Το θέμα των υπερκερδών των τραπεζών σηκώνει ψηλά ο Σωκράτης Φάμελλος στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή, που θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με τις ομιλίες των αρχηγών.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα την κριτική των τελευταίων ημερών σε κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ για τις τράπεζες, προκειμένου να υπογραμμίσει την παρουσία του στη διαδικασία – για πρώτη φορά ως αρχηγός του κόμματος όχι απλώς επικεφαλής της ΚΟ – και να μην αφήσει το πεδίο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση να το μονοπωλήσει το ΠΑΣΟΚ. Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη δεν έχει συνέλθει από τα τραύματά του, στόχος έχει τεθεί να αποδείξει ότι παραμένει η «πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση».
Με παρέμβασή του στην Ολομέλεια χθες πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ενισχυμένη παρουσία και έλεγχο από το Δημόσιο της Εθνικής Τράπεζας προκειμένου να «σπάσει» το τραπεζικό καρτέλ και να αποκατασταθεί ο υγιής ανταγωνισμός υπέρ καταθετών και επιχειρήσεων. Σημείωσε μάλιστα ότι αναφέρεται στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, με συνεργάτες του να διευκρινίζουν ότι μιλά για αύξηση ποσοστού ώστε να υπάρχει μεγαλύτερος ρόλος του δημοσίου στο management.
Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προστατεύει «τα λεφτόδεντρα» που υπάρχουν «στις αυλές των καρτέλ» ενώ για το ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι μετά την αρχική πρόταση για φορολόγηση των εσόδων των τραπεζών απόδοσης 400 – 800 εκ. ευρώ κατέληξε σε μια τροπολογία φορολόγησης των κερδών με απόδοση 240 εκ. ευρώ. Υπονοώντας ξανά ότι η πρόταση αυτή ήρθε καθυστερημένα και ήταν «λίγη».
Έκανε λόγο για «ημίμετρα» λίγων εκατομμυρίων που δεν αποτρέπουν τα δις ευρώ από το να βρίσκονται ήδη στα ταμεία των τραπεζών, των διυλιστηρίων και των εταιρειών ρεύματος στα οποία είπε «δεν υπάρχει χώρος ούτε για ταγκό, ούτε για συναίνεση».
Παρέμβαση Φαραντούρη εκτός γραμμής για ΠτΔ
Στο μεταξύ, ενώ ο Σ. Φάμελλος διανύει τα πρώτα χιλιόμετρα στο τιμόνι του κόμματος, έχοντας δεσμευθεί και ζητήσει από όλους ενιαίο λόγο – χθες μάλιστα ανέφερε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ «δεν υπάρχουν πια τάσεις και ομάδες» – ήδη καταγράφονται διαφοροποιήσεις στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, αν όχι και προσωπικές στρατηγικές.
Η επίσημη γραμμή, μετά την πρόσκληση Χαρίτση στους αρχηγούς να συζητήσουν την πρόταση της Νέας Αριστεράς για τον Χρήστο Ράμμο, είναι πως πρώτα θα γίνει η συζήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, θεσμικά και με σεβασμό στο θεσμό (χωρίς να ρίχνει ονόματα στη συζήτηση) θα τοποθετηθεί όταν έρθει η ώρα.
Ήδη όμως υπάρχει η παρέμβαση Νίκου Παππά ο οποίος επαναλαμβάνει – και μετά την πρόταση Χαρίτση που ορισμένοι την βλέπουν ως γέφυρα ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστεράς – την πρόταση που έχει καταθέσει από την ΔΕΘ ακόμη, υπέρ ενός προσώπου μεγάλου πολιτικού εκτοπίσματος από την Αριστερά. Η τοποθέτησή του στη δεδομένη συγκυρία εκλήφθηκε ως «κάψιμο» της προσπάθειας της Κουμουνδούρου για προσέγγιση με τη Νέα Αριστερά.
Χθες, υπήρξε νέα «σφήνα», αυτή τη φορά και με πρόταση για όνομα, από τον Νικόλα Φαραντούρη ο οποίος πρότεινε για υποψήφια ΠτΔ την Λούκα Κατσέλη. Μάλιστα, κατέθεσε την πρότασή του στο πλαίσιο συνέντευξής του στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών λέγοντας πως προκρίνει «ένα πρόσωπο ευρείας αποδοχής» που να είναι προοδευτικό, και να είναι ταυτόχρονα εμβληματική προσωπικότητα αλλά και πολιτικός. Με βάση αυτό το προφίλ, πρότεινε δημόσια τη Λούκα Κατσέλη. Πρωτοβουλία που εύλογα δεν άρεσε στην Κουμουνδούρου και επιχείρησε να την υποβαθμίσει.
Διαβάστε επίσης:
Διαβεβαιώσεις Λιβάνιου: Εκλογές το 2027 με τον ίδιο εκλογικό νόμο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr