Μία ακόμα απόφαση ράπισμα στην απόφαση της κεντρικής επιτροπής να απομακρύνει τον Στέφανο Κασσελάκη από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ενέκρινε οργάνωση του κόμματος.
Η νομαρχιακή επιτροπή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε με μεγάλη πλειοψηφία την κίνηση της κεντρικής επιτροπής, αναφέροντας ότι πρόκειται για «μία εξέλιξη που έχει πληγώσει βαθιά το συντριπτικό σύνολο των μελών του δικού μας θεσμικού οργάνου, και των μελών των οργανώσεων στην περιοχή μας».
Συμπληρώνει δε ότι «το καταστατικό δεν μπορεί να ερμηνεύεται και να εφαρμόζεται κατά το δοκούν από την εκάστοτε πλειοψηφία. Δεν μπορεί σε ένα ζήτημα, όπως η άρση της εμπιστοσύνης στον πρόεδρο, να επιτρέπεται παράλληλα μυστική ψηφοφορία και τηλεφωνική ενώ στην τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ε. δεν δόθηκε το αντίστοιχο δικαίωμα τηλεφωνικής ψήφους στα απόντα μέλη. Πολιτικά είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, το κόμμα για 2 ½ μήνες να πορευτεί χωρίς πρόεδρο, ενώ το ΠΑΣΟΚ θα έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες του αρχές του άλλου μήνα».
Ολόκληρη η ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου
«Κατά τη συνεδρίαση της 24/9/2024 της ΝΕ Ηρακλείου, αφού διαπιστώθηκε απαρτία με συμμετοχή 24 μελών από τα 31 συνολικά, κατατέθηκε ψήφισμα από μέλη του οργάνου το οποίο τέθηκε σε ψηφοφορία και υπερψηφίστηκε με 21 ψήφους υπέρ και 3 κατά.
Ακολουθεί το κείμενο του ψηφίσματος:
Οι πρόσφατες εξελίξεις στο κόμμα μας μάς έχουν οδηγήσει σε μία περιδίνηση στο πλαίσιο της εσωστρέφειας που εδώ και καιρό ταλανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς τα μέλη της ΝΕ Ηρακλείου, έχουμε νωπή την εντολή να καθοδηγήσουμε τα μέλη των οργανώσεων της περιφερειακής μας ενότητας στον δρόμο μιας αριστερής, δημοκρατικής πολιτικής διεκδίκησης, ώστε η χώρα μας να ανατρέψει την χειρότερη κυβέρνηση των τελευταίων χρόνων. Η λειτουργία και οι δράσεις μας, έχουν εξελιχθεί σε ένα κοινά ομολογούμενο κλίμα σύμπνοιας μεταξύ μας, γεγονός που έχει αντίκρισμα και στις οργανώσεις μελών.
Ήδη, μετά την απόφαση της ΚΕ στις 6 Ιουλίου 2024, η κατεύθυνση που δόθηκε σε όλους μας ήταν ότι «ο επόμενος, μεγάλος σταθμός για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αποτελεί το Καταστατικό Συνέδριο του Οκτωβρίου, ώστε το Κόμμα να ανταποκριθεί καλύτερα στις νέες κοινωνικές συνθήκες, ενώ θα ακολουθήσει η εκλογή νέων οργάνων. Ένα συνέδριο βασισμένο στη συλλογικότητα, τη δημοκρατική ανταλλαγή απόψεων, την κοινή έγνοια για την ανασυγκρότηση και την ανασύνταξη των δυνάμεών μας, και όχι σε άλλη μια περίοδο εσωστρέφειας».
Πάνω σε αυτόν τον άξονα κινηθήκαμε και προσανατολίσαμε τους στόχους και την δράση μας. Δυστυχώς, σε αντίθεση με αυτήν την πολιτική απόφαση, όλοι μας γίναμε μάρτυρες μιας διαδικασίας όπου στις 8 Σεπτεμβρίου κατά τη συνεδρίαση της ΚΕ πέρασε η πρόταση μομφής προς τον πρόεδρο του κόμματός.
Μια εξέλιξη που έχει πληγώσει βαθιά το συντριπτικό σύνολο των μελών του δικού μας θεσμικού οργάνου, και των μελών των οργανώσεων στην περιοχή μας.
Οι αποφάσεις της Π.Γ. του κόμματος στις 12 Σεπτεμβρίου, όπως και της Κ.Ε. στις 21 Σεπτεμβρίου, απλά μεγάλωσαν το χάσμα ανάμεσα στην βούληση της βάσης και της Κ.Ε. Το καταστατικό δεν μπορεί να ερμηνεύεται και να εφαρμόζεται κατά το δοκούν από την εκάστοτε πλειοψηφία. Δεν μπορεί σε ένα ζήτημα, όπως η άρση της εμπιστοσύνης στον πρόεδρο, να επιτρέπεται παράλληλα μυστική ψηφοφορία και τηλεφωνική ενώ στην τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ε. δεν δόθηκε το αντίστοιχο δικαίωμα τηλεφωνικής ψήφους στα απόντα μέλη. Πολιτικά είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, το κόμμα για 2 ½ μήνες να πορευτεί χωρίς πρόεδρο, ενώ το ΠΑΣΟΚ θα έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες του αρχές του άλλου μήνα.
Πώς θα διαδραματίσουμε το ρόλο μας ως αξιωματική αντιπολίτευση; Μετά και από αυτές τις εξελίξεις, τα μηνύματα και τα αιτήματα από τα μέλη που φθάνουν σ’ εμάς αποτυπώνουν μια βαθιά δυσαρέσκεια τους. Η σημερινή κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί οδηγεί αντικειμενικά σε ένα κόμμα απαξιωμένο από τους ψηφοφόρους του και αποκομμένο από την κοινωνική πλειοψηφία, βαθιά διχασμένο, καταδικασμένο σε βαθιά εσωστρέφεια και αυτοαναφορικότητα.
Με τις εξελίξεις αυτές έχει πληγεί η συλλογικότητα και αθετήθηκαν οι δημοκρατικές διαδικασίες που πρότεινε η ίδια η Κ.Ε. τον Ιούλιο.
Τί συνέβη μέσα σε ένα μήνα και άλλαξε άρδην η προτεραιότητα κάποιων μελών της Κ.Ε. ερήμην της δικής μας βούλησης κι εμπειρίας, ερήμην των δικών μας προτάσεων κι εκφρασμένων απόψεων για την προτεραιότητα της προάσπισης του ενιαίου χαρακτήρα και την ανάγκη για ανασυγκρότηση και αναζωογόνηση του κόμματος;
Σε κάθε σενάριο ρευστοποίησης και διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο όνομα ενός νεφελώδους και ακαθόριστου ιδεολογικοπολιτικά κεντροαριστερού σχήματος, απαντάμε με την ενίσχυση της ενότητας και προοπτικής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως του ισχυρού πυλώνα του προοδευτικού χώρου, που θα καθορίσει τις εξελίξεις ως ηγετική δύναμή και όχι ως συμπλήρωμα και παρακολούθημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ λέει ΝΑΙ σε κάθε προοδευτική συνεργασία επί τη βάση προγραμμάτων και πλαισίου που θα καθορίσει κυρίαρχα το συνέδριο και η βάση του κόμματος. Για να έχει τύχη ένα τέτοιο εγχείρημα και να μην καταλήξει ο ΣΥΡΙΖΑ να απορροφηθεί από λοιπές δυνάμεις και να εξαϋλωθεί από τον πολιτικό χάρτη, πρέπει όλοι να δώσουμε το μέγιστο των δυνάμεών μας για την ανασυγκρότηση, ανάταξη, αυτόνομη και ισχυρή παρουσία ώστε να μην επιτρέψουμε η δεξιά να έχει 3η ευκαιρία στη χώρα.
Σας δηλώνουμε, ότι ως μέλη της ΝΕ θα σταθούμε στο πλευρό των μελών και των οργανώσεών μας έχοντας κατά νου την πεποίθηση πως η ενότητα και η διατήρηση της αριστερής και ιστορικής φυσιογνωμίας του κόμματός μας είναι στα χέρια της βάσης και είναι μόνο τα μέλη μας που θα καθορίσουν το μέλλον. Προχωρούμε με γνώμονα την απόλυτη δημοκρατική και καταστατική αρχή πως το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι και παραμένει το συνέδριο του κόμματος. Καλούμε όλες και όλους σας να προασπιστούμε την ενότητα του κόμματος, απέχοντας από δημόσιες αντεγκλήσεις, συμμετέχοντας στις οργανωτικές μας διαδικασίες και όργανα, εκεί όπου ελεύθερα και στη βάση της συντροφικότητας μπορούμε να διαμορφώσουμε την πολιτική μας άποψη μακριά από κάθε αντίληψη οπαδισμού.
Η ενότητα και η ενεργοποίηση μας στις Οργανώσεις Μελών, η συμπόρευσή μας στα επόμενα βήματα θα εγγυηθεί την τήρηση του Καταστατικού και το ότι είναι απόλυτη ανάγκη αυτή τη στιγμή, άμεσα, να οδηγηθούμε σε ένα μαζικό συνέδριο όπου όλα θα κριθούν με δημοκρατικό και καταστατικό τρόπο».
Διαβάστε επίσης:
Κόντρα Νατσιού – Βρούτση για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν
Επιτροπή Δεοντολογίας: Άρση ασυλίας Κωνσταντίνου Φλώρου και Διονύση Βαλτογιάννη
Ο Πολάκης στον Άρειο Πάγο, υπέβαλε τα αιτήματά του για ΚΕΕΛΠΝΟ και Prolepsis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr