Να κερδίσουν χρόνο θα επιχειρήσουν τώρα οι «87», που πρωτοστάτησαν στην καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.
Κύρια σκέψη τους είναι να «απομακρυνθούν» όσο γίνεται από το γεγονός της έκπτωσης, το οποίο φαίνεται να προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις στη βάση, ώστε να «ξεχαστεί» τρόπον τινά και να μετριαστούν οι αρνητικές εντυπώσεις.
Κυρίως όμως ο στόχος είναι να αποθαρρυνθεί από μία μακρόσυρτη διαδικασία ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης να κατέβει υποψήφιος πρόεδρος.
Σε αυτή τη φάση φαίνεται ότι ο έκπτωτος πρόεδρος έχει ισχυρά ερείσματα στη βάση του κόμματος και πιθανόν να είναι και φαβορί σε μία νέα κούρσα ηγεσίας.
Επιπλέον επιδίωξη των 87 είναι να φθαρεί και ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος πρωταγωνίστησε σε αυτή την φάση στις εξελίξεις και έχει επίσης δυνάμεις στην τωρινή οργανωμένη βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Με μία «διεύρυνση» όμως της βάσης αυτής, μέσω για παράδειγμα της επανένταξης της Νέας Αριστεράς στον ΣΥΡΙΖΑ, τα δεδομένα εκτιμάται ότι θα αλλάξουν σε βάρος του Χανιώτη βουλευτή.
Η άμεση έναρξη ενός διαλόγου για την επιστροφή των στελεχών της Νέας Αριστεράς είναι το ένα από τα τρία βήματα που σκέφτονται στην πτέρυγα, η οποία συγκρούστηκε με τον κ. Κασσελάκη και επέβαλλε την καθαίρεσή του από την ΚΕ.
Το δεύτερο βήμα είναι να επιβληθεί μία μεγάλη καθυστέρηση στην διαδικασία της εκλογής νέου αρχηγού, που ενδεχομένως να φτάσει ακόμα και τον… Απρίλιο. Είτε με συνεχείς συνεδριάσεις της πολιτικής γραμματείας και της κεντρικής επιτροπής, είτε με την επίκληση της ανάγκης για ένα συνέδριο, που θα συζητήσει για την περαιτέρω πορεία, αλλά το οποίο χρειάζεται χρόνο για να προετοιμαστεί. Θα είναι δύσκολο να περάσει μία τέτοια γραμμή, καθώς υπάρχει πίεση για γρήγορες διαδικασίες, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να μείνει για τόσο καιρό ακέφαλο, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από το κλίμα που θα διαμορφωθεί
Και το τρίτο βήμα, που πάντως δεν έγινε εφικτό να γίνει με την ολοκλήρωση της δραματικής ψηφοφορίας την Κυριακή στην κεντρική επιτροπή, παρότι επιχειρήθηκε στο παρασκήνιο είναι η ανάδειξη ενός μεταβατικού προέδρου, για το διάστημα έως τις κάλπες.
Ειδικά σε αυτό το θέμα υπάρχουν αντιφατικές και αντικρουόμενες προσεγγίσεις και στρατηγικές. Για το εάν θα είναι όντως μία «άχρωμη» λύση που δεν θα συμμετάσχει στην ηγετική κούρσα στη συνέχεια ή θα προκριθεί ένα πρόσωπο με σκοπό να πάρει προβάδισμα σε αυτή τη μάχη ηγεσίας.
Διαβάστε επίσης:
Κεραμέως: «Αλλάζει η φιλοσοφία στα επιδόματα ανεργίας»
Κατρίνης: «Η κυβέρνηση καταργεί τα όνειρα των μαθητών των ΕΠΑΛ»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr