθεί σε μία μακρόσυρτη μάχη, χωρίς να είναι καν βουλευτής. Και το εάν αξίζει τον κόπο να προσπαθήσει ξανά να γίνει πρόεδρος σε ένα κόμμα, του οποίου η μεγάλη πλειοψηφία αξιωματούχων θα είναι πάντα εχθρική μαζί του.
Να κάνει δικό του κόμμα. Το σκέφτεται και ήταν πάντα ένας εναλλακτικός δρόμος, εάν ισχύει ότι έχει κολλήσει πλέον το… μικρόβιο της πολιτικής. Υπάρχει ένα κοινό, όπως έδειξαν οι αναλύσεις επί της σύνθεσης του εκλογικού σώματος του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, που είναι τρόπον τινά «δικό» του. Που προσήλθε στον ΣΥΡΙΖΑ μόνο για εκείνον. Αυτό μπορεί να είναι «προίκα» για ένα νέο πολιτικό εγχείρημα. Η δυσκολία σε αυτό το δρόμο είναι πως για να χτιστεί ένα κόμμα από την αρχή χρειάζεται και κόπο και χρόνο και επίσης απαιτεί μία σειρά από μέσα, που ο κ. Κασσελάκης πρέπει να τα βρει: Από οργανωτική ικανότητα και όρεξη έως οικονομική δυνατότητα.
Η τρίτη επιλογή είναι να εγκαταλείψει την πολιτική σκηνή και να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην πραγματικότητα αυτό θα ήταν και το ιδεατό τουλάχιστον για τους αντιπάλους του στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι σαφές και το εάν αυτό το σενάριο είναι ανάμεσα σε αυτά που θα ήθελε και η οικογένειά του.
Σε κάθε περίπτωση, κανένα ενδεχόμενο από τα τρία που τίθενται στο τραπέζι δεν πρέπει να αποκλειστεί.
Διαβάστε επίσης:
Νοτοπούλου για ΔΕΘ: Πανικόβλητος ο Μητσοτάκης τάζει ψίχουλα, πιστεύοντας ότι θα θολώσει τα νερά
ΔΕΘ: Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο pontiki.gr για τα Τέμπη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr