Τεταμένο συνεχίζει να είναι το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με τον Στέφανο Κασσελάκη να ετοιμάζεται για ανακοίνωση υποψηφιότητας την ώρα που αμφισβητεί τις αποφάσεις των οργάνων για την καθαίρεσή του μετά την πρόταση μομφής.
Η πλειοψηφία αναμένει τις ανακοινώσεις του, και εξετάζει διάφορα ενδεχόμενα για την στάση που θα τηρήσει απέναντι στην υποψηφιότητά του αν συνεχίζει να τραβά τα πράγματα στα άκρα και να μην αποδέχεται τις αποφάσεις των οργάνων, επιμένοντας στα περί «εκτροπής». Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως από το περιβάλλον του, ο Στέφανος Κασσελάκης αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του «προς το τέλος της εβδομάδας», δηλαδή κοντά στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
Μέσα σε ένα κλίμα συγκρούσεων που καταγράφεται καταρχάς δια της παρέλασης στελεχών από τα τηλεπαράθυρα, συνεδριάζει σήμερα εκ νέου η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ (16:00) προκειμένου να οριστικοποιήσει το χρονοδιάγραμμα για Συνέδριο και κάλπες που θα εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή το Σαββατοκύριακο. Παράλληλα, αναμένεται να αποφασίσει αν ο χαρακτήρας του επικείμενου Έκτακτου Συνεδρίου θα είναι και αυτός του Καταστατικού συνεδρίου.
Κάποιοι εκτιμούν ότι αυτό είναι κάτι που το επιθυμεί η πλειοψηφία προκειμένου να περάσει αλλαγές με βάση τις οποίες θα μπορεί να αποκλειστεί στη συνέχεια υποψηφιότητα Κασσελάκη, πάντως στέλεχος των 87 μετά την προηγούμενη ΠΓ σημείωνε ότι το αν θα είναι το συνέδριο Καταστατικό το ζυγίζουν και οι δύο πλευρές.
Ο οδικός χάρτης και η «σφήνα» Πολάκη
Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα η πλειοψηφία έχει ήδη από την περασμένη εβδομάδα προκρίνει τις εξής ημερομηνίες: 1 – 3 Νοεμβρίου Έκτακτο Συνέδριο (αφού προηγηθεί στις 29 Οκτωβρίου η εκλογή συνέδρων) και κάλπες για εκλογή νέου αρχηγού και νέας Κεντρικής Επιτροπής στις 24 Νοεμβρίου (με δεύτερο γύρο για τον πρόεδρο, αν χρειαστεί, την 1η Δεκεμβρίου).
Ο Παύλος Πολάκης αναμένεται να θέσει και στην Πολιτική Γραμματεία ξανά την πρότασή του για εκλογές το συντομότερο δυνατό και συγκεκριμένα για συνέδριο στις 5 – 6 Οκτωβρίου και κάλπες στις 3 Νοεμβρίου (με δεύτερο γύρο στις 10 Νοεμβρίου αν χρειαστεί). Επίσης ζητά να οριστούν ως σύνεδροι εκείνοι που εκλέχτηκαν στο Συνέδριο του Φεβρουαρίου (όχι εκλογή νέων συνέδρων δηλαδή). Ο Πολάκης, ζητά ουσιαστικά να συντομευθεί το χρονοδιάγραμμα κατά ένα μήνα, με το σκεπτικό ότι το μακρύ χρονοδιάγραμμα όπου οι κόντρες θα συνεχιστούν για περισσότερο, θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη αποσάθρωση του κόμματος.
Με αυτή την πρόταση πιθανότατα θα συνταχθεί και η πλευρά Κασσελάκη η οποία θέλει γρήγορες διαδικασίες και η οποία στην ΠΓ «εκπροσωπείται» από την Θεοδώρα Τζάκρη.
Πολάκης και Κασσελάκης, σε μεγάλο βαθμό στοχεύουν σε μια κοινή δεξαμενή ψήφων, πλέον ως αντίπαλοι, που εκτιμάται ότι μπορεί να έχει μαζική προσέλευση στην κάλπη όσο η οργή κατά της … «νομενκλατούρας» για την εκπαραθύρωση Κασσελάκη είναι ζεστή.
Σε αυτή τη φάση πάντως, ο Παύλος Πολάκης δεν εμφανίζεται να ρίχνει νερό στο μύλο της οργής, αντιθέτως, επιχειρεί να αναδειχθεί σε ψύχραιμη φωνή που επιμένει σε αντιπαράθεση επί προγραμματικών θέσεων – ο ίδιος άλλωστε θεωρεί το ζήτημα της αποπομπής Κασσελάκη λήξαν, όπως αποφάσισε και η ΠΓ την Πέμπτη.
Πάντως, από την πλευρά της πλειοψηφίας δε φαίνεται να συζητούν αλλαγή χρονοδιαγράμματος.
Μετρά δυνάμεις ο Κασσελάκης
Στο μεταξύ ο Κασσελάκης μετρά δυνάμεις, καθώς χθες προστέθηκε και ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης στους βουλευτές που τον στηρίζουν δημόσια, όπως οι Θεοδώρα Τζάκρη, Έλενα Ακρίτα, Νίνα Κασιμάτη, Πέτρο Παππά και Ραλλία Χρηστίδου.
Δημοσκόπηση της ALCO, στο μεταξύ έδειξε ο Κασσελάκης προηγείται με 31%, ο Αλέξης Τσίπρας με 15%, ο Σωκράτης Φάμελλος 9%, ο Νίκος Παππάς 7%, ο Παύλος Πολάκης 6% και η Όλγα Γεροβασίλη 4%. Σύμφωνα με την έρευνα της ίδιας εταιρείας οι απόψεις για το αν ήταν σωστή η απόφαση της ΚΕ μοιράζονται (45%) ενώ στην πρόθεση ψήφου καταγράφει τον ΣΥΡΙΖΑ στην τέταρτη θέση με 9,1%, κάτω από την Ελληνική Λύση.
Όλοι στα χαρακώματα – Κερασάκι οι καταγγελίες Νοτοπούλου για bullying Κασσελάκη
Χθες συνεχίστηκαν οι αντεγκλήσεις μεταξύ «κασσελακικών» και πλειοψηφίας με την μία πλευρά να υποστηρίζει ότι ο Κασσελάκης είναι νόμιμος πρόεδρος και τυχόν παρεμπόδιση της συμμετοχής του στις εκλογές ή και διαγραφή του θα είναι νέο πραξικόπημα. Η πλειοψηφία από την άλλη επισημαίνει ότι ο Κασσελάκης είναι έκπτωτος, και πως δεν υφίσταται κανένα νομικό και διοικητικό κενό, όπως επιχειρεί να καταδείξει η πλευρά του πρώην προέδρου με την ανάκληση του πληρεξούσιου από τον οικονομικό διευθυντή Χρήστο Μαυροκεφαλίδη.
Σε αυτό το κλίμα αντεγκλήσεων, αίσθηση προκάλεσε χθες η αναφορά της Κατερίνας Νοτοπούλου περί bullying που έχει δεχθεί από τον Στέφανο Κασσελάκη, με συνέπεια να ακολουθήσουν επιθέσεις σε βάρος της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τρολ και οπαδούς του έκπτωτου προέδρου. Σε ανάρτησή της κατήγγειλε ότι δέχεται «χυδαίες επιθέσεις από επώνυμους και ανώνυμους υποστηρικτές του κ. Κασσελάκη» τον οποίο κάλεσε να μην κρυφτεί «πίσω από γενικόλογες και υποκριτικές καταδίκες των επιθέσεων αυτών». Σε υπεράσπισή της έσπευσε ο Χρήστος Σπίρτζης με ανάρτησή του προς επίρρωσιν αναφέρθηκε σε σειρά περιστατικών με ανάλογες συμπεριφορές Κασσελάκη, είπε δε ότι στην πρόσφατη ΚΕ ρωτήθηκε «αν κάνει bulling σε βουλευτές και δημοσιογράφους» και «δεν απάντησε τίποτα ως συνήθως». Ο πρώην υπουργός σε συνέντευξή του το πρωί εκτίμησε πως έκλεισε ο κύκλος Κασσελάκη και τον χαρακτήρισε «καρεκλοκένταυρο» που τον ενδιέφεραν η περιουσία του κόμματος και η κρατική χρηματοδότηση. «Το σίριαλ ενός έτους που λέγεται “καρεκλοκένταυρος ετών 35” τελείωσε» είπε χαρακτηριστικά.
Από την άλλη πλευρά ο Ευάγγελος Αντώναρος μίλησε για μια δράκα που κάνει ό,τι θέλει στον ΣΥΡΙΖΑ και ο Πέτρος Παππάς υποστήριξε ότι «μια μικρή ομάδα στελεχών καταδυναστεύει μια μεγάλη πλειοψηφία της βάσης».
Μέσα σε αυτή την εκρηκτική ατμόσφαιρα ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος αμέσως μετά τις ευρωεκλογές παραιτήθηκε από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε, ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την αρχηγία του κόμματος, διαψεύδοντας σενάρια και εκτιμήσεις, που επανήλθαν τις τελευταίες μέρες.
Διαβάστε επίσης:
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr